Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων: Συνεδριάζει η επιτροπή, αναμένονται ανακοινώσεις

Το απόγευμα ανακοινώσεις από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις μετά τις γιορτές αναμένονται το απόγευμα από τους υπουργούς Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Η συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία θα κάνει τη σχετική εισήγηση για τον τόπο και τον χρόνο, από άποψης υγειονομικής ασφάλειας, είναι προγραμματισμένη για τις 14.00.

Ο Θάνος Πλεύρης, έχει ξεκαθαρίσει πως η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε πως δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών, καθώς είναι πολλαπλές οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη έχει πει πως τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά, με αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας γαι τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, σημειώνοντας πως πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του κύματος Όμικρον. Πάντως προειδοποίησε ότι αναμένονται πολλά κρούσματα κορονοϊού το επόμενο διάστημα, με κορύφωση κατά τις 12-15 Ιανουαρίου. Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνισε πως «η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει τα όπλα της επιστήμης και τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Λογικός είναι ο φόβος των γονιών που υπάρχει, στα σχολεία όμως υπάρχει έλεγχος. Τα περισσότερα κρούσματα στα παιδιά εντοπίστηκαν όταν άνοιξαν τα σχολεία και έγιναν τα τεστ, καθώς μέχρι τότε τα παιδιά δεν ελέγχονταν». Όπως συμπλήρωσε, «σοβαρότατο ενδεχόμενο έως βεβαιότητα, είναι η προσαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά με ανοιχτά σχολεία».

Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές που εκφράζουν ανησυχίες. Μεταξύ άλλων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, είπε στην ΕΡΤ πως ο μέσος όρος κρουσμάτων εβδομαδιαίως αναμένεται να είανι 60.000 με 65.000, με μάξιμουμ γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα και μετά θα δούμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση. Ο ίδιος εκτίμησε πως αν τα παιδιά μείνουν σπίτι θα μειωθεί η διασπορά συνολικά 9% σε ποσοστό σχολικού πληθυσμού, κάτι που θα ήταν πολύ βοηθητικό.

«Υποστηρίζω μια μικρή παράταση (στο άνοιγμα των σχολείων). Αν όντως υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς είδαμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν αυξηθούν και η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη, δε θα αντέξει κανείς» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. «Δεν λέμε να κλείσουν τα σχολεία, όμως πρέπει να προστατευτούν και τα παιδιά οι δυνατότητες διασποράς της Όμικρον είναι τεράστιες, και αν ανοίξουν τα σχολεία θα μολυνθούν τα περισσότερα...Η Ολλανδία που ανοίγει τα σχολεία έχει λοκντάουν από τα Χριστούγεννα…» είπε σχετικά

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σε σχέση με την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων στο τραπέζι υπάρχουν:

-η υποχρέωση διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές,

-είτε η αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 2 σε 3 εβδομαδιαίως

-αλλαγή του πρωτοκόλλου του 50+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος

-αναμένεται να αποφασιστεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος και όχι μόνο στον «σταυρό» δηλαδή στους μαθητές που κάθονταν πλησιέστερα στο παιδί που μολύνθηκε.