Κορονοϊός: Γιατί πολλοί που νοσούν αυτή την περίοδο με Covid το περνάνε πιο δύσκολα

Ενώ πίστευαν πως θα γινόταν πιο εύκολο. Είναι ο ιός σε τροχιά ώστε να προκαλεί μια αβλαβή, ήπια μόλυνση: "Όχι". Τι συμβαίνει με ανοσοποιητικό, εμβόλια και τον ίδιο τον ιό.
Open Image Modal
Μάσκα και τεστ για κορονοϊό
picture alliance via Getty Images

Πώς είναι να ”κολλάει”κανείς κορονοϊό αυτό τον καιρό αφού, μετά από την τόσο μακρά περίοδο που η πανδημία ήταν κορύφωσή της, πολλοί έχουμε ήδη  νοσήσει (ίσως και πάνω από μία φορά) και επίσης πάρα πολλοί έχουμε εμβολιαστεί;  

Υπήρχε μια πεποίθηση, προφανώς εσφαλμένη, πως όλα τα παραπάνω αποτελούν εγγύηση πως θα περνούσαμε μια νέα νόσηση με ηπιότερα συμπτώματα, δηλαδή πιο εύκολα από την πρώτη (ή την δεύτερη) φορά. Κι όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει πάντα και σε όλους. Αντιθέτως, κάποιοι που έχουν νοσήσει αυτή την περίοδο, έκπληκτοι συχνά, δηλώνουν πως ”περνούν” τον κορονοϊό αρκετά δύσκολα.

Για όσους ίσως το έχουν ξεχάσει, να θυμίσουμε πως η νόσηση με Covid παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, περισσότερο ή λιγότερο συνηθισμένων. Σε γενικές γραμμές όμως για περίπου μια βδομάδα κατά μέσο όρο οι ασθενείς ανέφεραν βήχα, πονοκεφάλους, πυρετό, κόπωση.  

Τι συμβαίνει όμως τώρα;

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, επιστήμονες που ειδικεύονται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα προειδοποιούν ότι ο Covid εξακολουθεί να προκαλεί λοιμώξεις που μπορεί να είναι χειρότερες από πριν και να μας βγάλουν νοκ-άουτ για εβδομάδες. 

Ποια είναι όμως η εξήγηση;

Το πώς νοσούμε εξαρτάται από τη μάχη που την μάχη άμυνας που δίνει ο οργανισμός μας με το ιό. Τα πρώτα στάδια είναι κρίσιμα, καθώς υπαγορεύουν πόσο ο ιός εισχωρεί στο σώμα μας και πόσο σοβαρά θα νοσήσουμε. 

Φυσικά όσο η ανοσία υποχωρεί τόσο κερδίζει την μάχη ο ιός. 

 

Αντισώματα τόσο χαμηλά όσο όταν βγήκε το πρώτο εμβόλιο

Η καθηγήτρια Έλενορ Ράιλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έζησε τη δική της ”φρικτή κρίση” Covid καθώς όπως λέει νόσησε πολύ πιο άσχημα από το αναμενόμενο. 

”Τα επίπεδα αντισωμάτων των ανθρώπων κατά του Covid είναι πιθανώς τόσο χαμηλά τώρα όσο ήταν την περίοδο που εισήχθη για πρώτη φορά το εμβόλιο”, λέει στο BBC.

Τα αντισώματα είναι σαν μικροσκοπικοί πύραυλοι που κολλάνε στην επιφάνεια του ιού και τον εμποδίζουν να μολύνει τα κύτταρα του σώματός μας. Έτσι, εάν έχετε πολλά αντισώματα, μπορούν να καθαρίσουν γρήγορα τον ιό και οποιαδήποτε μόλυνση προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα και αντιμετωπίζεται ευκολότερα και ταχύτερα.

″Τώρα, επειδή τα αντισώματα είναι χαμηλότερα, μια υψηλότερη δόση [του ιού] περνάει και προκαλεί μια πιο σοβαρή κρίση ασθένειας”, λέει η Ράιλι.

Τα επίπεδα αντισωμάτων είναι σχετικά χαμηλά επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πολλοί από εμάς εμβολιαστήκαμε  (σε νέους και υγιείς η γενική σύσταση ήταν μόνο για δύο δόσεις και ένα αναμνηστικό) ή προβληθήκαμε από το ιό, που επίσης ενισχύει την ανοσία.

Ο καθηγητής Πίτερ Όπενσοου, από το Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει: ”Αυτό που έκανε την τεράστια διαφορά πριν ήταν η πολύ ευρεία και γρήγορη κυκλοφορία των εμβολίων - ακόμη και νεαροί ενήλικες εμβολιάστηκαν”. 

 

Open Image Modal
Omicron (B.1.1.529)
BSIP via Getty Images

 

Ο ρόλος της αλλαγής των συστάσεων για εμβολιασμό

Φέτος όμως, οι συμβουλές για έναν ακόμη εμβολιασμό εστιάζουν σε άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου (μεγαλύτερων ηλικιών και με υποκείμενα νοσήματα).

Ο καθηγητής Όπενσοου εκτιμά πως δεν είναι κάτι το ”καταστροφικό” αλλά επίσης είναι πεπεισμένος πως το αποτέλεσμα θα είναι ”πολλοί άνθρωποι να νοσήσουν άσχημα και να ταλαιπωρηθούν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες”. 

″Ακούω επίσης για ανθρώπους που έχουν δυσάρεστες κρίσεις Covid, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι νέοι και υγιείς. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακά δόλιο ιό, που μερικές φορές αρρωσταίνει αρκετά τους ανθρώπους και μερικές φορές οδηγεί σε long Covid”. 

Εκτιμά επίσης, ότι ότι υπάρχει μια ”καλή πιθανότητα” να είναι πιο ευάλωτοι όσοι δεν κόλλησαν ποτέ Covid. 

Σχολιάζοντας δε τις συστάσεις για εμβολιασμούς ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα τονίζει πως ”αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πχ που είναι κάτω των 65 ετών δεν πρόκειται να κολλήσουν Covid και δεν θα περάσουν δύσκολα. Νομίζω ότι η συνέπεια του μη εμβολιασμού αυτών των ανθρώπων θα είναι να έχουμε περισσότερους που θα μένουν εκτός δουλειάς για μία ή δύο ή τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα”.

 

Και όλο αυτό το διάστημα άλλαξε και ο ίδιος ο ιός 

Δεν έχουν αλλάξει όμως μόνο οι συστάσεις για τις πιο πρόσφατες δόσεις εμβολίων. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα έχει αλλάξει και ο ιός. 

Τα αντισώματα είναι εξαιρετικά ακριβή καθώς βασίζονται σε στενή αντιστοίχιση μεταξύ του αντισώματος και του τμήματος του ιού στο οποίο κολλάνε. Όσο περισσότερο εξελίσσεται ένας ιός τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα.

″Οι ιός που κυκλοφορεί τώρα διαφέρει αρκετά ανοσολογικά από τον αρχικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πρώτων εμβολίων και από τον οποίο κάποιοι μολυνθήκαμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ μικρή ανοσία στην μετάλλαξη Omicron και τις παραλλαγές αυτής”

Εάν, νοσώντας με Covid αισθανόμαστε άσχημα ή/και χειρότερα από ότι άλλες φορές μπορεί να είναι αυτός ο συνδυασμός εξασθενημένων αντισωμάτων και εξελισσόμενων ιών που ευθύνεται για την κατάστασή μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πιο υψηλές πιθανότητες να αρρωστήσουμε βαριά ή να χρειαστούμε νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Open Image Modal
Jose A. Bernat Bacete via Getty Images

 

Είναι ο κορονοϊός σε τροχιά να γίνει μια ήπια, αβλαβής μόλυνση; Όχι ακόμα

Ένα διαφορετικό μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα Τ-κύτταρα,  εμφανίζεται όταν μια λοίμωξη είναι ήδη σε εξέλιξη. Τα Τ-κύτταρα έχουν εκπαιδευτεί από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβόλια και καταπολεμούνται λιγότερο εύκολα από μεταλλαγμένους ιούς καθώς εντοπίζουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον Covid και τα σκοτώνουν.

″Θα σας εμποδίσουν να αρρωστήσουμε σοβαρά και να καταλήξουμε στο νοσοκομείο, αλλά σε αυτή τη διαδικασία εξάλειψης του ιού υπάρχει παράπλευρη ζημιά που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα” λέει η Ράιλι. Το να βασιζόμαστε  στα Τ-κύτταρά για την αντιμετώπιση του Covid είναι αυτό που οδηγεί σε μυϊκό πόνο, πυρετό και ρίγη.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, τι σημαίνουν όλα αυτά για την αίσθηση που υπάρχει ότι ο κορονοϊός είναι πλέον σε τροχιά να γίνει μια ήπια, αβλαβής μόλυνση; 

Ο καθηγητής Όπενσόου είναι ξεκάθαρος ”δεν είμαστε ακόμη εκεί” με τον Covid, αλλά ”με επαναλαμβανόμενες μολύνσεις θα πρέπει να δημιουργήσουμε φυσική ανοσία”.

Στο μεταξύ κάποια εξ ημών μπορεί να περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα; ”Το φοβάμαι” απαντά λακωνικά η Ράιλι. 

Πηγή:  ΒΒC