Κορονοϊός- Θεοδωρίδου: Η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει από την Όμικρον, κλειδί η 3η δόση

Κατά 5,4 φορές αυξημένος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης, όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.
|
Open Image Modal
Gaelen Morse via Reuters

Η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κορονοϊός: 3.689 νέα κρούσματα και 85 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα, η συγκεκριμένη παραλλαγή χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται ανά δύο-τρεις ημέρες, και η μετάδοσή της γίνεται και από εμβολιασμένους, οι οποίοι ωστόσο νοσούν ηπιότερα από ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Όπως σημείωσε ως προς τη φυσική ανοσία, τα άτομα που έχουν νοσήσει από άλλο στέλεχος έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης με την Όμικρον από ό,τι αν δεν υπήρχε η νέα μετάλλαξη.

Επίσης, όπως ανέφερε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων εμβολίου απέναντι στην Όμικρον παρουσιάζεται μειωμένη μετά από ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο η τρίτη δόση εμβολίου επαναφέρει μέσα σε δύο εβδομάδες σε υψηλή θέση την άμυνα του κάθε οργανισμού. Ειδικότερα, ανέφερε πως σύμφωνα με μελέτες η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις 25 εβδομάδες, στο εξάμηνο δηλαδή, μετά από εμβολιασμό με 2 δόσεις έναντι της Όμικρον είναι στο 35% ενώ για τη Δέλτα ήταν 64%. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο βδομάδες μετά την χορήγηση 3ης δόσης για την Όμικρον είναι 76%, ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, είπε ότι τα τα δεδομένα είναι περιορισμένα, ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία χάρη σε στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική, καθώς τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι σε καλή κλινική κατάσταση και η θνητότητα μικρότερη, ενώ και η νοσηλεία τους κυμαίνεται γύρω στις δύο ημέρες- μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, που ήταν γύρω στις οκτώ. Πάντως είναι άγνωστο αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν είναι γνωστό πώς θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα. 

Ως προς την πορεία των εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως τα παιδιά συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας έναντι της Covid-19, προσερχόμενα με υποδειγματική τάξη στα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

Από πλευράς του ο γγ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε πως στη χώρα μας έχουν γίνει 16.600.000 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 7.360.000 είναι για την πρώτη δόση, με αντιστοιχία στο 70% του γενικού πληθυσμού και το 79.8% των ενηλίκων.

Ως προς τα παιδιά, ανέφερε ότι έχουν κλειστεί 40.000 ραντεβού εμβολιασμού, ενώ 6.000 παιδιά στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών, έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης πρόσθεσε πως έχουν κλειστεί 500.000 ραντεβού για εμβολιασμό της αναμνηστικής δόσης. Όπως είπε, 5.770.000 πολίτες δικαιούνται την αναμνηστική δόση και από αυτούς το 50% την έκανε ενώ το 23% την έχει ήδη προγραμματίσει. Ακόμη, σημείωσε ότι προχωράει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον όπου έχουν κατατεθεί 60.000 αιτήσεις και έχουν γίνει 33.156 εμβολιασμοί.