Ένα ανθρώπινο κρανίο, ενός πολεμιστή από το Περού, ηλικίας περίπου 2.000 ετών, δείχνει το αποτέλεσμα μιας προηγμένης για την εποχή χειρουργικής επέμβασης όπου, σε μια προσπάθεια να κλείσει μια πληγή, τα οστά ενός επιμήκους κρανίου συγκροτήθηκαν μαζί με ένα κομμάτι μέταλλο.
Το κρανίο αυτό βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Οστεολογίας, στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ και πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν πολεμιστή από το Περού ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, πιθανότατα στη μάχη από χτύπημα από ρόπαλο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το Unilad, ο άνδρας επέζησε από το χτύπημα, καθιστώντας το κρανίο ένα κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι λαοί ήταν ικανοί να κάνουν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο πολεμιστής υποβλήθηκε με ασφάλεια σε αυτή την επέμβαση, αλλά πόσο καιρό έζησε μετά από αυτήν, αν υπέφερε από παρενέργειες και από τι πέθανε, είναι άγνωστο.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν τι είδους μέταλλο είναι. Έως το 2020, το ευρύ κοινό δεν γνώριζε τίποτα για την ύπαρξη αυτού του μοναδικού αντικειμένου. Μέχρι που οι επιμελητές του μουσείου αποφάσισαν να το εκθέσουν σε δημόσια θέα, ως αποτέλεσμα του δημόσιου ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκε από άρθρα σχετικά με την ανακάλυψη.
Μιλώντας στο National Geographic το 2016 ο ανθρωπολόγος John Verano από το Πανεπιστήμιο του Tulane εξήγησε ότι τα κατάγματα του κρανίου ήταν κοινά τραύματα στη μάχη εκείνη την εποχή, λόγω του γεγονότος ότι τα όπλα ήταν κυρίως πέτρες και ρόπαλα, γι′ αυτό οι Περουβιανοί χειρουργοί έγιναν ειδικοί στη θεραπεία τραυματισμών στο κρανίο.
Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Verano στο National Geographic, ο Περουβιανός χειρουργός έπαιρνε ένα πολύ απλό όργανο και άνοιγε με δεξιοτεχνία μια τρύπα στο κρανίο ενός ζωντανού ανθρώπου χωρίς κανονική αναισθησία.
Πηγές: Unilad, National Geographic