Κορονοϊός: Η Ασία συγκρατεί την Όμικρον, μα προετοιμάζεται για έξαρση

Προετοιμασίες για μια εξέλιξη που θεωρείται βέβαιη. Μείωση των θανάτων παγκοσμίως.
Open Image Modal
Athit Perawongmetha via Reuters

Μεγάλο μέρος της Ασίας έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να συγκρατήσει την παραλλαγή Όμικρον, ακόμη και ενώ αυτή επελαύνει σε άλλα τμήματα του κόσμου, μα η ήπειρος στην οποία ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη προετοιμάζεται για μια έξαρση που θεωρείται αναπόφευκτη.

Αυστηροί κανόνες καραντίνας για αφίξεις και ευρεία χρήση μάσκας έχουν βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής στην Ασία. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη επανέφεραν γρήγορα περιορισμούς για είσοδο και καραντίνα τις τελευταίες εβδομάδες, αφού τους είχαν χαλαρώσει το φθινόπωρο.

Ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται και ειδικοί θεωρούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας. Οι φόβοι αυτοί έχουν ενισχυθεί λόγω αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα των κινεζικής προέλευσης εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Κίνα και σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

«Όταν αυξάνονται οι ρυθμοί, η έξαρση θα είναι πολύ γρήγορη» είπε ο Δρ. Σιγκερού Όμι, κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στην Ινδία, η οποία επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς μετά από το σαρωτικό ξέσπασμα της Covid-19 νωρίτερα μέσα στο έτος, η Όμικρον εντείνει ξανά τους φόβους, με πάνω από 700 κρούσματα να έχουν αναφερθεί στη χώρα, πληθυσμού 1,4 δισ. Ανθρώπων. Το Νέο Δελχί απαγόρευσε τις μεγάλες συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και πολλές άλλες πολιτείες ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς, περιλαμβανομένων απαγορεύσεων κυκλοφορίας και ορισμό των εμβολιασμών ως προϋπόθεσης για είσοδο σε καταστήματα και εστιατόρια.

Η Αυστραλία είανι ήδη αντιμέτωπη με πολλαπλές εξάρσεις Covid-19, με έναν ηγέτη πολιτείας να λέει την Τετάρτη πως η Όμικρον κινείται πολύ γρήγορα. Σε άλλα μέρη, η Ταϊλάνδη είχε φτάσει τα 700 κρούσματα, η Νότια Κορέα είχε πάνω από 500 και η Ιαπωνία πάνω από 300. Η Κίνα, που έχει κάποια από τα αυστηρότερα συστήματα ελέγχου του ιού στον κόσμο, έχει αναφέρει τουλάχιστον οκτώ. Μόνο τέσσερα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Φιλιππίνες, όπου οι πολίτες συνέρρεαν σε εμπορικά κέντρα εν όψει Χριστουγέννων και σε λειτουργίες, στη μεγαλύτερη ρωμαιοκαθολική χώρα της Ασίας. Κάποια νοσοκομεία έχουν αρχίσει ακόμα και να κλείνουν τις πτέρυγες Covid-19 σε μια κίνηση που ειδικοί θεωρούν πως θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόωρη.

Η Ιαπωνία κατάφερε να επιβραδύνει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής για περίπου έναν μήνα σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επαναφορά των περιορισμών εισόδου, των υποχρεωτικών τεστ για όλες τις αφίξεις και την απομόνωση όλων των επιβατών σε μια πτήση εάν κάποιος βρισκόταν θετικός. Ωστόσο το «φράγμα» έσπασε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα από τοπική μετάδοση σε Οζάκα και Κυότο. Ειδικοί καλούν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για επικείμενο κύμα μολύνσεων αυξάνοντας τα τεστ, επιταχύνοντας τις αναμνηστικές δόσεις και ετοιμάζοντας περισσότερες κλίνες σε νοσοκομεία.

Η Ταϊβάν, όπου η χρήση μάσκας είναι σχεδόν καθολική στις μεγάλες πόλεις, έχει αρχίσει να προσφέρει αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της Moderna και καλεί τους πολίτες να κάνουν τρίτη δόση πριν την αναμενόμενη εισροή ανθρώπων που επιστρέφουν για το Σεληνιακό Νέο Έτος στα τέλη του Ιανουαρίου.

Προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων των Pfizer, AstraZeneca και Moderna παρέχουν συνεχιζόμενη, αν και μειωμένη, προστασία απέναντι στην Όμικρον. Ωστόσο μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα διαπίστωσε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο της Κίνας, Sinovac, δεν παράγει επαρκή αντισώματα για προστασία απέναντι στην Όμικρον, ακόμη και με αναμνηστική δόση, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Το Χονγκ Κονγκ προσφέρει τόσο το εμβόλιο της Sinovac, όσο και αυτό της Pfizer.

Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφονταν παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 11% την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη αυτής, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην Αμερική. Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, υπήρχαν 4,99 εκατομμύρια νέα κρούσματα ανά τον κόσμο από τις 20-26 Δεκεμβρίου.

Στην Ευρώπη αντιστοιχούσε πάνω από το ήμισυ του συνόλου, με 2,84 εκατομμύρια, αν και αυτό αποτελούσε αύξηση μόνο 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης είχε τον υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων από κάθε άλλη περιοχή, με 304,6 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως τα νέα κρούσματα στην Αμερική είχαν αύξηση 39%, περίπου στα 1,48 εκατομμύρια, και η περιοχή είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων, με 144,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Οι ΗΠΑ μόνες τους είχαν πάνω από 1,18 εκατομμύρια κρούσματα, αύξηση 34%. Τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα στην Αφρική είχαν άνοδο 7%, φτάνοντας τα 275.000.

Πάντως ο ΠΟΥ είπε ότι ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων θανάτων ανά τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει πτώση 4%, στους 44,680.

 Με πληροφορίες από Associated Press