Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επέκταση του πακέτου στήριξης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου), καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται υπό την πίεση της πανδημίας του κορονοϊού στη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λίγους μήνες μετά από μια πρώτη σειρά μέτρων κατά της κρίσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ - σε 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικά - και ότι οι αγορές θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου 2021, έξι μήνες περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σημειώνει επίσης ότι θα επανεπενδύσει έσοδα από ωρίμανση ομολόγων στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην αγορά ομολόγων, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η επιλογή αυτή δεν συζητήθηκε καν μέχρι στιγμης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η ανακοίνωση προκάλεσε ράλι στις αγορές ευρώ και ομολόγων.
«Τα σημερινά μέτρα χαλάρωσης ήταν ένα ακόμα δείγμα γραφής, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να επιβιώσει από την κρίση. Η ΕΚΤ θα ασκήσει το ρόλο της και ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί», σχολίασαν αναλυτές της Nordea.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε δραματικά το βασικό σενάριό της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ φέτος, προβλέποντας συρρίκνωση 8,7% (από τη μέτρια ανάπτυξη 0,8% που είχε προβλέψει τον Μάρτιο).
Προβλέπει πλέον, μερική ανάκαμψη με ανάπτυξη 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022, αλλά η Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα σημάδια οποιασδήποτε ανάκαμψης μέχρι στιγμής είναι «χλιαρά».
«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ βιώνει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση. Υπήρξε μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του ιού και των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό του», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Καθώς η οικονομική ύφεση κυμαίνεται βαθύτερα από το αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν ελλείμματα ρεκόρ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος στην ΕΚΤ η οποία καλείται να απορροφήσει αυτό το νέο χρέος και να διατηρήσει τη διαχείριση του κόστους δανεισμού.
Η Λαγκάρντ χαιρέτισε αυτό που χαρακτήρισε ως «φιλόδοξη» πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προϋπολογισμό 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το μπλοκ για το 2021-27 με ένα επιπλέον ταμείο αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Γερμανία πλούσια σε μετρητά, η οποία μπορεί να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια για έως και 20 χρόνια, παρουσίασε ξεχωριστά ένα πακέτο τόνωσης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ (την Τετάρτη 3 Ιουνίου).
Πέτσας: Μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την αναμενόμενη για το α′ τρίμηνο
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο όπως τόνισε «σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,9%».
Και εξήγησε: «Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.
Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της».
Ολοκληρώνοντας όπως είπε: «στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».
Νίκος Παππάς: Κυβέρνησης της ύφεσης η ΝΔ
Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, αναφέρουν:
Η ΝΔ αναδεικνύεται σε κυβέρνηση της ύφεσης. Παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση. Στο -1,6% το ΑΕΠ το α′ τρίμηνο του 2020. Στο -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στο -8,4% οι επενδύσεις το α′ τρίμηνο του 2020. Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη ήρθαν πριν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κορωνοϊός συνάντησε τη χώρα μετά την ύφεση. Τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελούν μέρος της στρατηγικής της «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία. Δεν ανακόπτουν την πορεία προς νέα βαθιά ύφεση. Για να Μείνουμε Όρθιοι απαιτείται άμεση ενίσχυση και ένα «σχέδιο Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής.
Πηγές: Reuters, AΠΕ