Κρύο ντους: Πόσο πρέπει να διαρκεί αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιά στο σώμα μας

Δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε με το κρύο νερό.
Open Image Modal
simonkr via Getty Images

Πρωινό ντους: Το κρύο νερό ξεκινά από το πρόσωπο και ύστερα αρχίζει να κυλά σε ολόκληρο το σώμα. Απότομο, παγωμένο, ψυχρό. Το ερώτημα είναι: Λειτουργεί καταπραϋντικά ή άδικος κόπος;

«Πολλές μελέτες ισχυρίζονται ότι η έκθεση στο κρύο νερό είναι ένας ”καλός τρόπος διαχείρισης του άγχους” που πλημμυρίζει τον εγκέφαλο και το σώμα μας με αδρεναλίνη και ντοπαμίνη, αυξάνοντας την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας και ανεβάζοντας τη διάθεσή μας», εξηγεί ο δρ Mάικλ Ντάινολτ.

Ωστόσο, είναι πράγματι το κρύο ντους μια καλή ιδέα; Τα οφέλη της εν λόγω συνήθειας για την υγεία είναι προς συζήτηση. 

Τι μας προσφέρει ένα κρύο ντους

To κρύο ντους ενισχύει την έκκριση ανδρεναλίνης και ντοπαμίνης, ενώ μας βοηθά να αναπνέουμε βαθύτερα. Η βαθιά, αργή αναπνοή, αναζωογονεί τον οργανισμό και μας αποσυμπιέζει από το στρες. Το κρύο ντους υπόσχεται επίσης να ενισχύσει τον μεταβολισμό μας και να μειώσει τη φλεγμονή. Επιπλέον, όταν μιλάμε για αθλητές, το κρύο ντους συμβάλλει στην προστασία τους από κατάγματα και κράμπες και στην επούλωσή τυχόν τραυματισμών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε με το κρύο νερό. Το καθημερινό παγωμένο ντους μας ιδανικά θα πρέπει να διαρκεί από ένα έως τρία λεπτά. Και σε εβδομαδιαία βάση, ο καθηγητής Νευροβιολογίας και Οφθαλμολογίας στο Stanford Medicine, ο Άντριου Χιούμπερμαν, προτείνει συνολικά 11 λεπτά έκθεσης του οργανισμού στο κρύο νερό.

Η προπονήτρια Τζίλιαν Μάικλς, επισημαίνει την ίδια σύσταση των 11 λεπτών, ωστόσο συνιστά έπειτα από το κρύο ντους, να μην ρίξουμε κατευθείαν ζεστό νερό στο σώμα, ούτε να τρέξουμε κοντά σε κάποιο σώμα θέρμανσης. Το ζήτημα είναι να αφήσουμε το σώμα να ξαναζεσταθεί από μόνο του. Έτσι μόνο ενεργοποιείται ο μεταβολισμός.

(Με πληροφορίες από usatoday).