Κορονοϊός - Εμβόλιο: Πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες θα καλύψει η Pfizer το 2021

Η κούρσα για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού εμβολίων ανά χώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.
|
Open Image Modal
Φιαλίδια με την ετικέτα "COVID-19 Coronavirus-Vaccine" και ιατρικές σύριγγες επί του χάρτη της ΕΕ καθώς η κούρσα του εμβολιασμού ξεκινά. 2 Δεκεμβρίου 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Dado Ruvic / Reuters

Πριν ακόμα ανάψει «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στο Άμστερνταμ και μερικές εβδομάδες πριν τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα, η αριθμητική των εμβολίων έχει θέσει σε συναγερμό τις φαρμακοβιομηχανίες - αλλά κυρίως τις κυβερνήσεις, που μετρούν εναγωνίως δόσεις του (διπλού) εμβολίου, νοσηλευτές/-τριες και χέρια που θα απαιτηθούν επί αμέτρητες ώρες και βάρδιες και τελικά ημέρες και εβδομάδες εως την επίτευξη του στόχου που είναι ένας: ανοσία της αγέλης μέσω (και) του εμβολιασμού.

Σημαντική διευκρίνιση: Τα τρία εμβόλια για τον κορονοϊό που βρίσκονται ήδη προ της τελικής έγκρισης είναι διπλά και ο εκάστοτε λήπτης θα λαμβάνει τις δόσεις με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης. Συγκεκριμένα, για το εμβόλιο της Pfizer θα μεσολαβούν 21 ημέρες μεταξύ α′ και β′ δόσης, ενώ για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Moderna θα μεσολαβούν 28 ημέρες μεταξύ α′ και β′ δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, ο αριθμός των δόσεων που πρόκειται να διαθέσει στην Eλλάδα η Pfizer έχει ήδη «κλειδώσει» και θα καλύψει συνολικά 2.360.000 λήπτες.  

Πόσα εμβόλια θα διαθέσει η Pfizer στην Ελλάδα

Δεκέμβριος 2020 - Μάρτιος 2021     1,5 εκατομμύρια δόσεις (750.000 λήπτες)

Απρίλιος 2021 - Σεπτέμβριος 2021  3,2 εκατομμύρια δόσεις (1,6 εκατ.λήπτες) 

Το ποσοστό του πληθυσμού που καλύπτεται με αυτό τον τρόπο είναι μεγάλο, δεδομένου ότι τα άλλα δύο εμβόλια θα προστεθούν στους αριθμούς της Pfizer και με αυτό τον τρόπο θα πλησιάσει εντός του 2021 η Ελλάδα στον στόχο της ανοσίας, της αγέλης εφόσον οι πολίτες ανταποκριθούν και με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των τριών εμβολίων - αλλά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη καταγράφεται σημαντικός αριθμός Ελλήνων που νόσησαν από τον Covid-19 και αυτοί αποκτούν προσωρινή «ανοσία», χωρίς πάντως να έχει προσδιοριστεί ακριβώς η διάρκειά της. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι και όσοι νόσησαν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν σε δεύτερο χρόνο.

Open Image Modal
Τα λεγόμενο "cool boxes" περιμένουν για να φορτωθούν σε αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς έχει αρχίσει η γιγαντιαία επιχείρηση με κέντρο για ολόκληρη την Ευρώπη το Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών. 1 Δεκεμβρίου 2020. REUTERS/Johanna Geron
Johanna Geron / Reuters

Καθοριστική η θετική ανταπόκριση των πολιτών

Ωστόσο, ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος του γενικού εμβολιασμού στον πληθυσμό συναρτάται άμεσα με την συμπεριφορά των πολιτών και με την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στην κοινωνία τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η παρτίδα της επικοινωνίας δεν θα διεξαχθεί, όμως, μόνο εντός συνόρων.

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να «βγει μπροστά» η Βρετανία σε παγκόσμιο επίπεδο, εγκρίνοντας πρώτη το εμβόλιο της Pfizer, συνδέεται αναμφισβήτητα (και) με πολιτικά κίνητρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός που αρχικά υποτίμησε την πανδημία και νόσησε σοβαρά πριν αντιληφθεί τον κίνδυνο, επιχειρεί τώρα να αποδείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά, ώστε να διορθώσει την εικόνα του.

Αντίστοιχα, η κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ να ακολουθήσει την Βρετανία σε πρώτο χρόνο, μεταθέτοντας ουσιαστικά για μερικές εβδομάδες την έγκριση του πρώτου εμβολίου αφού προηγηθεί εκτενέστερος έλεγχος, στοχεύει στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης και ηρεμίας σε επίπεδο κοινωνίας.

Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις στην Ελλάδα, περίπου δύο στους τρεις πολίτες δηλώνουν αποφασισμένοι ή μάλλον αποφασισμένοι να εμβολιαστούν, ενώ ένας στους τρεις διατηρεί επιφυλάξεις ή είναι αρνητικός. 

Open Image Modal
2 Δεκεμβρίου 2020. Ο Αντρέας Χέρμαν επίτροπος για τον συντονισμό του εμβολιασμού στην περιφέρεια Segeberg, στην Γερμανία, στέκεται σε ένα κλειστό γήπεδο τένις, που έχει ήδη διαμορφωθεί ως εμβολιαστικό κέντρο. Ο εμβολιασμός προβλέπεται να αρχίσει στα μέσα Δεκεμβρίου στην Γερμανία. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by Markus Scholz/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Το να πειστούν - ιδανικά, χωρίς να πιεστούν - οι «δύσπιστοι» (που ασφαλώς οφείλουμε να διαχωρίζουμε από τους λεγόμενους ψεκασμένους) είναι μία πρόκληση που η κυβέρνηση έχει μπροστά της. Ακόμα περισσότερο την έχει μπροστά της όμως η ίδια η ελληνική κοινωνία. 

Με την οικονομία ήδη σε βάραθρο και με τους νεκρούς να μετρώνται σε εκατοντάδες ανά εβδομάδα, κάπου εδώ τα περιθώρια για λάθη, αβλεψίες και πολιτικούς «σαλτιμπαγκισμούς» έχουν προ πολλού εξαντληθεί.