Κoλομβία: Ξεκινά τη θανάτωση και στείρωση των άγριων ιπποπόταμων του Πάμπλο Εσκομπάρ (Βίντεο)

Ο Εσκομπάρ είχε εισαγάγει τα ζώα για τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο που διατηρούσε στο τεράστιο ράντσο του «Hacienda Nápoles».
Open Image Modal
via Associated Press

Η Κολομβία πρόκειται να θανατώσει μερικούς από τους 166 ιπποπόταμους που προέκυψαν από το - πολύ μικρότερο αρχικά - κοπάδι που ανήκε στον διαβόητο βαρόνο ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σουζάνα Μουχάμαντ είπε ότι 20 θα στειρωθούν, άλλοι θα μεταφερθούν στο εξωτερικό και «μερικοί» θα υποβληθούν σε ευθανασία.

Ειδικοί προσπάθησαν για χρόνια να ελέγξουν τους αριθμούς των ιπποπόταμων, από ό,τι απεδείχθη ανεπιτυχώς, αναφέρει το BBC.

Ο Εσκομπάρ είχε εισαγάγει τα ζώα για τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο που διατηρούσε στο τεράστιο ράντσο του «Hacienda Nápoles».

Και εκεί ξέμειναν να περιφέρονται όταν ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία το 1993.

Οι αρχές έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να περιορίσουν την πληθυσμιακή έκρηξη στον κύριο ποταμό της Κολομβίας, τη Magdalena, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης και της μεταφοράς ατόμων σε ζωολογικούς κήπους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι προσπάθειες απέτυχαν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη του κοπαδιού, καθώς η έλλειψη αρπακτικών και η εύφορη και βαλτώδης περιοχή Αντιόχεια  παρέχει τέλειες συνθήκες για να ευδοκιμήσει εκεί το αφρικανικό αυτό, γηγενώς, ζώο.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Το 2022  οι ιπποπόταμοι κηρύχθηκαν «χωροκατακτητικό είδος» ανοίγοντας τον δρόμο για την εξόντωσή τους.

Οι κολομβιανές αρχές διαβεβαιώνουν ότι «δεν πρόκειται να εξάγουμε ούτε ένα ζώο αν δεν υπάρχει άδεια από την περιβαλλοντική αρχή της άλλης χώρας».
Και ότι το υπουργείο της χώρας δημιουργεί ένα πρωτόκολλο για ευθανασία ως έσχατη λύση.

Οι Κολομβιανοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ιπποπόταμων αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο και την άγρια πανίδα.

 

 

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός τους θα μπορούσε να φτάσει τους 1.000 έως το 2035 αν δεν γίνει τίποτα.

Ακτιβιστές πάντως λένε ότι η στείρωση συνεπάγεται ταλαιπωρία για τα ζώα αλλά και μεγάλο κίνδυνο για τους κτηνίατρους που το κάνουν.

Ο ιπποπόταμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της ξηράς, με ενήλικα αρσενικά που ζυγίζουν έως και τρεις τόνους. Είναι επίσης από τα πιο επικίνδυνα, σκοτώνοντας περίπου 500 ανθρώπους το χρόνο.

Πολλοί από τους αλιείς κατά μήκος του ποταμού Magdalena έχουν δεχθεί επίθεση και υπήρξκε ακόμη και εισβολή ιπποπόταμων σε αυλή σχολείου, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Ο Εσκομπάρ ήταν ο επικεφαλής του καρτέλ του Μεντεγίν. Ονοιμάστηκε «βασιλιάς της κοκαΐνης» και συγκέντρωσε περιουσία περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων διακινώντας ναρκωτικά στο Μαϊάμι και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Η «βασιλεία» του τρόμου του Εσκομπάρ διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία και περιλάμβανε απαγωγές, εκατοντάδες δολοφονίες, δωροδοκίες, βομβαρδισμούς και πολέμους με αντίπαλους βαρόνους ναρκωτικών, καθώς και μια σύντομη θητεία ως εκλεγμένος πολιτικός.

Ως ένας από τους πιο καταζητούμενους άντρες στον πλανήτη, παραδόθηκε στις αρχές της Κολομβίας το 1991 με τη συμφωνία ότι θα περνούσε πέντε χρόνια σε μια φυλακή που είχε ο ιδιο φτιάξει, γνωστή ως La Catedral.

Ο Εσκομπάρ απέδρασε ένα χρόνο αργότερα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τον μεταφέρει σε μια κανονική φυλακή.

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών είχε επικηριχθεί για  2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Σκοτώθηκε στην πατρίδα του, το Ριονέγρο, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια ταράτσα στις 2 Δεκεμβρίου 1993, καθώς προσπαθούσε να αποφύγει την αστυνομία.

Μετά τον θάνατό του, η εκτάσεως 5.500 στρεμμάτων Hacienda Nápoles, που περιείχε  επίσης καμηλοπαρδάλεις, καμήλες και ζέβρες δόθηκε στους φτωχούς ντόπιους από την κυβέρνηση αλλά οι ιπποπόταμοι αφέθηκαν να περιπλανώνται ελεύθεροι καθώς θεωρήθηκε πολύ δύσκολο να πιαστούν και εξοντωθούν.