Το love story με το γυάλινο γοβάκι και την κολοκύθα που έγινε άμαξα από καθαρό χρυσάφι είναι μια εκδοχή του γνωστού παραμυθιού «Σταχτοπούτα»[1]. Στην πραγματικότητα ο έρωτας της Σταχτοπούτας με το πριγκιπόπουλο «πέρασε πρώτα από το στομάχι». Για να πούμε όλη την αλήθεια, η όμορφη και γλυκιά κοπέλα «τράβηξε» το μορφονιό από τη μύτη!
Μια μέρα που το πριγκιπόπουλο είχε βγει για «κυνήγι» καβάλα στο άσπρο του άλογο, μια θεσπέσια μυρωδιά του γαργάλισε το στομάχι. Την ακολούθησε και βρέθηκε στο κατώφλι της Σταχτοπούτας που εκείνη την ώρα έβγαζε από το τζάκι τη γάστρα που έψηνε την κολοκυθόπιτα. Η ευωδιά της απλώθηκε στο χώρο και ο ρωμαλέος νιος ένιωσε μια ζάλη στη θέα της ροδοψημένης και τραγανής πίτας. Ε, τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε! Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!
Θα γίνω η καλή σου νεράιδα και θα σου δώσω τη μυστική συνταγή της Σταχτοπούτας!
Κολοκυθόπιτα τραγανή και αφράτη, χορταστική, γεμάτη αρώματα. Φτιάξτην και κάνε την κουζίνα σου το πιο χαρούμενο παλάτι του κόσμου! Γιατί τα απλά πράγματα φέρνουν την ευτυχία. Τρως ένα κομμάτι και ζεις όνειρο που δεν θέλεις να τελειώσει.
Υλικά για το φύλλο
400 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
200 ml νερό χλιαρό
Υλικά για τη γέμιση
800 γρ. πράσα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ξερό
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα τριμμένη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα (πικάντικη)
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Φτιάχνουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Τα ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι και προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε περίπου για 5 λεπτά. Πρέπει η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλά στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε νερό, αν κολλά στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τη ζύμη σε καρβελάκι, πασπαλίζουμε το μπολ με αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 1 ωρίτσα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην ξεραθεί η επιφάνεια της ζύμης. (Η παρασκευή αυτής της ζύμης μπορεί χρησιμοποιηθεί σε όλες τις αλμυρές πίτες. Το φύλλο γίνεται τραγανό).
Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 800 γρ. πράσα ψιλοκομμένα. Τα αφήνουμε να μαραθούν (μαλακώσουν) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κιλό κίτρινη τριμμένη κολοκύθα, αλατίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να «πιεί» τα νερά του σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε που και που ώστε να μην κολλήσει. Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί λίγο ακόμα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Προσοχή, σε αυτή τη φάση ανακατεύουμε το μείγμα συχνά γιατί αλλιώς θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη με το χέρι), μία κουταλιά άνηθο, μία κουταλιά μαϊντανό και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. (Αν θέλετε την κολοκυθόπιτα νηστίσιμη μην βάλετε φέτα).
Βήμα 3ο: Ανοίγουμε τα φύλλα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη. Ανοίγουμε φύλλα σε παραλληλόγραμμο σχήμα πλάτους περίπου 8 cm. Λαδώνουμε το φύλλο. Στην πιο πλατιά πλευρά απλώνουμε το ένα πέμπτο της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από τα τοιχώματα και ολοκληρώνουμε γεμίζοντας το ταψί προς το κέντρο με τα υπόλοιπα ρολά. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τρυπάμε με οδοντογλυφίδα.
Βήμα 4ο: Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου πάνω - κάτω αντιστάσεις. Όταν η επιφάνεια πάρει χρώμα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθεί καλά το φύλλο. Ελέγχουμε την πίτα αν έχει ψηθεί και από κάτω. Όταν πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και πάνω και κάτω τότε η πίτα είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία!!!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Τρίψτε την κολοκύθα και στραγγίξτε καλά τα υγρά της. Δείτε στο blog της magiacook πως τρίβουμε την κίτρινη κολοκύθα με αναλυτικές οδηγίες και βίντεο.
- Τα φύλλα δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά (τύπου κρούστας). Μπορείτε να φτιάξετε ατομικές κολοκυθόπιτες με την ίδια ζύμη και γέμιση.
- Μπορείτε να διατηρήσετε στην κατάψυξη τις κολοκυθόπιτες άψητες σε ατομική ή οικογενειακή συσκευασία. Τις ψήνετε αφού πρώτα ξεπαγώσουν.
- Προσοχή! Πρέπει η γέμιση να είναι κρύα ή τουλάχιστον χλιαρή. Αν τη βάλετε ζεστή θα τρυπήσουν τα φύλλα.
- Προτιμήστε φέτα πικάντικη, με πιπεράτη γεύση. Αν επιλέξετε μια φέτα ήπιας γεύσης θα «χαθεί» από το άρωμα του πράσου.
- Φτιάξτε νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με την ίδια συνταγή παραλείποντας το τυρί. Είναι εξαιρετικά νόστιμη!
Αναδημοσίευση από το magiacook.gr
Πηγές
1. «Το βασικό μοτίβο του παραμυθιού [Σταχτοπούτα] είναι μια όμορφη, φτωχή και κατατρεγμένη νέα η οποία αναγνωρίζεται μέσω ενός χαμένου παπουτσιού, και στη συνέχεια ανέρχεται στο επίπεδο της βασίλισσας. Μερικά από τα βασικά στοιχεία του παραμυθιού παραδίδονται ήδη από τον Στράβωνα (1ος αι. πΧ - 1ος αι. μΧ) και τον Αιλιανό (2ος-3ος αι. μΧ). Και οι δύο αντλούν από παλαιότερες παραδόσεις.» (Βλ. Βικιπαίδεια, https://el.wikipedia.org/wiki/Σταχτοπούτα, 27/2/2018)