«Κόκκινος» συναγερμός: Επτά κρίσιμες ημέρες και τρία στοιχήματα

«Εάν ξεφύγει η κατάσταση το Δεκαπενταύγουστο, τότε ενδεχομένως να μη μπορούμε να ελέγξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων.»
Open Image Modal
.
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. από σήμερα Σάββατο, καθώς οι αστυνομικοί είναι αυτοί που θα κληθούν –κατά κύριο λόγο- να επιβλέψουν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι επόμενες επτά ημέρες χαρακτηρίζονται από τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και τους λοιμωξιολόγους κρίσιμες, καθώς αφενός πολίτες θα εγκαταλείψουν μαζικά τις πόλεις και αφετέρου χιλιάδες πιστοί θα θελήσουν να πάνε στις εκκλησίες για τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Κρίσιμες, όμως, θα είναι και οι ημέρες κατά τις οποίες θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ οι εκδρομείς, με το φόβο των ειδικών να είναι η εξάπλωση του ιού από τουριστικούς προορισμούς στις πόλεις.

«Εάν ξεφύγει η κατάσταση το Δεκαπενταύγουστο, τότε ενδεχομένως να μη μπορούμε να ελέγξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Γι’ αυτό παίρνουμε αυστηρά μέτρα για να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και η μάχη πρέπει να κερδηθεί. Εάν έχουμε μεγάλη διασπορά αυτό το διάστημα, λόγω των μαζικών μετακινήσεων πολιτών, η ιχνηλάτηση δεν θα έχει κανένα νόημα», λέει πηγή από την Πολιτική Προστασία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Αστυνομία θα κληθεί να επιτηρήσει τα μέτρα στους ιερούς ναούς αλλά και να βεβαιώσει ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες και πανηγύρια , όπως προβλέπεται από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Για τους ναούς ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο. Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

Πιο ενισχυμένη θα είναι η αστυνομική παρουσία στις περιοχές της χώρας με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Η τήρηση των μέτρων στους ιερούς ναούς είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα των Αρχών, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να ακολουθήσουν τοπικά lock down σε κοινωνίες που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στον τομέα της οικονομίας.

Όχι στα ξενύχτια

Το δεύτερο μεγάλο  στοίχημα είναι η τήρηση των μέτρων στα νυχτερινά μαγαζιά. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν οι καταστηματάρχες περίμεναν το Δεκαπενταύγουστο για να δουλέψουν σε… φουλ ρυθμούς.

Οι αστυνομικοί θα επιτηρούν το μέτρο του υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων στις 24.00, όπου αυτό προβλέπεται.

Σε περίπτωση που κάποιος καταστηματάρχης παρατείνει τη λειτουργία του καταστήματος πέραν της παραπάνω ώρας, τότε θα κληθεί να καταβάλει «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ επιβάλλεται και αναστολή λειτουργίας του μαγαζιού για τρεις ημέρες. Παρά την αυστηρότητα του νόμου, υπάρχουν πάντως ακόμα επιχειρηματίες που αγνοούν το μέτρο. Μόλις προχθές Πέμπτη οι αστυνομικοί εντόπισαν εννιά επιχειρηματίες που παραβίασαν το νόμο σε Μύκονο, Σαντορίνη, Παξούς, Ρόδο, Δράμα, Κατερίνη και Κέρκυρα. Από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου κλεισίματος καταστημάτων στις 24.00 (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 27 πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα νυχτερινά καταστήματα συχνάζουν κυρίως νέες και νέοι, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν από τον ιό και να μην εκδηλώσουν συμπτώματα. Οι ειδικοί ανησυχούν τι θα συμβεί όταν ασυμπτωματικοί νέοι έρθουν μετά τις διακοπές τους σε επαφή με τους γονείς τους ή με γιαγιάδες και παππούδες στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Η Αστυνομία παράλληλα θα κληθεί να διαλύσει πολυπληθείς υπαίθριες μαζώξεις για διασκέδαση από θαμώνες καταστημάτων που συνεχίζουν τη... βραδιά τους σε κάποιο δημόσιο χώρο, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες φυσικές αποστάσεις. 

Η μάχη του λιμανιού

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα λιμάνια που αποτελούν το τρίτο «στοίχημα» των Αρχών. Και αυτό διότι εκεί αναμένεται να παρατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα μεγαλύτερος συνωστισμός, με τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Τα πλοία αναχωρούν για τα νησιά σχεδόν γεμάτα με κόσμο, με τις Αρχές να καλούνται να επιβλέψουν την τήρηση του μέτρου της μάσκας για όλους τους επιβάτες και το προσωπικό. Η χρήση της μάσκας είναι σε αυτή την περίπτωση το βασικότερο «αντίδοτο» απέναντι στην εξάπλωση του ιού, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση των φυσικών αποστάσεων κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των πολιτών. Σημειώνεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική στα πλοία όχι μόνο στους εσωτερικούς χώρους αλλά και στο κατάστρωμα.

 Συσκέψεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Ύστερα από σειρά συσκέψεων η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε τα μέτρα που θα λάβει για την ομαλή κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο:

Αστυνόμευση κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης, ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων, αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ), έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται, ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.