Τουρκία εναντίον Δύσης: Στα ύψη οι διπλωματικές εντάσεις

Κομισιόν: Η έκκληση Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Στα ύψη για άλλη μια φορά φαίνονται να εκτινάσσονται οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Τουρκίας, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προκαλεί την αντίδραση της Κομισιόν με την έκκλησή του για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, ύστερα από τις δηλώσεις Μακρόν για το Ισλάμ. Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς, για «προσβολή» σε βάρος του στα social media. 

Κομισιόν: Η Τουρκία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο

Η έκκληση του Ερντογάν για μποϊκοτάζ είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Τουρκία «δεν έχει τα οικονομικά δόντια για να υποστηρίξει τα γαβγίσματα του Ερντογάν»: Άρθρο στη Haaretz

«Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κίνδυνος μιας νέας «σύγκρουσης των πολιτισμών»

Ο Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων για να εκμεταλλευθεί την έκρηξη οργής στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία οδήγησε στην ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στη Αγκυρα για διαβουλεύσεις. Αιτία της πρόσφατης κρίσης, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ) ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε από φανατικό ισλαμιστή επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Αφού διατύπωσε αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του προέδρου της Γαλλίας , ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «ηγείται εκστρατείας μίσους» κατά των μουσουλμάνων.

Απέναντι στην επίθεση του Ερντογάν, ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε την υποστήριξη ευρωπαίων ηγετών και θεσμών, ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν έχουν προκαλέσει κύμα οργής.

Προσφυγή Ερντογάν στις τουρκικές αρχές κατά Βίλντερς

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος προσέφυγε στις τουρκικές αρχές εναντίον του Ολλανδού ακροδεξιού ηγέτη Γκέερτ Βίλντερς υποστηρίζοντας πως τον προσέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Βίλντερς είναι ένας από τους πιο γνωστούς ακροδεξιούς στην Ευρώπη και την τελευταία δεκαετία έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της συζήτησης για τη μετανάστευση στην Ολλανδία, αν και ουδέποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δένδιας: «Νέα γεωγραφία» η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Σάββατο ο Βίλντερς ανήρτησε ένα σκίτσο του Ερντογάν και του έβαλε τη λεζάντα «τρομοκράτης». Τη Δευτέρα, ανήρτησε μια εικόνα ενός βυθιζόμενου πλοίου με μια τουρκική σημαία πάνω του. «Αντίο @RTErdogan. Διώξτε με τις κλωτσιές την Τουρκία από το ΝΑΤΟ», έγραψε κάτω από την εικόνα.

Δικηγόροι του Ερντογάν κατέθεσαν αγωγή στην εισαγγελία της Άγκυρας, υποστηρίζοντας πως τα τουρκικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή επειδή οι προσβολές απευθύνονταν στον πρόεδρο της Τουρκίας, μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο το έγγραφο που κατατέθηκε από τους δικηγόρους.

«Παρόλο που το έγκλημα διαπράχθηκε απ′ ευθείας εναντίον του προσώπου που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, η αξία που παραβιάζεται είναι η δομή πολιτικής διακυβέρνησης του κράτους», υποστηρίζουν οι δικηγόροι, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα σχόλια του Βίλντερς δεν μπορεί να θεωρηθούν ελευθερία έκφρασης και ότι ο Βίλντερς στοχοθέτησε «την τιμή, την αξιοπρέπεια, τον χαρακτήρα και τη φήμη» του Ερντογάν.

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τρίτη την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε το 2012 για προσβολή της υπόληψης του Ερντογάν.

Επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κ. Κιλιτσντάρογλου είχε εκφωνήσει δύο ομιλίες στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2012, όπου ασκούσε κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νυν πρόεδρο και τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Ο Ερντογάν είχε στη συνέχεια προσφύγει στη δικαιοσύνη εκτιμώντας ότι υπέστη πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική του τιμή καθώς και στην υπόληψή του.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδικάστηκε εντέλει από την τουρκική δικαιοσύνη να πληρώσει 10.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση και τόκους (περίπου 4.260 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η χίμαιρα του νέου Ναυαρίνου

Οι δικαστές του ΕΔΔΑ εκτίμησαν πως αυτή η καταδίκη αποτελούσε «ανάμειξη» στο δικαίωμα του Κιλιτσντάρογλου να «ασκεί την ελευθερία της έκφρασης» και ότι εκφράστηκε σε θέματα «γενικού ενδιαφέροντος» και πολιτικά προβλήματα «με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου μέλους του Κοινοβουλίου».

«Ήταν φυσικό πως, ως πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής, ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια, τα γεγονότα και τις κινήσεις του να τίθενται υπό τον δριμύ έλεγχο ενός από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους του», σημειώνουν οι δικαστές.

Το δικαστήριο εκτίμησε πως η τουρκική δικαιοσύνη «παρέλειψε να εντάξει τα αμφιλεγόμενο σχόλια στο πλαίσιο και τη μορφή στα οποία είχαν διατυπωθεί».

Υπογράμμισε επίσης πως το ποσό των 4.000 ευρώ και πλέον των αποζημιώσεων και των τόκων που διατάχθηκε να καταβάλει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν «σημαντικό και ικανό να αποτρέψει άλλα άτομα από το να ασκήσουν κριτική σε πολιτικούς στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης που παρουσιάζει δημόσιο ενδιαφέρον».

Οι δικαστές εκτίμησαν ομόφωνα ως εκ τούτου πως η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, καταδίκασαν την Τουρκία να καταβάλει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 6.385 ευρώ για «υλική βλάβη» και 5.000 ευρώ για «ηθική βλάβη».

Ο Τούρκος δικαστής εξέφρασε μια «εν μέρει αντίθετη» άποψη, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου «εμφανίζουν μια μειωτική διάθεση και μπορεί να θεωρηθούν ως αλληλουχία προσβολών μάλλον παρά επικρίσεων». Ο Τούρκος δικαστής θεώρησε παρ΄όλ’ αυτά ότι σημειώθηκε παραβίαση της Σύμβασης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)