Συνολικά 776 δέντρα, Ευκάλυπτοι, Λεύκες, Μουριές, Μελιές, Ελιές κα θα κοπούν στο Ρέμα Πικροδάφνης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπλασης από τη Λ.Βουλιαγμένες έως την εκβολή. Μόνο που συγκεκριμένη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής προκαλεί πολλές αντιδράσεις καθώς απειλεί την βιοποικιλότητα της περιοχής.
Σύμφωνα με την απόφαση 279/2016 και όπως αναφέρεται στη σελίδα 31, υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του ρέματος υπάρχουν περίπου 1000 δέντρα και «Το σύνολο των υφιστάµενων δένδρων διατηρούνται στη θέση τους, εκτός από ορισµένα που αποµακρύνονται λόγω της διευθέτησης του ρέµατος και τα οποία είναι 776 δένδρα. Αναλυτικότερα είναι: 50 Ευκάλυπτοι, 199 Λεύκες, 444 Πλατύφυλλα ( Μουριές, Μελιές κλπ.) 28 Ελιές, 23 Πεύκα, 11 Εσπεριδοειδή, 21 Κυπαρίσσια». Στην απόφαση επίσης προβλέπεται
πως «ο αριθµός των δένδρων που πρόκειται να απομακρυνθούν, θα αντικατασταθεί µε µεγαλύτερο αριθµό δένδρων, που θα φυτευτούν στα πρανή του ρέµατος, 900 συγκεκριµένα µε : 30 Ευκάλυπτοι, 231 Λεύκες, 543 Πλατύφυλλα (Μουριές, Μελιές κλπ.) 32 Ελιές, 27 Πεύκα, 13 Εσπεριδοειδή, 24 Κυπαρίσσια. Επισης θα φυτευτούν 3150 θάµνοι στα πρανή του ρέµατος πχ πικροδάφνες και µυρτιές».
Στο μεσοδιάστημα όμως, όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση του blog «Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών», «η απώλεια αυτών των δέντρων, εκτός όλων των άλλων, σημαίνει και καταστροφή της βιοποικιλλότητας, καταστροφή των ενδιαιτημάτων της πανίδας που ζει ή φιλοξενείται εποχιακά στο ποτάμι της Πικροδάφνης (αποδημητικά πουλιά)» ενώ «σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην Πικροδάφνη έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών (ερωδιοί, βουτηχτάρια, καλαμοκανάς, γλάροι, γλαρόνια, κορμοράνοι, νυχτοκόρακας, δρεπανοσκαλίδρα, κοκκινολαίμης, θαλασσοσφυριχτής, τουρλίδες, γερακίνα, κουκουβάγια κ.ά.). Από αυτά, τα 12-15 είδη είναι προστατευόμενα» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.
Τονίζεται δε πως εκτός από τα πουλιά στην Πικροδάφνη ζουν βατράχια, ψάρια, σαύρες, χελώνες, σκαντζόχοιροι, σαλιγκάρια, πεταλούδες και συχνά ακόμη και χέλια. Πολλές σχετικές πληροφορίες μπορεί να αντλήσει κανείς στο λεύκωμα «Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη, Μια Περιήγηση στη Φύση του ρέματος της Πικροδάφνης», της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.
Όπως καταλήγει δε η ανάρτηση: «Όταν στο Los Angeles είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν 1.380 εκατομμύρια για να επαναφέρουν το ομώνυμο ποτάμι στη φυσική του μορφή, σπάζοντας τόνους τσιμέντου που έχουν μετατρέψει την κοίτη του σ΄ ένα τσιμεντένιο κανάλι, στη Σεούλ το 2005 απομάκρυναν αυτοκινητόδρομο πέντε χιλιομέτρων που είχε κτιστεί πάνω από τον ποταμό Cheonggyecheon στην καρδιά της πόλης και στη Γερμανία αποκαταστάθηκαν οχτώ χιλιόμετρα τσιμεντένιου καναλιού του ποταμού Ισαρ, στο κέντρο του Μονάχου, στην Αθήνα πληρώνουμε για να καταστρέψουμε το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, από τα ελάχιστα που διατηρούνται ακόμη σε φυσική κατάσταση!».
Αντίθετοι με τα σχέδια της Περιφέρειας είναι και πολίτες όπως φαίνεται και στη σελίδα που υπάρχει στο Facebook του Δικτύου Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης.