Γιατί καθυστερεί η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η ονοματολογία και οι έριδες. Δεν κλείνει το ERTOPEN

Γιατί καθυστερεί η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η ονοματολογία και οι έριδες. Δεν κλείνει το ERTOPEN
Open Image Modal
A woman stands in front of a van of the Greek state television ERT headquarters on June 16, 2013 in Athens. European Broadcasting Union (EBU) asked Greece to re-open public broadcaster ERT after the government's surprise decision to pull it off the air in a bid to cut spending sparked a nationwide strike. Greek Prime Minister Antonis Samaras on June 14 offered to partially reinstate state broadcaster ERT after a backlash over its dramatic closure threatened to derail his government. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Στις 11 Ιουνίου του 2013, με απόφαση της τότε συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αποφασίζεται να κλείσει η ΕΡΤ και να μετεξελιχθεί σε Δημόσια τηλεόραση και αμέσως μετά σε ΝΕΡΙΤ.

Μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγελθεί ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Όμως κάτι οι κυβερνητικές επιλογές του Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη για τις επιτελικές θέσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις (ιδίως ο δεύτερος), κάτι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ανέβαλε τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών για την ερχόμενη Δευτέρα (24/5), ουσιαστικά εξέθεσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που προανήγγειλε για την ίδια ημέρα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και οι διεργασίες πολλές, όμως το λογικό είναι ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα μετατεθεί για κάποιες ημέρες, εκτός αν κυβέρνηση αρκεστεί να αλλάξει μόνο τα σήματα τη Δευτέρα (24/5) και δεν περιμένει να επιστρέψουν και οι εργαζόμενοι, ανοίγοντας νέα μέτωπα.

Αν προσπαθούσαμε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορούσε να οριστεί ως εξής.

Ουσιαστικά θα πρέπει να επικυρωθεί τη Δευτέρα (24/5) ο διορισμός του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την αρμόδια επιτροπή έχουν ήδη δείξει την διαφωνία τους με την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ανάμεσα σε αυτούς ενστάσεις φέρεται να εκφράζει και η Πρόεδρος της Βουλής.

Την εξαίρεσή του, άλλωστε ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Πετράκος.

Πάντως αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, από την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, και εντεταλμένος σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης, όπως και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνουν και επισήμως τα καθήκοντα τους.

Όπως και να έχει ακόμα και αν δεχθούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά σήματα της ΝΕΤ της ΕΤ1 και της ΕΤ 3, (παρότι οι εργαζόμενοι επιμένουν να χρησιμοποιηθεί ο τίλος της ΕΡΤ σε όλα τα κανάλια), θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα, για να καταρτιστεί έστω και ένα προσωρινό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Άρα το στοίχημα ουσιαστικά για την κυβέρνηση, τη νέα διοίκηση, αλλά και τους εργαζόμενους που επιστρέφουν είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται να διοργανωθεί μια συμβολική εκδήλωση στις 11 Ιουνίου, με την παρουσία του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που επιστρέφουν, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί θα πρέπει με τη ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου, να παραστούν εντός 20ημέρου για να αναλάβουν καθήκοντα. Όποιος δεν το πράξει πάει να πει ότι ουσιαστικά δεν αποδέχεται την επαναπρόσληψη του, είτε γιατί δεν το θέλει λόγω της μονοθεσίας που έχει επιβληθεί με το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ , είτε για κάποιο άλλο λόγο.

Ονοματολογία και έριδες

Πάντως το σκηνικό, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν είναι και τόσο πανηγυρικό. Από την αρχή ο φόβος για αντιπαραθέσεις μεταξύ εργαζομένων που έμειναν εκτός και αντιστάθηκαν στο μαύρο με αυτούς που συνέχισαν στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, ήταν υπαρκτός. Τελικά φαίνεται ότι επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές και το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε πλέον στις κυβερνητικές επιλογές για τη διοικητική στελέχωση και συγκεκριμένα στην επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου, λόγω της θητείας του στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, πριν το μαύρο.

Τελικά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποδέχθηκαν ή αναγκάστηκαν να αποδεχθούν αυτήν την επιλογή, αλλά δηλώνουν στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο πολύμηνος αγώνας στην εποχή του μαύρου, που κράτησε την ΕΡΤ ανοικτή, τους δίνει το δικαίωμα να έχουν λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση της νέας ΕΡΤ.

Το σίγουρο, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Λάμπης Ταγματάρχης θέλει να κάνει τις δικές του επιλογές για τη διαμόρφωση του προγράμματος, αλλά ούτως ή άλλως ο ρόλος του είναι ψαλιδισμένος, καθώς αυτές θα γίνουν εκ των έσω, όπως προβλέπεται ρητά και από το νομοσχέδιο. Πιθανότατα ίσως έχουν προκαλέσει ενόχληση το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει, ονόματα όπως του του Σταύρου Καπάκου του διευθυντή της Αυγής για τη θέση του διευθυντή ενημέρωσης , του Πάνου Χαρίτου για την θέση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, αλλά και του Κώστα Χαλβατζάκη (εργάζεται ακόμα στην ΕΡΤ) για του διευθυντή ειδήσεων και οι επιλογές αυτές δεν έγιναν από τον εντεταλμένο.

Όμως αυτές επιλογές προκρίνονται και από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ , καθώς όπως λένε πρόκειται για συναδέλφους με κύρος και ήθος που έχουν δώσει διαπιστευτήρια και ειδικά ο Κώστας Χαλβατζάκης, κράτησε με επιτυχία και αυταπάρνηση το τιμόνι του δελτίου σε ΝΕΤ και ΕΡΤ3, την εποχή του μαύρου. Μάλιστα οι εργαζόμενοι που επανέρχονται δηλώνουν αποφασισμένοι να μην δεχθούν επιλογές από τη διοίκηση και ειδικά δημοσιογράφους που έχουν συνδέσει τοπόνομα τους με διαπλοκή και απολύσεις, στα μέσα του ιδιωτικού τομέα όπου θήτευσαν.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα

Αναφορικά με το πρόγραμμα επισήμως δεν έχει γίνει κάτι γνωστό, πάντως οι προτάσεις των εργαζομένων έχουν κατατεθεί.

Σύμφωνα με αυτές προτείνεται το κεντρικό όνομα των καναλιών να εμπεριέχει τον τίτλο ΕΡΤ, καθώς αυτός έχει γίνει διεθνώς γνωστό με τις κινητοποιήσεις κατά του μαύρου.

Η ΕΡΤ1, που θα είναι θεματικό κανάλι σε κοινωνικά θέματα και θα δίνεται έμφαση στον πολιτισμό την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Η ΕΡΤ2, που θα έχει καθαρό ενημερωτικό χαρακτήρα επί εικοσιτετραώρου βάσεως, όπως διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα (π.χ Εuronews) και έτσι θα απελευθερωθεί πρόγραμμα και για την ΕΡΤ 1

Τέλος η ΕΡΤ3, η λειτουργία της οποίας αναμένεται να καθυστερήσει επιπλέον 20 ημέρες, γιατί θα πρέπει να αλλαχθούν γραμμές και να αντιμετωπιστούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Η ΕΡΤ 3 θα καλύπτει τη Μακεδονία, την περιφέρεια, αλλά και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις των εργαζομένων τα αθλητικά θα μπορούν να παίζουν και στα τρία κανάλια, ενώ όλες οι παραγωγές θα πρέπει να είναι εσωτερικές για να αποφευχθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης του παρελθόντος.

Παράλληλα με την τηλεόραση θα λειτουργήσουν και τα προγράμματα ραδιοφωνίας, αλλά και το ίντερνετ μέσω του ιστοτόπου ert.gr, χωρίς να έχουν διαρρεύσει εκτενείς πληροφορίες, καθώς το βάρος πέφτει στην τηλεόραση.

Παράλληλη η λειτουργία του Εrtopen

To αξιοπερίεργο είναι, ότι ενώ αποτελεί θέμα ημερών η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το site ertopen.gr που ταυτίστηκε με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εργαζόμενους που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις κατά του μαύρου και δεν αποδέχτηκαν να εργαστούν στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ.

Αν και εδώ υπάρχουν προτάσεις ακόμα και να συγχωνευθεί το site με την ΕΡΤ όπου θα μπορούν να εργάζονται εθελοντικά εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, τελικά δεν αποκλείεται να υπερισχύσει η πρόταση του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, να λειτουργήσει ανεξάρτητα και με κριτική διάθεση , άλλωστε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν έκρυψε τη διαφωνία με το νομοσχέδιο της ΕΡΤ, ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι έχουν επισημάνει, ότι η οποία ενόχληση των συνδικαλιστών οφείλεται στο γεγονός ότι με τις νέες ρυθμίσεις, αποκλείεται η συμμετοχή εκλεγμένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ.