Νέες τριβές φαίνονται να υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα μεταξύ του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη (1/2), υπήρξε ένταση καθώς ο Π.Πολάκης εμφανίστηκε να διαφωνεί με το ύψος που δίνεται για τα εξοπλιστικά προγράμματα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντά: «Παύλο αν δε σου αρέσει μπορείς να φύγεις». Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου διαψεύδουν αυτή την είδηση.
«Ιστορία επιστημονικής φαντασίας που είναι για όσκαρ ηλιθιότητας», χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης τις πληροφορίες για «ρήξη στις σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη».
Ο συντονιστής τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφθασε με καθυστέρηση στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, απάντησε στην σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Γιατί δεν με ρωτάτε για τον Αδωνι που απολύει σήμερα 6000 ανθρώπους. Γιατί δε με ρωτάτε για την κυρία που είναι στον άγιο Σάββα που απέλυσε 58 άτομα και πήρε ιδιωτικό συνεργείο με διπλάσιο κόστος; Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει οποιοσδήποτε συνάδελφος που διεκδικεί το όσκαρ ηλιθιότητας, μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε Θα του ’ρχεται καθενός στην κεφαλή κάτι, θα το πετά και θα πρέπει να διαψεύδουμε;».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά: «Γιατί δεν κάνετε πρώτο θέμα την διάψευση του κύριου Μητσοτάκη που έλεγε μέσα στη Βουλή οικτίροντας τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι ψέμα, δεν θα πάρει η Τουρκία F-16. Και τώρα με τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Νούλαντ, φαίνεται ότι θα μπει και στο πρόγραμμα για τα F-35. Δεύτερον, με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια, ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, την οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίζουν στρατηλάτες. Θα ξεχάσουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά;».
Καταλήγοντας είπε: «Ρωτάτε με πράγματα τα οποία έχουνε ουσία. Στην ουσία εγώ απαντάω, στα υπόλοιπα δεν απαντώ».
Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων και επαφών με διάφορους φορείς. Το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με την ΓΣΕΕ, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με φορείς του τουρισμού.
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τουλάχιστον, προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατοχύρωση της διαπραγματευτικής δύναμης στον συνδικαλισμό, υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το πρώτο βήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου για να υπάρχει επισφάλεια στον κόσμο της εργασίας». Της καταλόγισε ότι έχει σχεδιασμό να υπάρχει «συγκεντρωτισμός στην κεφαλαιακή δομή της χώρας και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών», ότι έχει υπονομεύσει τα εργατικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και πως παράλληλα η ακρίβεια «ταλανίζει όλη την κοινωνία και τα εργατικά στρώματα», την ίδια ώρα, όπως είπε, που δεν αυξάνονται τα εισοδήματα.
«Τα εισοδήματα στη χώρα μας είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλά και γι’ αυτό είμαστε στη θέση 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σύγκλιση ελάχιστη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ό,τι και να λέμε για τους δημοσιονομικούς μας στόχους», τόνισε. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλει και την «φτηνή ελαστική εργασία».
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες σας, θέλουμε να υπάρχει κατοχύρωση της διαπραγματευτικής δύναμης στον συνδικαλισμό, γιατί είναι στοιχείο Δημοκρατίας για εμάς. Είναι στοιχείο δικαιοσύνης και στοιχείο ανάπτυξης γιατί μία κοινωνία πρέπει να μπορεί να στηρίζεται σε μια στέρεα βάση και η εργασία, οι άνθρωποι του μόχθου, είναι αυτή η βάση», είπε.
Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «θέλουμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός άμεσα στα 900 ευρώ τουλάχιστον», σημειώνοντας ότι αυτό είναι το αυτονόητο καθώς «δεν μπορεί κάποιος να επιβιώσει σε αυτή τη χώρα με τους τωρινούς μισθούς» και «σίγουρα με λιγότερα από 900 ευρώ είναι αδύνατον». «Επίσης θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι υποστηρίζουμε αυτό που κατανοώ ότι είναι ένα πάγιο αίτημα σας για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». «Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγώνες σας και να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί γίνεται σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Κασσελάκης.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Κασσελάκη για την πρόσκληση, αναφέροντας ότι η ΓΣΕΕ ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις όλων τα κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο της ΓΣΣΕ ως του συντονιστικού οργάνου όλων των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Μιλώντας για τον ιδιωτικό τομέα έκανε λόγο για «σκληρές καταστάσεις που βιώνονται» και σε επίπεδο ασφάλειας -«ή επισφάλειας, όποιο θέλετε διαλέξτε, είναι το ίδιο»-, όπως και στις αμοιβές.
«Με τις μνημονιακές πολιτικές μάς έχουν αφαιρεθεί πολλά “όπλα”, πολλά εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαμε κι εμείς να αποκαθιστούσαμε και στο θεσμικό επίπεδο κάποια τα οποία χάσαμε την περίοδο των μνημονίων, αλλά και την αγοραστική δύναμη των μισθών μας που υποβιβάστηκε μια με την εσωτερική υποτίμηση και τώρα είναι κυριολεκτικά στα τάρταρα λόγω της ακρίβειας», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι μετά τα μνημόνια, μετά την πανδημική και την ενεργειακή κρίση ο κόσμος αντιλαμβάνεται την κατάσταση ως κρίση διαβίωσης και σε κάποιες περιπτώσεις, σε πολλά κοινωνικά στρώματα, ως κρίση επιβίωσης.
«Τα συνδικάτα δεν έχουν άλλο τρόπο να αμυνθούν παρά να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, οι οποίοι έχουν κατακρημνιστεί», τόνισε. Σχολίασε ότι «καμιά φορά υπάρχουν και αντιπαραθέσεις κυρίως κομματικού χαρακτήρα και εντός των συνδικάτων για ποιο λόγο δεν κάνετε το ένα ή το άλλο», για να προσθέσει μεταξύ άλλων πως ό,τι απόφαση κι αν πάρει η ΓΣΕΕ, αν δεν πειστούν όλοι από κάτω, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα δεν ανταποκρίνονται.
(με πληροφορίες από ΕΡΤ)