Κοτόπουλο: Γιατί είναι πραγματικό το δίλημμα εάν πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγειρέψουμε

Και τι μπορούμε να κάνουμε για να φύγουν τα βακτήρια από τα πουλερικά.
Open Image Modal
Nirut Saelim / EyeEm via Getty Images

Το ερώτημα εάν πρέπει να πλένουμε τα νωπά πουλερικά πριν τα μαγειρέψουμε είναι παλιό και οι απαντήσεις κατά καιρούς μοιρασμένες. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), η απάντηση στο ερώτημα είναι σαφής: «Όχι». Και οι δύο φορείς υπογραμμίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης καμπυλοβακτήριων και σαλμονέλας -βακτηρίων που εμφανίζονται στο ωμό κοτόπουλο και την γαλοπούλα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή (έως επικίνδυνη) τροφική δηλητηρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, αν ξεπλύνουμε το κοτόπουλο υπάρχει κίνδυνος διασποράς  των καμπουλοβακτηρίων στα σκεύη και στις επιφάνειες που βρίσκονται στον πάγκο της κουζίνας, στα ρούχα, στα χέρια μας, όπως σε άλλες τροφές που πιθανόν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον νεροχύτη. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που βάλουμε τα πουλερικά κάτω από τη βρύση, συμβαίνει αυτό που  θέλουμε να αποφύγουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του USDA το 2019, το 60% των ανθρώπων που έπλυναν τα ωμά πουλερικά είχαν βακτήρια στο νεροχύτη -και μετά την προετοιμασία του γεύματος- ενώ το 14% εξ αυτών είχε βακτήρια ακόμη και μετά τον καθαρισμό του νεροχύτη. 

Πολλοί διάσημοι σεφ, μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα Τζούλια Τσάιλντ, συνεχίζουν ωστόσο να πλένουν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν (και δεν αμφισβητούν) την ύπαρξη των καμπυλοβακτήριων και της σαλμονέλας. Εντούτοις, ενδιαφέρονται περισσότερο να καθαρίσουν την κολλώδη σαν «γλίτσα» ουσία από το κρέας. 

Σύμφωνα με τους δύο αμερικανικούς φορείς, τα βακτήρια μπορούν να σκοτωθούν αν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία 75 °C. Ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το φαγητό προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.

Open Image Modal
YelenaYemchuk via Getty Images

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την επιμόλυνση και πιθανή μετάδοση των βακτηρίων είναι να πλένουμε και να καθαρίζουμε τα σκεύη και όλα τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το πουλερικό. Συνίσταται να χρησιμοποιούμε πλαστικές επιφάνειες κοπής και όχι ξύλινες, γιατί στις πλαστικές επιφάνειες δεν συγκρατούνται ανεπιθύμητοι χυμοί από τις τροφές και ξεπλένονται καλύτερα.