Έρευνα εισαγγελέων διαφθοράς στο σπίτι του Στουρνάρα

Έρευνα εισαγγελέων διαφθοράς στο σπίτι του Στουρνάρα
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Έφοδο στο σπίτι του ζεύγους Στουρνάρα έκαναν Εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ποσά από τις οποίες φαίνεται να είχε λάβει και η σύζυγος του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Σταυρούλα Νικολοπούλου- Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς που έλεγξαν το σπίτι της κ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα προχώρησαν σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν τις δραστηριότητες της εταιρίας της συζύγου του κ. Στουρνάρα στο πλαίσιο των οποίων φαίνεται να είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσά για διαφημιστικές δαπάνες.

Επίσης όπως έγινε γνωστό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών στην οικία του.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε για την εξέλιξη από τον κ. Στουρνάρα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι και οι δύο συμφώνησαν πως πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη.

Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την ΤτΕ

Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.

Από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στην δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. Επιπλέον στην δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Την είδηση για τον έλεγχο στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι φερόμενοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να επιδείξουν την ταυτότητα τους.

Είναι πολύ πιθανόν, πάντως, στη διάρκεια της ημέρας η Τράπεζα της Ελλάδος να τοποθετηθεί επισήμως επί του γεγονότος.

Το Ποτάμι: Οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι

Από τα πρώτα κόμματα που σχολίασαν το σημερινό περιστατικό ήταν το Ποτάμι.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «Οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι αναφέρει τα εξής: «Προφανώς σε μια δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Όταν όμως γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά προσπαθειών ελέγχου της Δικαιοσύνης και διώξεων προσώπων που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της, όπως έγινε με την πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι. Ειδικά μάλιστα όταν ο Γ.Στουρνάρας με πολλές παρεμβάσεις του, και παλιότερα και πρόσφατα, έχει δυσαρεστήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της, γι΄αυτό ο έλεγχος των ενεργειών της είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)