Κρυολόγημα: Πόσες μέρες θα μας ταλαιπωρήσει από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων

Γιατρός περιγράφει τον ακριβή κύκλο του κοινού κρυολογήματος. Plus: Πότε ένα απλό κρύωμα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά επικίνδυνο;
|
Open Image Modal
Daniel de la Hoz via Getty Images

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς υποφέρει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος: Το φτέρνισμα, τον βήχα, τη βουλωμένη μύτη και πολλά ακόμη, που με το που αρχίζουμε να τα αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε «Πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο;»

Ωστόσο το πράγμα, χρειάζεται ψυχραιμία, καθώς έχουμε ορισμένα καλά αλλά και κάποια κακά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι μπαίνουμε στην εποχή του χρόνου που το κοινό κρυολόγημα είναι κάτι το συνηθισμένο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει απάντηση στο «πόσο θα μας ταλαιπωρήσει;»

Πόσο διαρκεί ένα κρυολόγημα

Ένα κρυολόγημα συνήθως διαρκεί από επτά έως δέκα ημέρες, εξηγεί ο Δρ Ρίτσαρντ Βέντερ, πρόεδρος Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινοτικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Perelman, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Και μέσα σε αυτές τις δέκα μέρες μπορούμε να προβλέψουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπτωμάτων.

Μέσα στις τρεις πρώτες μέρες από την έκθεση σε έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα, πιθανότατα θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Τα κοινά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πονόλαιμο, το φτέρνισμα και τη ρινική συμφόρηση.

Τις επόμενες δύο ημέρες, τα συμπτώματά συνήθως επιδεινώνονται και αρχίζουν να κορυφώνονται. Ακόμη, ενδέχεται να εμφανίσουμε συμπτώματα όπως η κόπωση ή ο πυρετός.

Στο τελευταίο στάδιο, περίπου στις οκτώ έως τις δέκα μέρες, τα συμπτώματα του κρυολογήματος αρχίζουν να υποχωρούν.

Ωστόσο, τα συμπτώματα που πάνε χέρι-χέρι με το κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερες από δέκα ημέρες. Παρ′ όλα αυτά το παρατεταμένο κρύωμα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει, εφόσον τα συμπτώματα δεν αρχίσουν να χειροτερεύουν ξανά και εφόσον δεν ανέβει και πάλι ο πυρετός. Απλώς χρειάζεται λίγη υπομονή. 

Πώς θα απαλλαγούμε από το κρυολόγημα το συντομότερο δυνατό

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία «επίσημη» θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Απλά θα πρέπει να αφήσουμε το σώμα μας να καταπολεμήσει τον ιό. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για την ταχύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ο Bέντερ δίνει έμφαση στην άφθονη ξεκούραση, στην κατανάλωση πολλών υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης και στη λήψη αντιπυρετικών.

Πότε το κρυολόγημα μπορεί να μαρτυρά κάτι πιο σοβαρό

Μερικές φορές το κοινό κρυολόγημα ή μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως μολύνσεις στα αυτιά ή πνευμονία και άλλες δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. 

Ωστόσο, για κάθε είδος μόλυνσης υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, που δύσκολα θα μας περάσουν απαρατήρητα. Αν για παράδειγμα πρόκειται για ωτίτιδα, θα παρατηρήσουμε οξύ πόνο στα αυτιά, ενώ στην περίπτωση πνευμονίας ο βήχας μπορεί να γίνει πιο έντονος και πιο επίπονος εσωτερικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, το κρυολόγημα αν και μας ταλαιπωρεί, κάνει τον κύκλο του και μας αδειάζει τη γωνιά. Όμως, ανεξάρτητα από αυτό, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση και τη διαρκή ενυδάτωση υπόσχονται να μας κρατήσουν μακριά από ασθένειες. Ας το εκμεταλλευτούμε. Δεν είναι κρίμα να χάνουμε τις μέρες μας χωμένοι κάτω από σωρούς χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα;

(Με πληροφορίες από usatoday).