Κορονοϊός: Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα- 4.850 νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να καλύπτεται από το εμβόλιο, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 50.000, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.850 νοσηλευόμενοι ασθενείς, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως υπογράμμισε, υπάρχει απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και της θνητότητας, τονίζοντας πως οι 10 περιφέρειες με τη μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική, με σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών.

Η πανδημία εμφανίζει μικρή και αργή ύφεση, είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο κίνδυνος για να κολλήσει ο καθένας είναι υπαρκτός. Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 1,74. Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι τα Γρεβενά, ο Έβρος, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα, η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

Επίσης, αναφέρθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων, όπου, όπως είπε, παρά την ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά 30% περίπου, παρατηρείται αύξηση της ενδιάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, από τα 38 έτη στα 43, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Όπως είπε, στην ηλικιακή ομάδα 50 – 65 ετών παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων. 

Η κ. Παπαευαγγέλου παρατήρησε ότι ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων κρουσμάτων είναι 6.300 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, όπως αυξάνονται και όσοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας. Σημείωσε πως υπάρχουν μέρες όπου καταγράφονται πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους ανθρώπους που χάνονται από τον κορονοϊό, είπε ότι είναι κυρίως ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Επίσης τόνισε ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, υπάρχει αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των ηλικιών 50 έως 70 ετών, και αυτό έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Ως προς την τρίτη δόση, επισήμανε πως είναι ανάγκη να θωρακιστούμε με αυτήν- ενώ, αναφορικά στους άνω των 60, είπε ότι σημαντικός αριθμό πολιτών έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Το τελευταίο 48ωρο, όπως είπε, κλείστηκαν 34.000 ραντεβού.  Η ίδια κάλεσε τους 400.000 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, να το ξανασκεφτούν.

Όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και να κάνουν συχνά τεστ, και ειδικά «εν όψει των Χριστουγέννων πρέπει να εμβολιαστούμε με την αναμνηστική δόση». 

Από πλευράς της αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, μα οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι πολλές, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβαίνουν πλέον τον εαυτό τους. Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, είπε πιθανότατα θα δούμε και άλλα τέτοια, ο ασθενής είναι καλά και υπό παρακολούθηση στο σπίτι του, και μάλλον το εμβόλιο καλύπτει και αυτή την παραλλαγή. «Να είμαστε εμβολιασμένοι και να περιορίσουμε τις επαφές μας για να ελεγχθεί η πανδημία» είπε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκάγκα είπε ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν έχει συζητηθεί για άλλες ομάδες πληθυσμού. «Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.

Από πλευράς του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι παρότι στην χώρα μας καταγράφηκε σημαντική μείωση στις συνολικές διαγνώσεις κορονοϊού, η οποία αγγίζει το 9% , εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση 4% στους θανάτους και 8% σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον , είπε ότι αυτή «παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα. Όπως συμπλήρωσε απ′ ό,τι τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.