Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ προκαλούν ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση. Την ώρα που μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται στο κόκκινο και δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα καινούριο lockdown, υιοθετόντας αυστηρότερα μέτρα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.
H αναγκαιότητα για 100% εμβολιασμό στην τρίτη ηλικία, αναδύεται ως μοναδικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι επιδράσεις της πανδημίας στην ευάλωτη αυτή ομάδα, από την άποψη της μείωσης των θανάτων, αλλά και από πλευράς της θεαματικής μείωσης της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας, τονίζουν οι επιδημιολόγοι.
Σε 5.991 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ ακόμη 69 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα τoυ Σαββάτου (20/11).
Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 594.
Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο 20 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.991, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 874.812 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 108
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.239 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.237 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.437 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή -7.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Για ακόμη μία ημέρα η πλειονότητα των κρουσμάτων (1.632) εντοπίζονται στην Αττική. 1.049 κρούσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.
Η γεωγραφική κατανομή των 5.991 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
210 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
212 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
66 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
215 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
477 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
200 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
225 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
27 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
1.049 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στο Άγιο Όρος
130 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
185 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
64 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
45 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
143 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
44 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
110 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
121 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
98 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
43 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
84 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
79 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
73 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
158 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
60 κρούσματα στην Π.Ε.Κορινθίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
25 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
216 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
51 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
153 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
82 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Μήλου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
3 κρούσματα στη Π.Ε. Νάξου
77 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
104 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
99 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
54 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
48 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
57 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
141 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
78 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
108 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
41 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
58 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
52 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
91 κρούσματα υπό διερεύνηση
Θεμιστοκλέους: Καταβάλλεται προσπάθεια να μην γίνει lockdown
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορονοϊός να εξελιχθεί σε μια ”βαριά γρίπη”».
«Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».
Ψαλτοπούλου: Σωτήρια η τρίτη δόση για τους άνω των 60 και για το σύστημα υγείας
Για τη σωτήρια τρίτη δόση του εμβολίου, την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ατον υψηλότερο κίνδυνο για θάνατο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου.
Σύμφωνα με μελέτη στο Ισραήλ, η τρίτη δόση στους άνω των 60 παρέχει 15 φορές υψηλότερη προστασία από τον θάνατο. Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ατόμων άνω των 60 ετών, σε συνδυασμό με την επάνοδο στις κοινωνικές δραστηριότητες, είναι εκείνος που «οδηγεί» την πανδημία στην Ευρώπη, τόνισε εξάλλου η κα. Ψαλτοπούλου, η οποία σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο FM, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ένας ανεμβολίαστος έχει 32 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει από έναν εμβολιασμένο, σύμφωνα με αναλύσεις σε πληθυσμιακά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχη σύγκριση, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξε 40 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ανεμβολίαστους. Στην Ελλάδα, το 95.3% όσων έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID-19 είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Σε ερώτηση για το προφίλ των πλήρως εμβολιασμένων που νοσηλεύονται είτε σε απλή κλίνη covid ή σε ΜΕΘ, η καθηγήτρια απαντά επικαλούμενη στοιχεία από νορβηγική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι, με διάμεση ηλικία 77 έτη, ενώ οι ανεμβολίαστοι είχαν διάμεση ηλικία ίση με 51 έτη. «Αντίστοιχα, όσοι εμβολιάστηκαν στη νορβηγική μελέτη, είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (60% έναντι 27%), καρκίνο (12% έναντι 3%) και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (20% έναντι 5%). Οι εμβολιασμένοι ωστόσο παρέμειναν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο και εμφάνισαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρει ότι διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης, ωστόσο όπως λέει, οι ειδικοί περιμένουν τις σωτήριες τιμές του δείκτη μετάδοσης Rt κάτω από το 1, ώστε αυτό να σημαίνει πραγματικά ύφεση στους δείκτες. Σχετικά με το πότε αναμένεται κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος, η καθηγήτρια επισημαίνει ότι είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ για όλους. «Πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που ενδεχομένως να κορυφωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ οι προβλέψεις των μοντέλων έχουν δυναμικό χαρακτήρα. Γνωρίζουμε την σκέψη του πολύ έγκριτου καθηγητή από την Γαλλία κου Γεροτζιάφα ότι το 5ο κύμα θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, και πραγματικά είναι μία πιθανότητα. Παρόλα αυτά θα επέμενα ότι το πιο πιθανό είναι να παραμείνουμε στο τέταρτο κύμα, που θα ισοπεδωθεί στο τέλος του χειμώνα του 2022, όπως έχει πει και ο δρ Fauci από τις ΗΠΑ».