Με την ΕΚΤ να αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα πάνω από 6%, η Ευρωζώνη καλείται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που λέγεται Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι είχε εκτιμηθεί στην έκθεση του Μαϊου.
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μόλις 0,8% το 2023 από 1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί για το τρέχον έτος, ενώ το 2024 δεν θα ξεπεράσει το 1,4%, από 1,7% που είχαν εκτιμήσει οι οικονομολόγοι.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένες καθώς τον υπολογίζουν να κλείνει στο τέλος του 2023 στο 6,5% από 6,7% (που είχε αρχικά εκτιμηθεί) με σημαντική μείωση το 2024 στο 3,2% .
Χαμηλή η ανάπτυξη στην ΕΕ
Τα στοιχεία της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την χλιαρή οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023, εξαιτίας της ακρίβειας των τροφίμων που δεν αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στην ενέργεια.
Η χαμηλή ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να επεκταθεί έως το 2024, επηρεασμένη σημαντικά από την σκληρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ο οποίο έφτασε στο 5,3% τον Ιούλιο.
Η έκθεση προβλέπει ακόμη ότι οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά έως το τέλος του 2023, με το 2024 να αυξάνονται και πάλι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις τιμές του πετρελαίου.
Σε ύφεση η Γερμανία
Η Γερμανία βρίσκεται το 2023 σε παρατεταμένη ύφεση καθώς είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που βιώνει οικονομική συρρίκνωση.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προβλέπεται να σημειώσει πτώση 0,4% της οικονομικής δραστηριότητας της φέτος - δηλαδή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την εκτίμηση που έγινε τον Μάιο σύμφωνα με την Κομισιόν- η οποία μειώνει τις προσδοκίες ανάπτυξης για τη Γερμανία το 2024, από 1,4% σε 1,1%.
Η γερμανική οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Βερολίνο να πρέπει να τερματίσει πολύ γρήγορα την ενεργειακή εξάρτηση από το Κρεμλίνο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε τον Ιούλιο ότι η Γερμανία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι αποκαλούν πλέον την άλλοτε «ατμομηχανή της Ευρώπης» ως τον «ασθενή της Ευρώπης» καθώς το Βερολίνο χάνει σημαντικό μέρος της παραγωγής του.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα έκανε τη μεγαλύτερη ελεύθερη πτώση από τον Ιούνιο του 2009, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, διαφωνεί ωστόσο για την κακή εικόνα της Γερμανίας.
Υποστηρίζει ότι «η σημερινή κατάσταση της Γερμανίας διαφέρει κατά πολύ από εκείνη του 1995-2004. Αρχικά, η Γερμανία απολαμβάνει σήμερα υψηλά επίπεδα απασχόλησης, καθώς η ανεργία είναι πολύ χαμηλή ενώ έχει την πιο άνετη δημοσιονομική θέση από όλες τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την προσαρμογή στους κραδασμούς».