Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέταξε τον κορονοϊό στις απειλές μεσαίου επιπέδου για τους εργαζομένους, προκαλώντας επικρίσεις από σοσιαλιστές πολιτικούς, καθώς η κίνηση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε χώρους εργασίας από ό,τι εάν ο ιός κατατασσόταν στις υψηλού επιπέδου απειλές.
Η απόφαση αυτή θα έχει σημαντικές οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, καθώς θα μπορούσε να μειώσει τα κόστη επανεκκίνησης δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις και να επηρεάσει την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ειδικότερα, η Κομισιόν κατέταξε τον νέο κορονοϊό ως κίνδυνο επιπέδου 3 σε μια κλίμακα τεσσάρων επιπέδων, όπου το 4 είναι η υψηλότερη βαθμίδα. Στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, ένας ιός επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ανθρώπους και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για εργαζομένους, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο εξάπλωσης στην κοινότητα, αλλά συνήθως υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης ή θεραπείας διαθέσιμα».
Οι βιολογικές απειλές επιπέδου 4 αποτελούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα προφύλαξης ή θεραπείας.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για την αποτελεσματική αποτροπή ή θεραπεία της Covid-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, που έχει προκαλέσει περίπου 380.000 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Reuters.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως χρησιμοποιούνται αρκετά κριτήρια για την κατάταξη των βιολογικών κινδύνων, και κανένα από αυτά δεν έχει μεγαλύτερο βάρος από άλλα. «Η ύπαρξη ή απουσία μέτρων προφύλαξης δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο κριτήριο» είπε σχετικά.
Η απόφαση ελήφθη κατόπιν επαφών με επιστήμονες και τον ΠΟΥ και υποστηρίζεται από ειδικούς των 27 χωρών της ΕΕ, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα της επιδημίας, πρόσθεσε.
«Είμαστε αντίθετοι στην απόφαση της Κομισιόν να κατατάξει την Covid-19 μόνο ως κίνδυνο μεσαίου επιπέδου. Η Covid-19 είναι η μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση της εποχής μας» είπε η ευρωβουλευτής Άγκντες Γιονγκέριους, που εκπροσωπεί σε θέματα απασχόλησης τους σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως πρόσθεσε, η απόφαση δεν ελήφθη με διαφάνεια. «Δεν υπάρχουν δημόσιες πληροφορίες για τους ειδικούς που ρωτήθηκαν και τη συλλογιστική τους».
Η απόφαση της Κομισιόν τίθεται σε ισχύ άμεσα, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να τη μπλοκάρει σε ψηφοφορία που αναμένεται τον Ιούνιο.
Βάσει της απόφασης αυτής, οι εργοδότες θα πρέπει να εγγυώνται μια σειρά μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους τους. Αλλά επειδή ο ιός δεν θεωρείται κίνδυνος υψηλού επιπέδου, είναι λιγότερο πιθανό να εκτεθούν νομικά σε περίπτωση κρουσμάτων.
Η επιδημία στην Ευρώπη έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, σύμφωνα με το ECDC. Ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και θεωρείται πιθανό ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο.
(με πληροφορίες από Reuters)