Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη - Κυπαρισσία: Η Βουλή καλείται να κυρώσει την συμφωνία

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη - Κυπαρισσία: Η Βουλή καλείται να κυρώσει την συμφωνία
|
Open Image Modal
Reuters

Η Βουλή καλείται να λάβει την τελική απόφαση, ώστε να περάσει από τα χαρτιά στη δράση το εγχείρημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) στην περιοχή της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. 

Μετά τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και σε ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και τους εκπροσώπους των εταιρειών Isabelle Gastineau (Total), Tom Mcmahon (ExxonMobil) και Γιάννη Γρηγορίου (ΕΛΠΕ), πρακτικά απομένει μόνο ένα βήμα: Η κύρωση των συμβάσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να πιάσουν δουλειά οι ειδικοί των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου.

Open Image Modal
Reuters

 Πότε θα αναλάβει δράση η κοινοπραξία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εταιρείς που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους, ωστόσο εκ των πραγμάτων θα αναμένουν τη Βουλή των Ελλήνων να ανάψει «πράσινο φως».

 Πότε θα συμβεί αυτό; Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κύρωση των συμβάσεων θα ολοκληρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός του 2018. Κατ′ επέκταση, οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν στα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2019.

 Eφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, λένε, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μας θα έχει μία ευκαιρία να ενισχύσει θεαματικά τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων, ο Γιώργος Σταθάκης διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. 

Open Image Modal
Getty Images

WWF: Η μεγαλύτερη απειλή για τις ελληνικές θάλασσες

Στον αντίποδα, το WWF αντέδρασε με μία οξύτατη ανακοίνωση στην είδηση της υπογραφής των συμβάσεων για παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς τονίζει:

«Σήμερα ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία, αλλά και η κοινωνία μας. Οι εργασίες για την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο φαίνονται πως προχωρούν, παρά τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έχουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα των περιοχών, τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται άμεσα από αυτά, τον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία και το μέλλον της χώρας μας.

Όποιος υποστηρίζει πως τέτοιου είδους εργασίες σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη, ευθυγραμμίζονται με την αειφορία, είτε δεν έχει επαρκή γνώση ως όφειλε, είτε προσπαθεί να δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μία βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των περιοχών, τα σπάνια θαλάσσια είδη που ζουν εκεί, και που είναι ασύμβατη με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές. Τα ατυχήματα – βάσει διεθνών στατιστικών και εμπειρίας - είναι ο κανόνας της βιομηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέμενης περιβαλλοντικής μέριμνας. Η ιδέα ότι η χώρα μας θα γίνει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι πλήρως εσφαλμένη.

Αυτό που οφείλουμε, ως πολίτες είναι να αναρωτηθούμε αν αξίζει να επιτρέψουμε στην ελληνική φύση, αλλά και την οικονομία μας να περάσει μέσα από μια τόσο επικίνδυνη δοκιμασία, από την οποία μάλιστα, δεν αναμένεται να αποκομίσουμε παρά ελάχιστα οφέλη».