Κορονοϊός: Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ- Τι μέτρα εξετάζονται

Τι θα γίνει με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.
|
Open Image Modal
ΕΣΥ
Eurokinissi

Το ενδεχόμενο λήψης νέων στοχευμένων μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ εκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στην έκκληση να συνδράμουν.

κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών μέσα στην εβδομάδα εάν δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, είπε στο OPEN ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η επιστράτευση θα αρχίσει από τη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη, και αν υπάρξει ανάγκη θα προχωρήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο: «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και υπογραμμίζοντας ότι δεν αποκλείεται περαιτέρω αυστηροποίηση στους ανεμβολίαστους. Σημειώνεται πως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα τεστ για την κυκλοφορία των ανεμβολίαστων. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 15ημέρου θα δώσουν τον τόνο πιθανών διορθωτικών μέτρων και οι αποφάσεις θεωρούνται ζήτημα λίγων 24ώρων. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, όπως αναφέρεται, είναι η ενθάρρυνση της τηλεργασίας, περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και αύξηση του αριθμού των rapid test. Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες- ενώ πολλοί φαίνονται να προκρίνουν το μοντέλο της Γαλλίας, με άρση όλων των περιορισμών μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. Παράλληλα, φαίνεται να βρίσκονται «στο τραπέζι» και η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μα και η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, έστειλε το μήνυμα πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε «πόλεμο».

Απευθυνόμενη στους ιδιώτες συναδέλφους της, η κ. Παγώνη, τους κάλεσε να πάρουν και αυτοί από ένα «όπλο» και να βοηθήσουν, ενώ για το ενδεχόμενο ακαταδίωκτου για την προστασία των ιδιωτών γιατρών από τις μηνύσεις, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν μείνει απ’ έξω -ακόμη και όταν σωστά θεσπίστηκε για τις δύο επιτροπές, και έτσι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε καθημερινές αντιπαραθέσεις με δικηγόρους έξω από τις μονάδες και τα τμήματα των νοσοκομείων.

Η κ. Παγώνη εξήγησε ότι οι δείκτες της πανδημίας είναι σαν «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα και όταν ξεκινά ο ένας να ανεβαίνει, μετά ανεβαίνει και ο άλλος. Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει, τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως καθώς τα περιστατικά της γρίπης θα αρχίσουν να αυξάνονται χρειάζεται να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους επόμενους μήνες.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega, αναφερόμενος στα περί επιστράτευσης, είπε πως «ενδεχομένως να κληθούν. Οι συζητήσεις που έχουμε με το υπουργείο δε λένε ότι θα υπάρξει σήμερα ενέργεια. Υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε».

«Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες. Πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες, και κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση. Εχθές που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι ανάγκες μειώθηκαν. Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί “αξίζουν” σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη», πρόσθεσε.

 Ο κ. Εξαδάκτυλος περιέγραψε και τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί και νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους: «Από όλους όσους εμβολιαζόμαστε ένα ποσοστό δεν αποκτά άμυνα. Στους 20 που εμβολιάζονται, ο ένας ή οι δύο ενδεχομένως δεν αποκτούν άμυνα. Αυτοί όταν εκτεθούν στον ιό είναι ουσιαστικά ανεμβολίαστοι. Για αυτό λέγαμε ότι πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Υπάρχουν και οργανισμοί που ακόμα και με την 3η δόση δε θα αποκτήσουν άμυνα. Μπορεί κάποιος να κάνει εξέταση για να δει ποια είναι η άμυνά του, αλλά δεν είναι ακριβές το αποτέλεσμα πάντα, για αυτό δεν το συστήνουμε. Για το τείχος ανοσίας, δεν αρκεί να χτιστεί σε βάθος χρόνου. Το 85% πρέπει να το πιάσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα για να είναι ισχυρό», είπε. Επίσης, χαρακτήρισε «αναγκαίο» τον εμβολιασμό και με την 3η δόση για τους άνω των 65 ετών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως η κορύφωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται να έρθει στις αρχές Δεκεμβρίου. Νωρίτερα ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», έκανε λόγο για αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία, με την πίεση να συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου που δεν στελεχώθηκαν σωστά,  εξήγησε ότι πολλές ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκαν από δωρεές αλλά δεν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό ώστε να στελεχωθούν όπως έπρεπε, οπότε είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους.