Κορονοϊός: Απροσδόκητα προϊόντα που σε ορισμένες χώρες χαρακτηρίστηκαν «αναγκαία»

Από σοκολάτες μέχρι... τρίκυκλα.
Open Image Modal
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK via Getty Images

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα καταστήματα και τις υπηρεσίες εκτός από τα απολύτως «απαραίτητα».

Βέβαια, όπως φαίνεται, το τι είναι «απαραίτητο» και τι όχι αλλάζει από χώρα σε χώρα.

Για παράδειγμα, στην Γαλλία από το μέτρο του προσωρινού «λουκέτου» έχουν εξαιρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα τα καταστήματα που πωλούν σοκολάτα. Η λατρεία των Γάλλων για τα γλυκά - ιδιαίτερα τη σοκολάτα - είναι γνωστή και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τους στερήσει αυτή την απόλαυση. Ανοικτά παραμένουν, ακόμη, τα καταστήματα με κρασιά και τυριά - προϊόντα που επίσης αποτελούν μέρος της γαλλικής κουλτούρας.

Open Image Modal
DAMIEN MEYER via Getty Images

Στις ΗΠΑ οι «προτεραιότητες» διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι σε πολλές από αυτές τα καταστήματα με όπλα όχι μόνο παραμένουν ανοικτά αλλά έχουν δει τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, τα σημεία πώλησης μαριχουάνας - φαρμακευτικής και ψυχαγωγικής - συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά σε πολιτείες όπου η πώληση του οπιοειδούς είναι νόμιμη, όπως στο Κολοράντο.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Στην Αυστραλία έχουν κλείσει εστιατόρια, μπαρ και παμπ αλλά όχι τα καταστήματα παιχνιδιών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, παραδέχθηκε ότι μαζί με τη σύζυγό του αναγκάστηκαν να αγοράσουν πολλά παζλ και άλλα παιχνίδια για να απασχολούν τα παιδιά τους, τώρα που είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι.

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Στις Φιλιππίνες τα περίφημα τρίκυκλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς στη χώρα. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έδωσε εντολή να σταματήσουν όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες σε αρκετές περιοχές, όμως μερικοί δήμαρχοι - μεταξύ αυτών και η κόρη του - αγνόησαν την προεδρική υπόδειξη και επέτρεψαν την κυκλοφορία των τρικύκλων.

Open Image Modal
ALREN BERONIO via Getty Images

Στην Ινδία, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μπήκε χειρόφρενο στον εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, που θεωρείται ζωτικής σημασίας. Ομως αυτό είχε αντίκτυπο σε περισσότερους από 23 εκατ. επιβάτες καθημερινά. Πολλοί από αυτούς έμειναν αποκλεισμένοι σε σταθμούς άλλων περιοχών χωρίς χρήματα, φαγητό και κατάλυμα. Αντιθέτως, σε λειτουργία παραμένει ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών, καθώς θεωρείται κρίσιμος για τις επικοινωνίες, τον τραπεζικό τομέα και τη διακυβέρνηση.

(με πληροφορίες από BBC)