Κορονοϊός: Η επίπονη επιτυχία της Μελβούρνης μετά από ένα μαραθώνιο καραντίνας

Βίωσαν ένα από τα πιο μεγάλα και σκληρά lockdown. Αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ήταν από τις πρώτες περιοχές που έμπαιναν σε δεύτερο lockdown. Ενώ οι περισσότερες χώρες ζητωκραύγαζαν την επιτυχία τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας και καλούσαν τους τουρίστες να κάνουν άφοβα τις διακοπές τους στις χώρες τους, η Μελβούρνη, τον Ιούλιο, εν μέσω χειμώνα για τους Αυστραλούς, αντιμετώπιζε ήδη το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Η περιοχή μπήκε χωρίς δεύτερες σκέψεις σε δεύτερο lockdown και 110  ημέρες αργότερα οι ειδικοί την στέφουν τον παγκόσμιο ηγέτης στην καταστολή του ιού, μαζί με τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ.

Η Ράινα Μσλντάιρ καθηγήτρια βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Κίρμπου του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο BBC ότι η απάντηση της Αυστραλίας ήταν «έτη φωτός μπροστά¬» από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι απλώς σοκαριστικό. Όταν σκεφτόμαστε πανδημίες, δεν πιστεύουμε ότι οι χώρες με πολλούς πόρους και υψηλά εισοδήματα θα καταρρεύσουν, αλλά αυτό ακριβώς έχουμε δει», λέει.

Από την Τρίτη το βράδυ, πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης είδαν να τερματίζονται οι αυστηροί κανονισμοί για παραμονή στο σπίτι, οι οποίες τους έκαναν να δείχνουν σαν να βρίσκονται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. 

Μετά την άρση των περιορισμών, οι κάτοικοι της Μελβούρνης θα έχουν βιώσει ένα από τα πιο μεγάλα και πιο σκληρά lockdown στον κόσμο. Είναι αμφιλεγόμενο, καταστροφικό για θέσεις εργασίας και οικονομία, σκληρό για πολλούς, αλλά οι ειδικοί υγείας πιστεύουν ότι έχει λειτουργήσει.

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων, το χειρότερο έχει περάσει.  

Open Image Modal
WHO

 «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που έχουμε επιτύχει εδώ», λέει η καθήτρια Σάρον Λιούιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ντόχερτι στη Μελβούρνη. «Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό - όχι όμως χωρίς πόνο». Τη Δευτέρα, η Μελβούρνη δεν ανέφερε κανένα νέο κρούσμα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Στις αρχές Αυγούστου, κατέγραφε περισσότερα από 700 κρούσματα καθημερινά, ενώ πέθαιναν ανά δεκάδες. Η πρωτεύουσα της Βικτώρια  βρισκόταν στο επίκεντρο μιας υγειονομικής κρίσης που ξεδιπλωνόταν.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιους αριθμούς. Στη Βικτώρια, είχαμε ένα ξέσπασμα μόνο στη Μελβούρνη και η υπόλοιπη χώρα είχε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα και σε πολλές πολιτείες μηδέν», δήλωσε η καθηγήτρια Λιούιν στο BBC.

«Δεν είχαμε απολύτως καμία άλλη επιλογή από το να πάμε σε ένα σημαντικό lockdown αν θέλαμε να ενωθούμε με την υπόλοιπη χώρα, και αυτό μας έδωσε κίνητρο». Η μάσκα έγινε υποχρεωτική στη Βικτώρια ενώ επιβλήθηκε και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας  στη Μελβούρνη. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η ζωή περιορίστηκε στον κλειστό χώρο του σπιτιού, ενώ στην πρώτη γραμμή ενός αόρατου πολέμου, βρέθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός θυμάτων που περιελάμβανε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και τρόφιμους σε γηροκομεία. Επίσης ο πραγματικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστός.

Υπάρχει ωστόσο και η κριτική ότι η κυβέρνηση άργησε να άρει τους περιορισμούς.

Σε μια παγκόσμια πανδημία, οι στρατηγικές ελέγχου της διασποράς διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ένα βασικό σημείο στην άμυνα που εφάρμοσε η Αυστραλία ήταν τα εδάφη της. Πρόκειται για ένα μεγάλο και απομακρυσμένο νησί. Τον Μάρτιο, έκλεισε τα διεθνή σύνορά της στους ξένους ταξιδιώτες, για να σταματήσει τα εισαγόμενα κρούσματα.

Ένα άλλο ήταν τα τεστ. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 8,5 εκατομμύρια τεστ στην Αυστραλία. Πάνω από το ένα τρίτο έχουν γίνει στη Βικτώρια. 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

«Η δυνατότητα να κάνουμε τεστ παρακολούθησης και απομόνωσης ήταν πιο δύσκολη, καθώς τα κρούσματα κορυφώνονταν στη Μελβούρνη, αλλά τώρα έχουμε εφαρμόσει πραγματικά ένα πολύ καλό σύστημα και αυτό ήταν ένα από τα μυστικά της επιτυχίας».

Ένας άλλος ειδικός, ο Μάικλ Τουλ, έγραψε στο The Conversation: «Μόνο το Βιετνάμ και το Χονγκ Κονγκ έχουν σημειώσει παρόμοια επιτυχία στην καταπολέμηση του δεύτερου κύματος».

Τα λάθη

Παραδέχονται όμως ότι έχουν γίνει και σοβαρά λάθη.

Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Αυστραλία και κατά την άφιξη είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καραντίνα 14 ημερών.

Ωστόσο, κάποιοι έσπασαν την καραντίνα αυτή στα ξενοδοχεία στη Μελβούρνη και επέτρεψαν στον ιό να εισχωρήσει στην κοινότητα, προκαλώντας έτσι το θανατηφόρο δεύτερο κύμα. Αυτά τα λάθη έχουν τεθεί πλέον υπό δικαστική έρευνα.

Open Image Modal
Οι προετοιμασίες στη Μελβούρνη για την άρση των περιορισμών
Darrian Traynor via Getty Images

Κατακρίθηκε επίσης το υγειονομικό σύστημα της Βικτώριας για ανεπάρκεια πόρων και ότι στα αρχικά στάδια δεν γινόταν σωστά η ιχνηλάτηση.  

Οι τέσσερις πυλώνες της επιτυχίας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ έχει εντοπίσει τέσσερις κρίσιμους πυλώνες στην αποφασιστική απάντηση της Αυστραλίας στο Covid-19:

  • το κλείσιμο των συνόρων της,
  • τεστ σε όλα τα εδάφη της χώρας,
  • σωστή ιχνηλάτηση
  • πολίτες που έχουν σεβαστεί τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης.

Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, λένε οι ειδικοί. «Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ιό εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, μέχρι να έχουμε αρκετά εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά για όλους», προειδοποίησε η καθηγήτρια Μσλντάιρ. «Δεν μπορούμε απλώς να το αρνούμαστε και να ευχόμαστε ότι οι ζωές μας θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Είναι μια φυσική καταστροφή με καταστροφικές συνέπειες».

Πηγή: BBC