Καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα ως προς την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προβαίνοντας ωστόσο στην εκτίμηση πως «νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».
«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα» δήλωσε στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα 29.334 τα νέα κρούσματα, με 78 νέους θανάτους
Όπως σημείωσε, «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid». Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, είπε πως «μπορεί να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 50.000», υπογραμμίζοντας ότι και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν αυξημένα κρούσματα λόγω του ελέγχου των μαθητών, τα οποία ομαλοποιήθηκαν στην πορεία.
«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια» είπε στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. «Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων ,τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε, προσθέτοντας πως «αυτό είναι το βασικό σενάριο. Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.
«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών
Ως προς το θέμα της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, η κ. Γκάγκα Μίνα Γκάγκα τόνισε πως θα αρχίσει από τη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους. «Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, αρχίζει η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών (πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γιατρών Γενικής Ιατρικής).
Σημειώνεται πως, από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως στην Αττική θα προστεθούν άλλες 700 με 800 κλίνες Covid. Για την εικόνα στις ΜΕΘ και στο ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Όμικρον, επεσήμανε πως στην κοινότητα, στο Λεκανοπέδιο και στις νοσηλείες σε απλές κλίνες κυριαρχεί η Όμικρον, αλλά οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ πιέζονται κυρίως από τη βαρύτερη νόσηση της Δέλτα.
Υπ. Εργασίας: Αρκεί το rapid test για δικαιολογημένη απουσία από την εργασία
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα των εργαζομένων να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους, εφόσον βρεθούν θετικοί στον Covid-19, παρέχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου ο εργαζόμενος να θεωρείται δικαιολογημένα απών από την εργασία του στην περίπτωση νόσησης, λόγω Covid-19, απαιτείται μόνο rapid test.