Η «κόλαση» της ηχορύπανσης στην Αθήνα. Ποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν το πιο οξύ πρόβλημα

Η «κόλαση» της ηχορύπανσης στην Αθήνα. Ποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν το πιο οξύ πρόβλημα
|
Open Image Modal
Be silent!
Alberto Ruggieri via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θόρυβο μικρότερο των 40 db κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία, ωστόσο η Αθήνα φαίνεται πως βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «ΕΘΝΟΣ», από τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται για την κατάρτιση χαρτών θορύβου στην Ελλάδα προκύπτουν σοβαρά στοιχεία για την ηχορύπανση στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Βάσει του ρεπορτάζ, στην κορυφή της λίστας από πλευράς ηχορύπανσης φιγουράρουν η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και η λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος των Αμπελοκήπων, ενώ το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ (db) επί δώδεκα ώρες την ημέρα. Θόρυβος που αντιστοιχεί σε μια ηλεκτρική σκούπα σε συνεχή λειτουργία.

Οι χάρτες θορύβου, μια δέσμευση της χώρας μας προς την ΕΕ, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από το 2002, έτος κατά το οποίο εκδόθηκε η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Τελικά, η διαδικασία κατάρτισής τους καθυστέρησε αρκετά χρόνια και πλέον βρίσκεται στην τελική τροχιά ολοκλήρωσής της.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το «Εθνος», βάσει των έως τώρα μετρήσεων το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων είναι εκτεθειμένο σε θόρυβο άνω των 65 db από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στα ίδια επίπεδα θορύβου υπόκειται το 13% των κατοίκων της πρωτεύουσας ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Οι ανησυχητικοί αριθμοί δεν σταματούν εκεί, καθώς ποσοστό 10% όσων ζουν στην πόλη εκτίθεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 db, δηλαδή στον ήχο ενός τηλεφώνου ή ενός ξυπνητηριού που χτυπούν συνεχόμενα επί μισό 24ωρο.

Η κλίμακα θορύβου αποτυπώνεται με πέντε χρώματα στους χάρτες ηχομέτρησης. Οσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη η ηχορύπανση.

Στη «μαύρη» κλίμακα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η λεωφόρος Κηφισίας από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι το τρίγωνο Μιχαλακοπούλου - Φιδειπίδου - Μεσογείων, καθώς σε αυτές αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db.

Μία κλίμακα χαμηλότερα, με χρώμα κόκκινο και θόρυβο άνω των 75 db, κατατάσσονται η λεωφόρος Πατησίων από το Πολυτεχνείο μέχρι τη Φωκίωνος Νέγρη, η λεωφόρος Μεσογείων από το κέντρο έως την Εθνική Αμυνα, οι οδοί Ευελπίδων, Πειραιώς, Μιχαλακοπούλου από τον Πύργο των Αθηνών έως την έξοδό της στη Μεσογείων, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας.

Θόρυβο μεγαλύτερο των 70 db κατέγραψαν οι επιστήμονες σε περιφερειακές οδούς της Αθήνας και σε γειτονιές παρακείμενες των κεντρικών λεωφόρων.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδίδουν μία μέση τιμή, καθώς τις ώρες αιχμής ο θόρυβος σε αυτά τα σημεία μπορεί να φτάσει στιγμιαία εξαιτίας «πειραγμένων» εξατμίσεων ακόμη και τα 100 db, όση δηλαδή είναι η φασαρία που παράγει ένα κομπρεσέρ σε συνεχή λειτουργία.

Παράλληλα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ταχυπαλμίες, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κρίσεις πανικού και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έκθεση του ανθρώπου σε παρατεταμένη ηχορύπανση.

Ανησυχητική, όμως, διαγράφεται η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 30% των κατοίκων της πόλης είναι εκτεθειμένο σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 db κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η οδός Νίκης από το ξεκίνημά της στο λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο δέχεται θόρυβο έντασης μεγαλύτερης των 75 db. Ιδια επίπεδα θορύβου καταγράφονται στην Εγνατία από τη Ροτόντα μέχρι την οδό Μοναστηρίου, ενώ πρωταθλήτρια ηχορύπανσης αναδεικνύεται η οδός Τσιμισκή όπου αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db.

Ελαφρώς ανακουφισμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι κινούνται στην οδό Αγίου Δημητρίου από τον ναό μέχρι το Πάρκο των Εθνών, όπου κατεγράφη θόρυβος της τάξεως των 70 db.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, έμπειροι στον περιορισμό της ηχορύπανσης από κυκλοφοριακό θόρυβο, μελέτες χαρτογράφησης θορύβου με χρήση ειδικών λογισμικών και ηχομετρήσεις βαθμονόμησης των μοντέλων διάδοσης του θορύβου εκπονούνται επίσης σε Ιωάννινα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο, Κέρκυρα και Καβάλα.

Για τις μετρήσεις βαθμονόμησης κατά κύριο λόγο επιλέγονται σημεία κοντά σε πηγές θορύβου, όπως λεωφόροι ή σιδηρόδρομοι, αλλά και σε άλλα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητη η μέτρηση.

Τα τελικά αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στο τέλος του έτους, ενώ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και τη δημοσίευσή της με απόφαση ειδικής διυπουργικής επιτροπής αναμένεται να προκύψουν δράσεις (action plan) σε επίπεδο Περιφερειών για τον περιορισμό της ηχορύπανσης. Στην τελική φάση της διαδικασίας οι χάρτες θα υποβληθούν στην ΕΕ ώστε να ενταχθούν στο δικό της σύστημα δεδομένων.