Κόκκινο Vs πράσινο σταφύλι: Ποιος είναι ο μεγάλος νικητής για την υγεία μας και γιατί

Και ποια ποικιλία έχει χαρακτηριστεί ως η «καλύτερη φίλη των γυναικών».
Open Image Modal
RossHelen via Getty Images
Ποια ποικιλία σταφυλιού επιφυλάσσει τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό.

Το σταφύλι είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο, που μας κρατά συντροφιά από το καλοκαίρι μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου. Αποτελεί το τέλειο σνακ, αφού μπορούμε να το πάρουμε παντού μαζί μας σε ένα φαγητοδοχείο. Και για όσους κάνουμε δίαιτα, το σταφύλι μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τη συνήθεια των τσιπς ή του ποπ-κορν καθώς απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας σειρές ή ταινίες. 

Όμως, δεν είναι μόνο θέμα γεύσης. Το σταφύλι μας προσφέρει πολλά περισσότερα από μερικές απολαυστικές μπουκιές: Θρεπτικά οφέλη και ιδιότητες που ούτε τις έχουμε φανταστεί!

Όμως αλήθεια, ποια ποικιλία σταφυλιού επιφυλάσσει τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό; Tα κόκκινα ή τα λευκά; Για να δούμε.

Το ποια είναι καλύτερα εξαρτάται από το τι αναζητάμε. Όλα τα σταφύλια υπόσχονται ευεργετικές επιδράσεις. Αλλά κάθε οργανισμός έχει ανάγκη από διαφορετικού είδους ενίσχυση.

Τι κοινό έχουν τα πράσινα με τα κόκκινα σταφύλια

Όλες οι ποικιλίες περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται τόσο στη φλούδα, όσο και στη σάρκα και στα κουκούτσια των σταφυλιών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.

Επιπλέον, κόκκινα και λευκά σταφύλια είναι και τα δύο εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες, που μας χορταίνουν ενώ παράλληλα καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και περιορίζουν τον κίνδυνο του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Όλες οι ποικιλίες σταφυλιών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • Βιταμίνη C, η οποία εγγυάται ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.

  • Βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος και στην καλή υγεία των οστών.

Τα σταφύλια, ανεξαρτήτου χρώματος, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, συστατικό γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Το κάλιο θεωρείται ζωτικής σημασίας και για την καλή υγεία της καρδιάς, των νεφρών, των οστών και των πνευμόνων.

Σε τι υπερέχει το κόκκινο σταφύλι

Τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο γλυκά από τα πράσινα, που συνήθως έχουν πιο ξινή γεύση. Και πέρα από την πιο γλυκιά γεύση, τα κόκκινα σταφύλια έχουν και πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, που φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες. Αυτή είναι και η ουσία που προσφέρει στα σταφύλια το κόκκινο λαμπερό τους χρώμα.

Δηλαδή, ποιο είναι το συμπέρασμα; 

Όλα τα σταφύλια είναι νόστιμα και ευεργετικά για την υγεία μας. Οπότε απολαμβάνουμε χωρίς αμφιβολίες. Ωστόσο, για τους πιο «ψαγμένους» στο κομμάτι της διατροφής, οι πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες, όπως τα κόκκινα και τα μωβ σταφύλια, έχουν το πάνω χέρι. Γιατί; Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη.

Και ένα τελευταίο μυστικό για τις αναγνώστριες της HuffPost...

Τα κόκκινα σταφύλια μας βοηθούν να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση, χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η έξτρα ρεσβερατρόλη περιορίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 (Με πληροφορίες από Verywellhealth).