Οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης ελπίζουν να συμφωνήσουν την Τρίτη (7 Απριλίου) σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από τον κορονοϊό - μια συζήτηση που έχει σπείρει διχασμό καθώς το μπλοκ των χωρών-μελών της ΕΕ δίνει μάχη με την πανδημία.
Εάν συμφωνήσουν, το πακέτο που έχουν βάλει στο τραπέζι σε συνδυασμό με τις κινήσεις που γίνονται σε εθνικό επίπεδο, θα συνιστούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης στον κόσμο, ξεπερνώντας εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters.
Αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συμφωνία στον ορίζοντα για την έκδοση ευρω-ομολόγων, κάτι το οποίο απαιτούν η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά αρνούνται η πιο συντηρητική Γερμανία και η Ολλανδία.
Οι υπουργοί θα συμφωνήσουν σε τρία δίχτυα οικονομικής ασφάλειας: Για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις και για τις κυβερνήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μάριο Σεντένο, σε βίντεο-δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό και φιλόδοξο πακέτο που ετοίμασε ποτέ η Ευρωομάδα, βασίζεται σε πρωτοφανείς προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί από κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές», ανέφερε.
«Το οικονομικό σχέδιο θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό μας καθώς βυθιζόμαστε σε ύφεση», δήλωσε.
Η σύγκρουση σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να μετριάσει την ύφεση, έχει προκαλέσει κατηγορίες από τις χώρες του νότου εναντίον των πλουσιότερων εταίρων από τον βορρά, επειδή δεν επιδεικνύεται αρκετή αλληλεγγύη. Είναι μία σύγκρουση που εξελίσσεται σε μια υπαρξιακή δοκιμασία που θα μπορούσε να διασπάσει την ΕΕ.
«Είναι το ίδιο όπως και κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του ευρώ», δήλωσε ο Τζόζεπ Μπορέλ, κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, στην ισπανική “el Mundo”. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε.
Αλλά η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετοί άλλοι αντιτάσσονται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Λένε ότι όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ μπορούν να δανειστούν φθηνά στην αγορά και ότι τα όρια των ελλειμμάτων της ΕΕ έχουν αρθεί για την πανδημία, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα - δεδομένου ότι θα χρειαστούν χρόνια προετοιμασίας.
«Ευρωομόλογα... Δεν θα το κάνω αυτό, και το υπουργικό συμβούλιο επίσης δεν θα το κάνει αυτό», επανέλαβε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βέπκε Χέστρα.
Οι υπουργοί συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης από τις 16:00 ώρα Ελλάδος την Τρίτη για να προετοιμάσουν έναν κατάλογο ιδεών για περαιτέρω οικονομική βοήθεια που οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν στη συνέχεια.
Η λίστα με τις πιθανές εναλλακτικές
Η πρώτη πιθανή λύση, είναι οι εφεδρικές πιστωτικές γραμμές από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, ύψους έως και 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μιας χώρας - ή συνολικά 240 δισ.ευρώ.
Αυτό το πακέτο θα έρθει με ελάχιστους όρους, επικεντρωμένους στα ζητήματα υγείας ώστε να ανακουφιστούν οι φόβοι της Ιταλίας ότι θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να έχει πρόσβαση στα χρήματα.
Το δεύτερο μέτρο, είναι να χορηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 25 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ως εγγυήσεις, ώστε να μπορέσει να εντείνει τις δανειοδοτήσεις κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της ήδη υπάρχουσας αύξησης των χορηγήσεων κατά 40 δισ. ευρώ.
Το τρίτο μέτρο, είναι η στήριξη του σχεδίου της ΕΕ να ρίξει στην αγορά 100 δισ. ευρώ - έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις του μπλοκ - με στόχο την επιδότηση των μισθών, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να περικόπτουν ώρες εργασίας αντί να απολύουν ανθρώπους.
Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανό να υποστηρίξουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός Ταμείου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα χορηγεί επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου στα 20 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης μια γαλλική πρόταση για τη δημιουργία κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης. Οι πόροι του θα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κοινό δανεισμό. Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ευρεία υποστήριξη, καθώς βάση είναι και σε αυτη την περίπτωση η αμοιβαιοποίηση του χρέους - δηλαδή μια κόκκινη γραμμή για το στρατόπεδο των βορείων.
«Σχετικά με την κοινή ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό», ανέφερε ένας ανώτερος υπάλληλος που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης. «Υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερη δουλειά και συζητήσεις».
Η Ισπανία θα επιθυμούσε η ΕΕ να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μέσω της έκδοσης ομολόγων και μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιώντας τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση, ως εξασφάλιση. Αλλά, όπως και η γαλλική ιδέα, είναι απίθανο να υπάρξει ξεχωριστή αναφορά, παρά μόνο να ενταχθεί σε ένα μελλοντικό ισχυρό σχέδιο.
«Θα καλέσω τους υπουργούς να αναλάβουν σαφή δέσμευση για ένα συντονισμένο και αξιόλογο σχέδιο αποκατάστασης», δήλωσε ο Σεντένο λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη.
πηγή: Reuters