Ο αγώνας δρόμου των επιστημόνων για να βρουν το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό

Περί τα 6.000 περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί. Στους 132 οι νεκροί.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ικανού να σταματήσει τη διάδοση του μυστηριώδους νέου κορονοϊού  που έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα. 

Επιστήμονες που εργάζονται για κρατικές υπηρεσίες σε Κίνα, ΗΠΑ, Αυστραλία αλλά και εργαζόμενοι σε εταιρείες κολοσσούς όπως οι Johnson & Johnson, Moderna Therapeutics και Inovio Pharmaceuticals καταπιάνονται με το ίδιο αντικείμενο και τρέχουν κόντρα χρόνο.

Η έναρξη των προσπαθειών σε διεθνές πλέον επίπεδο ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι New York Times, στις 10 Ιανουαρίου όταν κινέζοι επιστήμονες ανάρτησαν την γενετική σύνθεση του ιού σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων και μοιράστηκαν με αυτό τον τρόπο τα ευρήματά τους με την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. 

Το επόμενο πρωί κιόλας ερευνητές του του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Μέριλαντ έπιασαν δουλειά. Μέσα σε λίγες ώρες, είχαν εντοπίσει τα μέρη του γενετικού κώδικα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Ένα πρώτο θετικό βήμα

Μια πρώτη επιτυχία στον τομέα των ερευνών έρχεται από την Αυστραλία όπου ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι καλλιέργησε  μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου.

Το δείγμα αυτό, όμως μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβρούρνη. 

«Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης», σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.

Οι ερευνητές  ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα που καλλιέργησαν δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια ανά τον κόσμο.

«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Συνεργασία Ρωσίας-Κίνας

Επίσης, όπως ανέφερε το Reuters, η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού.

«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού, ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκινήσει να ελέγχει όλους τους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Κίνα ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα.

Ιστορικά, τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη εξάπλωσης ασθενειών. Ωστόσο, ακόμη και όταν η τεχνολογία, η γονιδιωματική και ο παγκόσμιος συντονισμός έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας στους ερευνητές να κινούνται σε μέγιστη ταχύτητα, η ανάπτυξη εμβολίων παραμένει μια δαπανηρή και επικίνδυνη διαδικασία.

Αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%

O απολογισμός της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός στην Κίνα έγινε ακόμα πιο βαρύς, με τους νεκρούς να φτάνουν πλέον τους 132 (από 106 που ήταν μέχρι την Τρίτη το πρωί) ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.459 με αποτέλεσμα να φτάσουν τα 5.947. Ο δε αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανέρχονται, σύμφωνα πάντα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας σε 9.239.

O αριθμός των περιστατικών που έχουν γίνει γνωστά αυξήθηκε κατά 50% μέσα σε μόλις μία νύχτα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως το πραγματικό νούμερο μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Πέραν της Κίνας η  Ταϊλάνδη έχει αναφέρει 14 περιπτώσεις μόλυνσης. Το Χονγκ Κονγκ οκτώ, ενώ οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Αυστραλία και το Μακάο έχουν πέντε η κάθε μία. Η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Μαλαισία όπως και η Ιαπωνία επτά ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταγράφηκε μόλις χθες Τρίτη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Στην Γαλλία έχουν εντοπιστεί τρία άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ στο Βιετνάμ και τον Καναδά δύο.

Στο Νεπάλ και την Καμπότζη έχει καταγραφεί ένας ασθενής, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτός της Κίνας δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα κρούσματα κορονοϊού στην Γερμανία ανέρχονται σε τέσσερα και εμφανίστηκαν στην Βαυαρία, όπου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.

Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ.

Ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε πρώτος εκτιμάται πως επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς. Η δε εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κοροναϊού.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ επεκτείνουν τον έλεγχο των ταξιδιωτών που φτάνουν από την Γουχάν σε 20 λιμάνια εισόδου από πέντε που ήταν στην αρχή, δήλωσαν την Τρίτη ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Αλεξ Αζάρ ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Λέμε στην Κίνα ότι η μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια είναι τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μια αποτελεσματικότερη απάντηση», δήλωσε ο Άλεζ Αζάρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.

Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο κορονοϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Γουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV. Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».

(Με πληροφορίες από New York Times)