Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να απειλεί τον πλανήτη μας, υπάρχουν και εκείνοι που εργάζονται ασταμάτητα για να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται.
Και αυτοί δεν είναι άλλοι από το ιατρικό προσωπικό της χώρας που αγωνίζεται καθημερινά να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της πανδημίας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εξοπλίσει με τον δικό τους ιατρικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία- άλλοι αναγκάζονται να φορούν σακούλες σκουπιδιών για να προστατευτούν, θέτοντας καθημερινά την υγεία τους σε κίνδυνο κάνοντας ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους ασθενείς να βγουν δυνατοί από αυτήν την μάχη με έναν αόρατο εχθρό.
Αλλά οι θυσίες συνεχίζονται. Η πανδημία έχει ανατρέψει εντελώς την καθημερινότητα των γιατρών και έχει ορίσει μια νέα πραγματικότητα.
Ακολουθούν λίγα παραδείγματα από τα ηρωικά πράγματα που κάνουν καθημερινά για την καταπολέμηση πανδημίας.
Βρίσκονται σε καραντίνα μακριά από την οικογένεια
Αρκετοί γιατροί αποφεύγουν να πηγαίνουν σπίτι λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια και να κολλήσουν τους αγαπημένους τους.
Η Τζέιν, είναι μια νοσοκόμα που δουλεύει στα επείγοντα, σε νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και δήλωσε στην HuffPost πως μετακόμισε από το σπίτι των γονιών της σε Airbnb για να μην τους κολλήσει. Αν και το Airbnb μείωσε την τιμή για μακροχρόνιες διαμονές, εκείνη καλείται να πληρώσει τώρα 1.400 δολάρια, ένα έξοδο που δεν βρισκόταν στα σχέδιά της.
Η επιστροφή στο σπίτι είναι μια αγγαρεία
Κάθε φορά που επιστρέφουν σπίτι, είναι συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν πριν εισέλθουν σε αυτό. Η Μπριτ, που ασχολείται με την θεραπεία ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 διηγείται πως βγάζει όλα της τα ρούχα στην εξώπορτα μετά από κάθε βάρδια για να αποφύγει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό στην οικογένειά της.
Στη συνέχεια, κρατάει τα ρούχα της στο ένα χέρι, τρέχει στο ντουζ, πλένεται, απολυμαίνει το τηλέφωνο, τα κλειδιά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει αγγίξει κατά την διάρκεια.
Μερικοί κάνουν μέχρι και την διαθήκη τους
Ο Μαξίν Ντέχτερ, πνευμονολόγος στο Πόρτλαντ, ασχολείται και αυτός με την θεραπεία ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Όταν έμαθε ότι πολλοί συνάδελφοί του, υγιείς άνθρωποι, έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό, αποφάσισε να συντάξει την διαθήκη του πριν βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια μοίρα.
«Αν γίνει το κακό, δεν θα ήθελα να με βρει απροετοίμαστο», δήλωσε στην αμερικανική HuffPost.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κιτ δοκιμών για τους γιατρούς
Ιδανικά θα υπήρχαν αρκετά τεστ για όσους δουλεύουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση του ιού. Καθώς όμως υπάρχουν πολλές ελλείψεις, τα κιτ δοκιμών δίνονται στους γιατρούς μόνο εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως πυρετό.
«Ελέγχουμε την θερμοκρασία μας στην αρχή και στο τέλος μιας βάρδιας. Εξεταζόμαστε επίσης μια φορά την εβδομάδα για να βεβαιωθούμε ότι δεν είμαστε φορείς του ιού», δήλωσε ο Ντέξτερ.
Πολλοί βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα
Αν και όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, τα μέτρα για τους υπαλλήλους στο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ακόμα πιο αυστηρά. Αρκετοί δεν βλέπουν την οικογένειά τους για μέρες.
«Κανείς δεν θέλει να είναι γύρω μου αυτές τις μέρες», λέει η Μπριτ, μια άλλη γιατρός που ασχολείται με ασθενείς του κορονοϊού.
Επίσης, δεν έχει την πολυτέλεια να πηγαίνει στο μπακάλικο και πρέπει να βασίζεται στις υπηρεσίες παράδοσης, δεδομένου ότι θα μπορούσε να είναι φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει. Ακόμα και όταν πηγαίνει για τρέξιμο, αισθάνεται την ανάγκη να διασχίσει το δρόμο και να αποστασιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τους άλλους.
Η φροντίδα των ασθενών είναι συχνά δύσκολη συναισθηματικά
«Στην δουλειά έχω την ευκαιρία να αγκαλιάσω ανθρώπους, να γελάσω μαζί τους και περάσω ώρα τρώγοντας μαζί τους».
Δεδομένου ότι οι ασθενείς με COVID-19 είναι απομονωμένοι και δεν μπορούν να δουν τους αγαπημένους τους, ξέρει ότι είναι η μόνη επαφή την οποία μπορούν να έχουν. Για αυτό προσπαθεί να κάνει ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους, να πει αστεία αλλά και να λύσει κανένα σταυρόλεξο.
Δεν υπάρχει διαφυγή από τον κορονοϊό όταν εργάζεσαι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
«Είτε εργάζομαι είτε όχι το μόνο πράγμα που ακούω είναι ο κορονοϊός», λέει η Μπριτ.
«Στο νοσοκομείο υπάρχουν οι ασθενείς και εκτός δουλειάς, υπάρχουν οι άνθρωποι που θα σε καλέσουν να ρωτήσουν για τον ιό».
Υπερωρίες χωρίς τέλος
Η Μέρι Μπεθ, είναι νοσοκόμα στο νοσοκομείο του Κονέκτικατ και δήλωσε πως το ιατρικό προσωπικό είναι αναγκασμένο να παραμείνει στο νοσοκομείο για όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο.
Οι περισσότερες νοσοκόμες ετοιμάζουν ρούχα για περίοδο δύο εβδομάδων. Οι υπερωρίες πληρώνονται, αλλά όχι και οι ώρες που κοιμάσαι στο νοσοκομείο.
Δεν προβλέπεται κανένα τέλος άμεσα. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήδη θυσιάζουν πολλά και θα θυσιάσουν ακόμα περισσότερα τις προσεχείς εβδομάδες.
Πηγή: HuffPost US