Λονδίνο προς Βρετανούς: Εγκαταλείψτε την Κίνα

«Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα».
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Όλοι οι Βρετανοί κάτοικοι Κίνας έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν άμεσα την Κίνα λόγω κορονοϊού. 

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε σε 427, ενώ τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί, αγγίζοντας τον αριθμό των 20.438, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές την Τρίτη. 

Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών, Ντομινίκ Ραάμπ, δήλωσε ότι «η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα». 

«Συμβουλεύουμε τους Βρετανούς υπηκόους που ζουνε στην Κίνα να την εγκαταλείψουν αν μπορούν, ειδάλλως να ελαχιστοποιπήσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στον ιό», συμπλήρωσε. 

«Όταν εξακολουθούν να υπάρχουν βρετανοί υπήκοοι στην επαρχία του Χουμπέι που επιθυμούν να εκκενωθούν, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο για να διευκολύνουμε το αίτημά τους». 

Η Βρετανική Πρεσβεία στο Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι τελευταίες πτήσεις από την Κίνα προς το Ηνωμένο Βασίλειο για βρετανούς υπηκόους αναγκάστηκαν να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

«Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία», σχολίασε ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ. 

Ήδη οι Βρετανοί παρακολουθούν 239 ταξιδιώτες που έφτασαν στο Λονδίνο από την πόλη Ουχάν. Πλέον, θα βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες. 

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εξής θα πραγματοποιούνται ειδικοί έλεγχοι με «σκάνερ θερμότητας», για να διαπιστώνεται αν οι επιβάτες που φθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας, μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονoϊού.

Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης πέντε σκάνερ τοποθετήθηκαν στις αφίξεις των διεθνών πτήσεων, τρία στις ευρωπαϊκές και δυο στις εσωτερικές.

Παράλληλα, οι δυο Kινέζοι τουρίστες που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, σήμερα παρουσιάζουν επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας τους, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αποφασίστηκε η εισαγωγή τους στην μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λάτζαρο Σπαλαντσάνι ενώ, μεταξύ των άλλων, τους χορηγούνται και πειραματικά φάρμακα. Έως τώρα έχουν πάρει εξιτήριο από το Σπαλαντσάνι είκοσι έξι πολίτες, οι οποίοι προέκυψαν αρνητικοί στον ιό. Αλλοι έντεκα παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Οι πενήντα έξι Ιταλοί που έφτασαν την Δευτέρα με ειδική πτήση από την Κίνα, παραμένουν σε απομόνωση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Τσεκινιόλα, κοντά στην Ρώμη. Οι γιατροί τους επισκέπτονται τρεις φορές την ημέρα και μέχρι τώρα κανείς τους δεν έχει εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης συναγερμού στην οποία κηρύχθηκε η Ιταλία και της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού, οι πρώτες προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: πέντε εκατομμύρια τουρίστες μπορεί να αποφασίσουν, τελικά, να μην επισκεφθούν φέτος την Ιταλία.

Η δε οικονομική ζημία μπορεί να αγγίξει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο ερευνών Demoskopika «σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα πρέπει να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον τουριστικό τομέα, και να τον στηρίξει οικονομικά».

Αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του νέου κινεζικού κορονοϊού ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Μετά την αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών κανονισμών από τις ΗΠΑ, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο χρειάζεται τις επόμενες ημέρες μια απάντηση», δήλωσε ο Γενς Σπαν, μετά την συνάντησή του, απόψε, με την Γαλλίδα ομόλογό του Ανιές Μπουζέν στο Παρίσι. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ μιας έκτακτης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Οι συνέπειες της νέας επιδημίας γίνονται πάντως ήδη εμφανείς σε πολλά επίπεδα. Η διεθνής έκθεση καταναλωτικών ειδών (επίπλων, ειδών δώρων και τροφίμων) «Ambiente» που πραγματοποιείται από την ερχόμενη Παρασκευή στην Φρανκφούρτη αναμένει φέτος αισθητά λιγότερες συμμετοχές αλλά και λιγότερους επισκέπτες, εν μέρει και λόγω των περιορισμένων πτήσεων από και προς την Κίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της έκθεσης. Ενδεικτικά, η έκθεση του 2019 είχε προσελκύσει περισσότερους από 136.000 επισκέπτες.

Πηγή: HuffPost UK