Κορονοϊός: Πώς κάνει επίθεση στο σώμα μας και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο

Από την περίοδο επώασης του ιού μέχρι τα πρώτα συμπτώματα. Τον τρόπο αναλύει το BBC.
|
Open Image Modal
Powerofflowers via Getty Images

Ο κορονοϊός συνεχίζει να απειλεί όλο τον πλανήτη αν και έχουν περάσει μήνες από την εμφάνισή του που πλέον έχει πάρει την ονομασία Covid-19.

Για τους περισσότερους, η ασθένεια δεν είναι σοβαρή αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που χάνουν την ζωή τους, ειδικά τα άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Πώς ο ιός, λοιπόν, επιτίθεται στο σώμα και γιατί πεθαίνουν άνθρωποι; Τον τρόπο αναλύει το BBC.

Περίοδος επώασης

Η περίοδος επώασης, όπως αναφέρει το BBC, ξεκινάει όταν ο ιός μπαίνει μέσα στο σώμα. Οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα του σώματός μας και επηρεάζουν την λειτουργία τους. Ο κορονοϊός, που επισήμως ονομάζεται Sars-CoV-2, μπορεί να εισβάλει στο σώμα με την αναπνοή με τα σταγονίδια αφότου κάποιος έχει βήξει από κοντινή απόσταση, ή με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια με άγγιγμα στο πρόσωπο.

Όπως γράφει το BBC, ο κορονοϊός πρώτα μολύνει τα κύτταρα που υπάρχουν στο λαιμό μας, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες και τα μετατρέπει σε «εργοστάσια κορονοϊού», που δημιουργούν τεράστιους αριθμούς νέων ιών.

Η περίοδος επώασης, ο χρόνος δηλαδή μεταξύ της μόλυνσης και των πρώτων συμπτωμάτων ποικίλλει αλλά είναι κατά μέσο όρο πέντε μέρες.

Οι περισσότεροι θα περάσουν τον κορονοϊό ήπια. Ο κορονοϊός είναι μια ήπια λοίμωξη για 8 στους 10 ανθρώπους που θα νοσήσουν και τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας. Πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλά δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Όλη αυτή η διαδικασία βάζει σε συναγερμό το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά προκαλεί και πόνους στο σώμα και πυρετό.

Τα πρώτα συμπτώματα

Open Image Modal
Naeblys via Getty Images

O βήχας του κορονοϊού είναι αρχικά ξηρός και αυτός πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των κυττάρων καθώς αυτά μολύνονται από τον ιό.

Κάποιοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να βήχουν πτύελα, μια παχιά βλέννα που περιέχει νεκρά πνευμονικά κύτταρα που θανατώνονται από τον ιό.

Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση στο σπίτι, άφθονα υγρά και παρακεταμόλη. Δεν χρειάζεται ειδική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Αυτό είναι το διάστημα που αναρρώνουν οι περισσότερο.

Εάν η ασθένεια εξελιχθεί, θα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στον ιό.

Οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται και διαπερνούν όλο το σώμα μας προκαλούν φλεγμονή. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι συνήθως ισορροπημένη. Πολύ μεγάλη φλεγμονή, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα.

«Ο ιός προκαλεί μια ανισορροπία στην ανοσολογική αντίδραση, υπάρχει πολύ μεγάλη φλεγμονή, κάτι που δεν γνωρίζουμε πώς το δημιουργεί» δήλωσε η Δρ. Νάταλι ΜακΝτέρμοτ από το King’s College του Λονδίνου.

Η φλεγμονή των πνευμόνων ονομάζεται πνευμονία.

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ιό, τότε αυτός θα εξαπλωθεί σε κάθε σημείο του σώματος όπου μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες βλάβες.

Σοβαρή ασθένεια

Εκτιμάται ότι περίπου το 6% των περιπτώσεων είναι σοβαρά άρρωστοι. Σε αυτό το σημείο το σώμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχει πραγματική πιθανότητα θανάτου.

Το πρόβλημα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα τώρα προκαλεί βλάβες σε όλο το σώμα. Μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ όταν η αρτηριακή πίεση πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και τα όργανα σταματήσουν να λειτουργούν.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλείται από τη φλεγμονή στους πνεύμονες, εμποδίζει το σώμα να πάρει αρκετό οξυγόνο που χρειάζεται για να επιβιώσει. Μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά και να σταματήσουν τον καθαρισμό του αίματος.

«Ο ιός δημιουργεί έναν τόσο μεγάλο βαθμό φλεγμονής που απλά το σώμα μας υποκύπτει και οδηγείται σε πολυοργανική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ Μπαράτ Πανκάνια. 

Οι πρώτοι θάνατοι

Open Image Modal
farosofa via Getty Images

Οι γιατροί έχουν περιγράψει πώς κάποιοι ασθενείς πέθαναν παρά τις προσπάθειές τους να τους σώσουν. Οι δύο πρώτοι ασθενείς που πέθαναν στο νοσοκομείο Jinyintan στη Γουχά στην Κίνα, οι δύο ασθενείς ήταν φαινομενικά υγιείς, αν και ήταν μακροχρόνιοι καπνιστές και αυτό θα είχε εξασθενήσει τους πνεύμονές τους.

Ο πρώτος, ένας 61χρονος, είχε πνευμονία σοβαρής μορφής, από τη στιγμή που έφθασε στο νοσοκομείο και παρόλο που τέθηκε σε αναπνευστήρα, η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει. Πέθανε 11 ημέρες μετά την είσοδό του στο νοκομείο.

Ο δεύτερος ασθενής, ένας άνδρας 69 ετών, είχε επίσης σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

πηγή: BBC