Κορονοϊός- ΕΟΔΥ: Πώς θα ανακοινώνονται πλέον τα κρούσματα και οι θάνατοι

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμών των στοιχείων της πανδημίας.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Αλλαγές στον τρόπο που θα παρουσιάζονται τα στοιχεία της πανδημίας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με σκοπό να αποτυπώνεται σαφέστερα η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.

Οι αλλαγές στην ημερήσια έκδοση του ΕΟΔΥ έρχονται από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αρχίζει η επίταξη υπηρεσιών γιατρών σε τρεις περιοχές - Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης απηύθυνε έκκληση να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο, καθώς ελληνική μελέτη που βασίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων του ΕΟΔΥ δείχνει ότι χάνονται σημαντικά τα επίπεδα της ανοσίας μετά το εξάμηνο.

Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Όπως συμπλήρωσαν, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει ενδοσχολική διασπορά της Covid-19. Το 85% των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά εντοπίζεται με self-test, ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο ελέγχει την πανδημία στα σχολεία, καθώς αυτά τα παιδιά απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό στους συμμαθητές τους. Οπότε, όπως σημείωσαν οι δύο επιστήμονες, το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς όπως προκύπτει, η πιο έγκαιρη διάγνωση γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ