Τα μονοκλωνικά αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να μπει στα κύτταρα μετά τη νόσηση, ενώ το εμβόλιο είναι η πρόληψη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Όπως τόνισε, τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους. Οι παράγοντες κινδύνου που αποτελούν ένδειξη για τη χορήγησή τους είναι η ηλικία άνω των 65 ετών, η παχυσαρκία και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, η καρδιαγγειακή νόσος.
Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται στο νοσοκομείο καθώς είναι ενδοφλέβια και χρειάζεται κάποιες ώρες παρακολούθηση. Σημείωσε ότι η χώρα μας αναμένει την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ώστε να μπορεί να γίνει η προμήθεια και βάση των χρονοδιαγραμμάτων, εντός του Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες δόσεις οι οποίες θα καλύψουν δύο χιλιάδες ασθενείς.
Τα 5.449 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα καθώς και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, έχουν σημάνει καμπανάκι συναγερμού στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «αν συνεχίσει αυτή κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να χτυπήσουν και τις 10.000».
Μεταξύ των μέτρων, διευκρίνισε ο κ. Θωμαϊδης, είναι ο περιορισμός των επαφών και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ κάποιες δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα θα πρέπει να σταματήσουν.
«Ενδεχομένως και περιορισμό τύπου lockdown τοπικού (χαρακτήρα), από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη είναι τόσο χαμηλή σε κάποιες περιοχές και δεν ξεπερνά το 40% είναι αυτονόητο με τη δυναμική πανδημίας και τη διασπορά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα που θα συμπιέσουν το σύστημα της υγείας», τόνισε.