Κόκκινα δάνεια- προστασία κατοικίας: Σε μεγάλη απόσταση με τους θεσμούς η Αθήνα

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, με τον χρόνο να πιέζει.
Open Image Modal
Eurokinissi

Σκληραίνουν την στάση τους οι Θεσμοί ζητώντας να μειωθούν τα κριτήρια για την ένταξη στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη «σε επίπεδα που θα αφορούν αυστηρά μόνο όσους έχουν απόλυτη ανάγκη». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών πλέον συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και το πρώτο χρονικό ορόσημο να είναι το Euro Working Group (EWG) της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι οι Θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν ο νόμος να παρέχει «διευρυμένη περίμετρο κάλυψης των δανειοληπτών». Στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιμένουν ότι οι δανειστές πιέζουν προς την κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των δανειοληπτών οι οποίοι θα βρεθούν κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας για την πρώτη κατοικία και γι αυτό πιέζουν για δραστικά χαμηλότερα όρια, ανατρέποντας όλα τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα.

Μικρή πρόοδος

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αφορά δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες. Αντίθετα στο βασικό θέμα των κριτηρίων , αλλά και στην προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους Θεσμούς ότι έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου στο νέο πλαίσιο προστασίας να μην μπορούν να ενταχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Κυβερνητική επιδίωξη είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το EWG χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε στη Βουλή το νομοσχέδιο. Εφόσον υπάρχει έως τη Δευτέρα συμφωνία τότε το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί μέχρι και το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στο τραπέζι παραμένει και η εναλλακτική αν δεν υπάρξει συμφωνία το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφερε η πηγή εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σχοινί στα άκρα.

Επιχείρηση συμβιβασμού

Η κυβέρνηση αναζητά να βρεθεί με τους δανειστές κοινός τόπος προκειμένου να μην προκληθεί «εμπλοκή» με αφορμή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Μια τέτοια προσπάθεια αναμένεται να γίνει και σήμερα με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο στο πλαίσιο κοινού συνεδρίου Κομισιόν-ΙΟΒΕ. Με αυτή την αφορμή δεν αποκλείονται συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, καθώς αναζητείται πολιτική λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Έως το τέλος της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ήδη χθες στο υπουργείο Οικονομικών έγινε ακόμα μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των Θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν αμέσως μετά, ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορόσημο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Από πλευράς κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.