Η εμφάνιση και εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Κίνα είναι πιθανό να ξεκίνησε εξαιτίας της μετάδοσης του από νυχτερίδες σε ανθρώπους όμως μέσω των παγκολίνων, όπως αναφέρουν κινέζοι ερευνητές.
Οι παγκολίνοι είναι τα μόνα φολιδωτά θηλαστικά στον πλανήτη και αποτελούν και λαχταριστό έδεσμα για το κρέας του στην Ασία ενώ χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή παραδοσιακών θεραπευτικών σκευασμάτων.
Αν και προστατευόμενο είδος βάσει και του Διεθνούς Δικαίου, ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, διακινείται παράνομα σε αγορές της Ασίας, μεταξύ των οποίων και της Κίνας.
«Αυτή η τελευταία ανακάλυψη έχει μεγάλη αξία για την πρόληψη και τον περιορισμό της προέλευσης (του ιού)», σχολιάζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας που ήταν επικεφαλής της σχετικής έρευνας.
Το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 636 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα (και 638 παγκοσμίως) εκτιμάται πως ξεκίνησε σε αγορά της Γουχάν (στην κεντρική επαρχία Χουμπέι) όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες και στη συνέχεια να πέρασε σε ανθρώπους, ενδεχομένως μέσω άλλου είδους του ζωικού βασιλείου. Όπως δηλαδή του παγκολίνους.
Η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου στελέχους των κορονοϊών που διαχωρίστηκε από τους παγκολίνους στη σχετική μελέτη ήταν κατά 99% ταυτόσημη με εκείνη των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από αυτόν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα έδειξε ότι οι παγκολίνοι είναι «ο πιθανότερος ενδιάμεσος ξενιστής».
Όμως ο Ντίρκ Πφάφερ, καθηγητής κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, προειδοποίησε ότι η μελέτη απέχει πολύ από το να μπορεί να αποδείξει πως οι παγκολίνοι ήταν αυτοί μέσω των οποίων μεταδόθηκε ο κορονοϊός στον άνθρωπο.
«Μπορεί κανείς να καταλήξει σε πιο οριστικά συμπεράσματα μόνο εάν συγκριθεί η επικράτηση του κοροναϊού μεταξύ διαφορετικών ειδών διαθέτοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα, τα οποία σχεδόν σίγουρα δεν είναι αυτά» σχολίασε αλλά ακόμη και τότε, πρέπει να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων των των αγορών τροφίμων, πρόσθεσε ο Πφάιφερ.