Κοινωνικό μέρισμα για ΑμΕΑ: Σελίδα για υποβολή ενστάσεων ανοίγει το ΥΠΟΙΚ

Για την διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει την 19η Δεκεμβρίου συμπληρωματική σελίδα, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.
Open Image Modal
.

Σε ζητήματα τεχνικής φύσεως της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών τις αλλεπάλληλες απορρίψεις ατόμων με αναπηρία ως μη δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Ενα από τα βασικά τεχνικά ζητήματα είναι το γεγονός ότι αιτήσεις εξαρτώμενων μελών, με δικό τους ΑΦΜ, δεν γίνονται δεκτές. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, στις περιπτώσεις ΑμΕΑ που υποβάλλουν και οι ίδιοι φορολογική δήλωση, η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα, ο οποίος δηλώνει στην φορολογική δήλωσή του το εξαρτωμένο μέλος. 

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ, όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Για την διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει την 19η Δεκεμβρίου συμπληρωματική σελίδα, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. 

Επίσης, για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου είχαν ήδη κάνει επιτυχημένα αίτηση 150.000 νοικοκυριά.

 

«Κατάφωρη αδικία»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννη Βαρδακαστάνη, χιλιάδες οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ μπήκαν στην εφαρμογή για να συμπληρώσουν την αίτηση, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή.

Παράλληλα, ο κ. Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε «κατάφωρη αδικία» το γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται μόνο όσοι παίρνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν το δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, ακόμη και χαμηλή.

«Πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών των ανθρώπων και όχι κρατική φιλανθρωπία» δήλωσε μιλώντας στο News24/7.

Την άνιση αντιμετώπιση των ΑμΕΑ καταγγέλλει και ο Ανδρέας Μπαρδάκης, δημιουργός της ομάδας «Συνήγορος των ΑμΕΑ»: «Για εμάς, δεν είναι λάθος αν ένας δικαιούχος ΑμεΑ είναι υψηλόμισθος διευθυντής δημοσίου και μαζί με τις παροχές αναπηρίας που λαμβάνει μπορεί να φτάνει τα 2.000 ευρώ τον μήνα. Κάθε αναπηρία έχει πρόσθετες ανάγκες που χρειάζονται να καλυφθούν. Καταγγέλλω την άνιση μεταχείρηση, την αδικία, τις παραβιάσεις δικαιωμάτων».