Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες η Θεσσαλονίκη, ανησυχία για τις παρελάσεις

Ανησυχητικές οι ενδείξεις από το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, προβληματισμός με το κύμα ανεμβολίαστων διασωληνωμένων.
Open Image Modal
MotionTeam

Πιο έντονα αυξητική αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας.

Οπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις - και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο - πέρασε στο «κόκκινο» επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Open Image Modal
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ
Open Image Modal
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

- Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.

- Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 3.585 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο 24ωρο, τα 533 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 στις ΜΕΘ Μακεδονίας-Θράκης

Στο μεταξύ, το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης ανέρχεται στο 94%, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών σε απλές κλίνες κυμαίνεται από 83,8% έως 85,2%.

Η Βόρεια Ελλάδα κατά βάση, και ακολούθως η Πελοπόννησος με τη δυτική Ελλάδα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας.

Οπως τόνισε, ήδη από φέτος το φθινόπωρο παρατηρείται μία αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής.

Παρελάσεις με αυστηρά μέτρα

Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τις παρελάσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου, που θα γίνουν παρουσία κόσμου.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως τόσο η στρατιωτική παρέλαση όσο και οι μαθητικές θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών και θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους θεατές στις παρελάσεις.

Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει πως: «ο συνωστισμός δεν ευνοεί, όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα».

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 3. 200 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Χρήστος Παπαστεργίου, ιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τονίζει: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Το πρόβλημα στις ΜΕΘ έχει αρχίσει να διογκώνεται».

Στην Ημαθία πάντως αποφασίστηκε ακύρωση των παρελάσεων, μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)