Κρίση λόγω κατσικιών στη Σαμοθράκη

Τα...αιγοπροβλήματα του νησιού σε δημοσίευμα του Associated Press.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το ενδιαφέρον του Associated Press προσέλκυσαν τα κατσίκια της Σαμοθράκης, τα οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο, έχουν βυθίσει το νησί σε...κρίση.

Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, το φυσικό περιβάλλον του όμορφου νησιού απειλείται από τα κατσίκια, που είναι 15πλάσια από τους κατοίκους του. Η ακόρεστη όρεξή τους, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό τους, επιβαρύνουν μεγάλες εκτάσεις του νησιού, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, «ειδικοί και ντόπιοι να συνεργάζονται για να βρεθεί ένας τρόπος του 21ου αιώνα προκειμένου να σωθεί η οικολογία και η οικονομία του νησιού».

«Ημιάγρια, τα κατσίκια περιπλανιούνται στο νησί, που είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του Μανχάταν, και μπορεί να τα δει κανείς σε στέγες, σε δέντρα ή πάνω σε αυτοκίνητα καθώς ψάχνουν τροφή. Η ανεξέλεγκτη βοσκή τους προκαλεί διάβρωση σε επίπεδο κρίσης» σημειώνει το Associated Press, προσθέτοντας πως η έλλειψη βλάστησης στις πλαγιές επιδείνωσε τις συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις: «Δεν υπάρχουν μεγάλα δέντρα για να συγκρατούν το έδαφος. Και είναι μεγάλο πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και πραγματικό, επειδή (η λάσπη) θα πέσει στο κεφάλι μας» είπε ο Γιώργος Μασκαλίδης, του Συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η άνοδος του ελληνικού τουρισμού δεν επηρέασε πολύ τη Σαμοθράκη, και η κτηνοτροφία παραμένει σημαντικό μέρος του τρόπου ζωής εδώ και χρόνια: Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα κατσίκια υπολογίζονταν στα 75.000. Έκτοτε έχουν μειωθεί στα 50.000, καθώς έχει μειωθεί η διαθέσιμη τροφή. Παρόλα αυτά, το νησί είναι «παγιδευμένο»: Πολλά από τα ζώα υποσιτίζονται, οπότε δεν είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν εμπορικά ως κρέας, οι ζωοτροφές είναι ακριβές για να διατηρηθεί μια βιώσιμη επιχείρηση και μεγάλο μέρος του εδάφους είναι πολύ «εξαντλημένο» για να φυτρώσουν και αναπτυχθούν δέντρα.

Ο Γιάννης Βαβούρας, κτηνοτρόφος στο νησί, λέει πως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές: «Οι περισσότεροι από εμάς είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν. Αν είχα άλλη δουλειά, θα άφηνα τα κατσίκια. Δεν βγάζεις αρκετά ούτε για καφέ».

Όπως σημειώνει το Associated Press, τα κοπάδια μεγάλωσαν κατά πολύ λόγω των επιδοτήσεων της ΕΕ- και αυτό ίσως να αντιστραφεί, καθώς η μείωση των ζώων φαντάζει αναπόφευκτη. Ωστόσο, η Ισπανίδα δικηγόρος Καρλότα Μαράνον, που εγκαταστάθηκε στο νησί πριν από μια δεκαετία και ηγείται της πρωτοβουλίας για τη βιωσιμότητα, αυτό δεν χρειάζεται να είναι «επώδυνο»: Η οργάνωση έχει συνεργαστεί με ειδικούς και ερευνητές και έχει βοηθήσει στη δημιουργία μιας εφαρμογής διαχείρισης κοπαδιού, μεταξύ άλλων πιλοτικών προγραμμάτων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, κάποιοι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση πόρων για την καθιέρωση ενός brand για το νησί.