Έκκληση η Ευρώπη να περάσει από τη φάση της «αντίδρασης» στη φάση της «σταθεροποίησης» όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού απηύθυνε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
Όπως υπογράμμισε, τον προηγούμενο μήνα «είχαμε προειδοποιήσει πως επιπλέον μισό εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να χαθούν κατά τις αρχές του 2022, εκτός και αν προβούμε επειγόντως σε δράση...ένας μήνας πέρασε και επιπλέον 120.000 άνθρωποι πέθαναν, και η περιοχή έχει προσθέσει άλλα 10 εκατ. κρούσματα στον απολογισμό της. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ένας στους δέκα ανθρώπους στην περιοχή της Ευρώπης θα έχει περάσει λοίμωξη Covid-19, επιβεβαιωθείσα εργαστηριακά. Ενώ το τέλος του έτους και η εορταστική περίοδος πλησιάζουν, οι αναφερόμενοι θάνατοι λόγω Covid-19 έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, κοντά στους 4.100 την ημέρα, διπλασιασμός από τους 2.100 όπου βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο του 2021, και αθροιστικά οι θάνατοι που έχουν αναφερθεί από Covid-19 ξεπέρασαν τα 1,5 εκατομμύρια για τις 53 χώρες στην περιοχή μας, μόλις δύο εβδομάδες πριν».
Όπως πρόσθεσε, οι ρυθμοί αναφοράς κρουσμάτων έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους υψηλότερους να παρατηρούνται σε αυτήν των 5-14 ετών. Ωστόσο, τόνισε πως αν και τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι θάνατοι από Covid-19 έχουν παραμείνει σημαντικά χαμηλότερα από τις προηγούμενες κορυφώσεις- «ως εκ τούτου η θνητότητα θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς εμβολιασμούς».
Το 55% όλων των Ευρωπαίων έχουν εμβολιαστεί πλήρως και 43 από 53 χώρες παρέχουν πλέον επιπλέον/ αναμνηστική δόση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Έρευνες από τον ΠΟΥ Ευρώπης και το ECDC έδειξαν πως από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Νοέμβριο του 2021 τουλάχιστον 469.186 ζωές σώθηκαν χάρη σε εμβολιασμούς.
Η παραλλαγή Δέλτα παραμένει κυρίαρχη σε Ευρώπη και κεντρική Ασία, και «γνωρίζουμε πως τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στη μείωση των περιστατικών σοβαρής νόσησης και των θανάτων. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα πώς και εάν η πιο πρόσφατη παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος, Όμικρον, είναι πιο μεταδοτική, ή αν προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή νόσηση. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για την παραλλαγή είναι προκαταρκτικές και σε εξέλιξη, περιλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των αντιμέτρων μας, μεταξύ των οποίων των εμβολίων, των διαγνώσεων και των θεραπευτικών αγωγών».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κλούγκε ζήτησε η Ευρώπη να περάσει από κατάσταση «αντίδρασης» σε κατάσταση «σταθεροποίησης» της κρίσης, να προστατεύονται τα παιδιά και τα σχολεία τους σε πλαίσιο στρατηγικής και να μην γίνονται υποχρεωτικά τα εμβόλια χωρίς να έχουν προηγηθεί επαφές με τις κοινωνίες/ κοινότητες.
Σημειώνεται πως, συγκεκριμένα για την υποχρεωτικότητα, είπε πως «η έκκλησή μου είναι να μην γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εάν δεν έχετε έρθει πρώτα σε επαφή με τις κοινωνίες. Οι υποχρεωτικότητες σχετικά με τον εμβολιασμό είναι έσχατη λύση, και εφαρμόζεται μόνο όταν όλες οι βιώσιμες επιλογές για τη βελτίωση της λήψης εμβολίων έχουν εξαντληθεί. Έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε κάποια περιβάλλοντα...μα η αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικότητας εξαρτάται από το εκάστοτε πλαίσιο. Η επίδραση που θα μπορούσε να έχει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση του κοινού, όπως και στη λήψη εμβολίων, πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Αυτό που είναι αποδεκτό στη μια κοινωνία και κοινότητα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό και αποδεκτό σε μια άλλη. Οι υποχρεωτικότητες πρέπει να υποστηρίζονται από τις κατάλληλες μέριμνες πολιτικής, εκτενή σχέδια εφαρμογής περιλαμβανομένων μεριμνών για εξαιρέσεις, και ισχυρό στοιχείο επικοινωνίας για τον πληθυσμό. Eν τέλει, οι υποχρεωτικότητες δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβάλουν στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων ως προς την πρόσβαση σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να περιορίζει το δικαίωμα μετακίνησης ενός ατόμου, όπως τα lockdowns ή οι υποχρεωτικότητες, πρέπει επίσης να διασφαλίζει πως υπάρχει μέριμνα για την ψυχική υγεία...πως υπάρχουν μέσα για την αποτροπή/ έγκαιρο εντοπισμό και διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας, και ότι υπάρχει οικονομική στήριξη για αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο».
Ως προς τη θνητότητα, είπε πως υπάρχουν πέντε σταθεροποιητικοί παράγοντες: Η αύξηση της λήψης εμβολίων, η χορήγηση επιπλέον ή τρίτων δόσεων, ο διπλασιασμός του βαθμού χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο εξαερισμός των χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός και η υιοθέτηση εντατικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων για περιστατικά σοβαρής νόσησης. Ως προς τα παιδιά, τόνισε την ανάγκη για εκπαίδευση ασφαλή από την Covid-19, έτσι ώστε να αποφεύγεται το κλείσιμο σχολείων και η κατ’οίκον εκπαίδευση.
Οπότε, συνοψίζοντας, δήλωσε πως τα τρία σημεία έχουν ως εξής: Σταθεροποίηση της Covid-19, ασφαλή σχολεία, διάλογος για τις υποχρεωτικότητες και τα άλλα μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικά μέτρα. «Ο διάλογος με τις κοινωνίες πρέπει να παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της ανταπόκρισής μας» τόνισε, προσθέτοντας πως η Όμικρον είναι εν όψει και σε άνοδο, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, «μα το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η Δέλτα και το αν θα έχουμε επιτυχία απέναντι στη Δέλτα σήμερα θα κρίνει τη νίκη έναντι της Όμικρον αύριο. Σκοπός μας είναι η σταθεροποίηση μιας πανδημίας, και αυτό σημαίνει όχι μία παραλλαγή τη φορά, μα όλες οι παραλλαγές ταυτόχρονα».