Όλο και πιο ψηλά στις θέσεις των χωρών που καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως από την εξάπλωσης της πανδημίας κορονοϊόυ, σκαρφαλώνει η Βραζιλία που πλέον είναι 4η αφήνοντας πίσω της το Ηνωμένο Βασίλειο. Για ακόμη μέρα δε, ήταν η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους νέους ασθενείς και νεκρούς μετά τις ΗΠΑ.
Σταθερά στη δεύτερη θέση με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών παραμένει η Ρωσία ενώ στο Ιράν που έχει περάσει εδώ και μερικές εβδομάδες στην φάση της χαλάρωσης των μέτρων, καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Στο μεταξύ πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής παρουσιάζουν όλο και υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων αλλά και νεκρών παρά τις αναφορές μάλιστα για σημαντική υποκαταγραφή.
Παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί 4.910.710 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 320.448 νεκροί και 1.919.151 ασθενείς έχουν αναρρώσει ενώ 44.769 είναι σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση.
ΗΠΑ- 91.981 νεκροί, 1.550.294 ασθενείς
Αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο καθώς ανήλθαν σε 22.630 και 1.003 ενώ παρά την σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η κατάσταση στη Νέα Υόρκη, η πολιτεία συνεχίζει να είναι πρώτη σε κρούσματα και νεκρούς φθάνοντας τους 361.266 και 28.480 ενώ ακολουθούν οι πολιτείες Νιου Τζέρσεϊ, Ιλινόι, Μασσαχουσέτη, Καλιφόρνια.
Ρωσία - 2.837 νεκροί, 299.941 ασθενείς
Νέα αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των νεκρών στη Ρωσία φθάνοντας σχεδόν στα μέχρι σήμερα θλιβερά ρεκόρ που έχει καταγράψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα οι αρχές ανακοίνωσαν 9.263 νέους ασθενείς και 115 θανάτους ενώ η Ρωσία παραμένει η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Ισπανία - 27.709 νεκροί, 278.188 ασθενείς
Με 469 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, στη χώρα συνεχίζεται η τάση μείωσης τους ενώ τόσο χαμηλός αριθμός νέων ασθενών έχει να αναφερθεί από τις 10 Μαρτίου. Επίσης υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των νέων θανάτων, που έφτασαν τους 59 (ο χαμηλότερος αριθμός από τις 16 Μαρτίου).
Η Ισπανία προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων από την Ιταλία αλλά οι τουριστικοί περιορισμοί και η καραντίνα 14 ημερών για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες παραμένει σε ισχύ. Πάντως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει έως τα τέλη Ιουνίου την κατάσταση έκτακτη ανάγκης, που έχει βοηθήσει να περιοριστούν τα κρούσματα ενώ έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν άνευ προηγουμένου περιορισμοί σε σύνορα και τις μετακινήσεις προκαλώντας παράλληλα τεράστιο οικονομικό πλήγμα.
Βραζιλία - 16.853νεκροί, 255.368 ασθενείς
Σκαρφάλωσε στην 4η θέση των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων αν και υπολείπεται σημαντικά αυτών που συναντάμε στην πρώτη δεκάδα σε ό,τι αφορά το ποσοστό διενέργειας διαγνωστικών τεστ. Το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ακόμη 14.288 νέα κρούσματα και 735 παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση συγκριτικά με την πτώση που είχε καταγραφεί την Κυριακή.
Ηνωμένο Βασίλειο - 34.796 νεκροί, 246.406 ασθενείς
Μειωμένος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 2.711 ενώ δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον αριθμό των θανάτων, με τις αρχές να ανακοινώνουν 160.
Παρά την αύξηση της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών τεστ στα 100.000 ημερησίως στα τέλη Απριλίου, αυτή ήταν «ανεπαρκής για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας», αναφέρει ο συντηρητικός βουλευτής Κρεγκ Κλαρκ, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής επιστημών και τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, σε επιστολή που απευθύνει, ως αρμόδιος, στον Μπόρις Τζόνσον. Το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο BBC η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Τερέζ Κόφι, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «υπάρχουν αρκετά τώρα» χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η κοινοβουλευτική επιτροπή στηρίχθηκε σε ακροάσεις επιστημόνων, ειδικών στη δημόσια υγεία και κυβερνητικών συμβούλων, καθώς και σε συγκρίσεις με στρατηγικές που υιοθετήθηκαν σε άλλες χώρες. Αναφέρει πως μόνο 1.215 τεστ είχαν πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 10 Μαρτίου σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την επιβολή μέτρων περιορισμού λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού.
Ιταλία - 32.007 νεκροί, 225.886 ασθενείς
Και νέα μείωση στο αριθμό των νέων ασθενών που έφτασαν τους 451, αλλά και των νέων θανάτων που έφτασαν τους 99. Αυτός είναι και ο πρώτο διψήφιος αριθμός νεκρών που ανακοινώνουν οι αρχές από τις 9 Μαρτίου.
Γαλλία - 28.239 νεκροί, 179.927 ασθενείς
Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τη Δευτέρα αφού προστέθηκαν 358 και μείωση στον αριθμό των νέων θανάτων που έφτασαν τους 131.
Γερμανία - 8.123 νεκροί, 177.289 ασθενείς
Αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των νέων θανάτων καθώς αναφέρθηκαν 74 έναντι 22 την Κυριακή ενώ ο και αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική μεταβολή και ανήλθε σε 638 από 407.
Τουρκία - 4.171 νεκροί, 150.593 ασθενείς
Και νέα μείωση σε νέα κρούσματα και νεκρούς που αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο με τι αρχές να ανακοινώνουν 1.158 και 31.
Ιράν - 7.057 νεκροί, 122.492 ασθενείς
Ακόμη μια ημέρα σημαντικής αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στο Ιράν που είχα καταφέρει να μειώσει κατά πολύ και τους δύο δείκτες εξ ου και το πέρασμα εδώ και μερικές εβδομάδες στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε 2.294 νέα κρούσματα και 69 νεκρούς.
Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
Μεξικό: Ανακοίνωσε ακόμη 155 θανάτους και 2.414 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ οι συολικοί αριθμοί ανέρχονται πλέον σε 51.633 και 5.332. Στο μεταξύ οι αρχές ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να επιτρέψουν την επανέναρξη της λειτουργίας επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο πίεζε έντονα τελευταία η Ουάσινγκτον. Στελέχη του υπουργείου Υγείας του Μεξικού επιμένουν να σημειώνουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος, καθώς εκτιμούν πως τα περισσότερα δεν έχουν διαγνωστεί.
Νικαράγουα: Οι γιατροί προειδοποιούν για μια άμεση κορύφωσης της επιδημίας του κορονοϊού, την ώρα που οικογένειες νεκρών και η αντιπολίτευση κατηγορούν τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα ότι ζητά “ταφές εξπρές” προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια για τα κρούσματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Νικαράγουα έχει καταγράψει μόλις 25 κρούσματα και οκτώ θανάτους αριθμοί τους οποίους αμφισβητούν οι επαγγελματίες υγείας και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που δεν έχει υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα ούτε έχει κλείσει τα σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όμως οι νεκροί από “άτυπη πνευμονία” θάβονται σε σφραγισμένα φέρετρα με “κηδείες εξπρές” χωρίς τελετή και ολονυκτία. Τα νοσοκομεία φρουρούνται από αστυνομικούς με πολιτικά προκειμένου να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να πλησιάζουν και να βιντεοσκοπούν ή να παίρνουν συνεντεύξεις από συγγενείς των ασθενών. Σύμφωνα δε με καταγγελίες πολλοί γιατροί “εργάζονται στα τυφλά”, χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση εξαιτίας της έλλειψης τεστ. Μόνο το υπουργείο Υγείας μπορεί να διενεργεί τεστ για τον κορονοϊό, ενώ οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν.
Κίνα: Ανακοίνωσε έξι νέα κρούσματα, τρία εκ των οποίων είναι εισαγόμενα και τα άλλα τρία εντός της κοινότητας και εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και στην Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου. Δεν καταγράφτηκε νέος θάνατος.