Αύξηση των θανάτων σε οίκους ευγηρίας στην Ιταλία - Φόβοι πως σχετίζονται με τον κορονοϊο

Όπως καταγγέλλεται, οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία δεν υποβάλλονται σε εξέταση βάσει της πολιτικής που τηρούν οι αρχές.
Open Image Modal
beingbonny via Getty Images

Τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία πλησιάζει τους 3.000 έρχεται στην επιφάνεια μια θλιβερή όσο και ανησυχητική, παραγνωρισμένη όψη της κρίσης που βυθίζει τη χώρα στον θρήνο και τον φόβο.

Οι αρχές φαίνεται πως ξέχασαν τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας. 

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων ανθρώπων που πεθαίνουν σε οίκους ευγηρίας και,  όπως αναφέρει το Reuters, δεν φαίνεται να έχουν υποβληθεί σε εξέταση αν και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως είναι  θύματα της επιδημίας. Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ιταλία, μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος. 

Επίσης στην Ιταλία, όπου τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει το πρωί της Πέμπτης τα 35.000,  ακολουθείται μια αυστηρή πολιτική σε ότι αφορά την πραγματοποίηση εξέτασης για τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει πως σε αυτή υποβάλλονται μόνο  όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Άρα και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία, αξιωματούχοι, νοσηλευτές και συγγενείς αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί μια αύξηση των θανάτων σε οίκους ευγηρίας στη Βόρεια Ιταλία που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Ωστόσο αυτοί οι θάνατοι δεν ενσωματώνονται στα στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας.

Στους δε συγγενείς των ηλικιωμένων μόλις άρχισαν να αυξάνουν τα κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Ιταλία, οι οίκοι ευγηρίας απαγόρευσαν τις επισκέψεις.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Μπεργκάμ, Τζόρτζιο Γκόρι «οι θάνατοι αυτοί δεν έχουν αποδοθεί στον κοροναϊό επειδή άνθρωποι πέθαναν στο γηροκομείο και δεν υποβλήθηκαν σε τεστ». Το ίδιο ισχύει και για όσους πέθαναν στα σπίτια τους.

Η αριθμητική, υποστηρίζει τον ισχυρισμό του, καθώς όπως επισημαίνει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου πέθαναν 164 άνθρωποι στο Μπεργκάμο  αντί 56 την ίδια περίοδο το 2019. Αλλά από τους 164 θανάτους μόνο 31 αποδόθηκαν στην επιδημία κορονοϊού. Άρα υπάρχουν 77 θάνατοι περισσότεροι και αυτή είναι μια αύξηση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Παρά μόνο ίσως με την εξάπλωση του επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Εμίλιο Τάντσι διευθυντή του οίκου ευγηρίας Cremona Solidale, με 460 κλίνες, τα γηροκομεία ήταν τα πρώτα που επλήγησαν από την επιδημία καθώς οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ενώ παράλληλα, όπως υποστηρίζει, δεν είχαν επαρκή υποστήριξη για να αντεπεξέλθουν.

Και αυτός κάνει λόγο για σημαντική και «ανώμαλη» αύξηση των θανάτων από τις 2 Μαρτίου, όταν επιταχύνθηκε η εξάπλωση της επιδημίας αλλά, όπως λέει, δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα αν ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλονταν στο COVID-19.

Αν και δεν παρείχε αναλυτικά στοιχεία, ανέφερε πως μόλις σε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 18 θάνατοι στον οίκο ευγηρίας και έκανε λόγο για άτομα με αναπνευστικές δυσκολίες - σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Αλλά «Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν θάνατοι λόγω κορονοϊού επειδή δεν ελήφθησαν δείγματα για εξετάσεις» αν και τα συμπτώματα ήταν υψηλός πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή.

 

 

«Εάν γνωρίζαμε τι συμβαίνει θα μπορούσαμε να απομονώσουμε αυτούς τους ασθενείς σωστά και να αποφύγουμε την εξάπλωση».

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του Γουόλτερ Μοντίνι, προέδρου της Ένωσης που εκπροσωπεί 30 οίκους ευγηρίας στην  Κρεμόνα, τονίζοντας πως σε μια ημέρα σε ένα γηροκομείο με 36 κλίνες, πέθαναν επτά ηλικιωμένοι.

Όπως λέει, αρκεί να κοιτάξει κανείς την τοπική εφημερίδα. Οι αναγγελίες θανάτων κάλυπταν συνήθως μια σελίδα «τώρα πια καλύπτουν πέντε».

Εγκατάλειψη

Ο Μοντίνι, έχει απευθύνει έκκληση από τις 2 Μαρτίου στις αρχές για μάσκες αλλά τα νοσοκομεία θεωρήθηκε πως είχαν προτεραιότητα ενώ αν και έπρεπε να υποβληθούν σε εξέταση και τα μέλη του προσωπικού των γηροκομείων, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Η εκτίμηση των αρχών ήταν πως τόσο οι οίκοι ευγηρίας όσο και οι κλινικές για μακράς διάρκειας νοσηλεία διέθεταν εκπαιδευμένο προσωπικό και γνώριζαν τα πρωτόκολλα για την προστασία των ηλικιωμένων και των ασθενών.

Μια νοσοκόμα σε ένα κέντρο μακράς διάρκειας νοσηλείας δηλώνει πάντως αυτού του τύπου οι κλινικές έχουν «εγκαταλειφθεί». 

Στη δική της πτέρυγα από τους 40 νοσηλευόμενους οι 38 παρουσίαζαν υψηλό πυρετό ενώ το προσωπικό αναγκάζεται να εργαστεί χωρίς τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Επίσης ήταν αδύνατο, όπως λέει, να μεταφέρουν  ασθενείς στα τοπικά νοσοκομεία που είχαν κατακλυστεί αποκλειστικά από ασθενείς με κορονοϊό.

«Όποιος αρρωσταίνει τον φροντίζουμε εδώ» είπε η νοσοκόμα. «Προσπαθούμε να στείλουμε περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, αλλά από 40 άρρωστους ανθρώπους στην πτέρυγά μου καταφέραμε να στείλουμε  μόνο δύο».

Εκπρόσωπος της περιφερειακής υγειονομικής αρχής της Λομβαρδίας δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς αλλά θα εξέταζε το θέμα ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Open Image Modal
H Τζούντι Σέιπ (κέντρο) ζει στο οίκο ευγηρίας στο Κέρκλαντ όπου 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωής λόγω κορονοϊού.
ASSOCIATED PRESS

 

Νεκροί σε οίκο ευγηρίας στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι μισοί και πλέον θάνατοι λόγω κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην  Ουάσιγκτον των ΗΠΑ φαίνεται πως οφείλονται στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιου σε οίκο ευγηρίας κοντά στο Σιάτλ ενώ τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πρόκειται για το κέντρο LifeCare και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εξάπλωση προκλήθηκε από μέλη του προσωπικού που συνέχιζαν να πηγαίνουν στη δουλειά ενώ είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας, όπως αναφέρει .  έκθεση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αφού επιθεώρησαν οίκους ευγηρίας στην περιοχή, στελέχη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «εργαζόμενοι πήγαιναν να δουλέψουν ενώ είχαν παρουσιάσει συμπτώματα» και καθώς «εργάζονταν σε πολλά ιδρύματα» του είδους, πιθανόν συνέβαλαν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού.

Βέβαια η εξάπλωση διευκολύνθηκε επίσης από την απουσία κατάλληλου εξοπλισμού, την έλλειψη ενημέρωσης και τον καθυστερημένο εντοπισμό των κρουσμάτων, όπως αναφέρει η έκθεση του CDC.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, πολλοί συνταξιούχοι που είχαν αρρωστήσει υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την εποχική γρίπη — αλλά αυτές επέστρεψαν αρνητικές.

Το κέντρο Life Care του Κέρκλαντ, που φιλοξενούσε 120 ανθρώπους στα μέσα Φεβρουαρίου, δεν φροντίζει πλέον παρά περίπου 40 τροφίμους. Είναι ειδικευμένο στη φροντίδα ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιοπάθειες, ανθρώπων δηλαδή εξαιρετικά ευάλωτων εάν προσβληθούν από την ασθένεια COVID-19.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Γηροκομείο η νέα εστία εξάπλωσης στη Ν.Κορέα

Επανάληψη του ίδιου σκηνικού και στη Νότια Κορέα που το τελευταίο 24ωρο παρουσίασε μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανακόπτοντας την τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Η βασική εστία εξάπλωσης, εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της κρίσης.

Όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) από τα 152 νέα κρούσματα τα 97 εντοπίστηκαν στην Ντέγκου ενώ τα 74 ζουν στον οίκο ευγηρίας.  

Ο εντοπισμός της νέας εστίας ώθησε τις αρχές της μεγαλούπολης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να αρχίσουν εκτενείς ελέγχους και σε άλλους οίκους ευγηρίας, όπου ζουν ή εργάζονται πάνω από 33.000 άνθρωποι, τρόφιμοι και προσωπικό.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγές: Reuters, Xinhua