Κρίση στη Βενεζουέλα: 11 από τις 14 χώρες της Ομάδας της Λίμας στηρίζουν τον Γκουαϊντό

Ζήτησαν από τις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι χώρες της λεγόμενης Ομάδας της Λίμας προέτρεψαν τη Δευτέρα τον στρατό της Βενεζουέλας να υποστηρίξει τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Χουάν Γκουαϊντό, αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο, ζητώντας να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος «χωρίς χρήση βίας» στη χώρα αυτή.

Έντεκα από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα ζήτησαν, με κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους για την κρίση στην Οτάβα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να υποστηρίξουν τον προσωρινό πρόεδρο» Γκουαϊντό, υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει «γρήγορα» η μετάβαση της χώρας αυτής στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και ο διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση η οποία πλήττει τη Βενεζουέλα.

Ο Γκουαϊντό έχει κερδίσει τη στήριξη πολλών χωρών του κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, ενώ τη Δευτέρα αναγνωρίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Από πλευράς του, ο Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες, λέει πως είναι ο νόμιμος πρόεδρος και ηγέτης της Βενεζουέλας.

Η Ομάδα της Λίμας εξέδωσε ανακοίνωση 17 σημείων, μετά από τη συνάντηση στην Οτάβα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, του Παναμά, της Παραγουάης και το Περού «επαναλαμβάνουν την αναγνώριση και στήριξή τους προς τον Χουάν Γκουαϊντό», ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να «εμποδιστεί το καθεστώς Μαδούρο να πραγματοποιεί οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές στο εξωτερικό, να έχει πρόσβαση στα διεθνή περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας και να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε πετρέλαια, χρυσό κ.α.». Ωστόσο, η Γουϊάνα, το Μεξικό και Αγία Λουκία δεν υποστήριξαν τη διακήρυξη.

Ρωσία: Να γίνει διάλογος των αρχών με την αντιπολίτευση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να λυθεί μόνο εάν οι αρχές και η αντιπολίτευση μιλήσουν μεταξύ τους, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι βάζοντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA. «Αλλιώς, θα πρόκειται απλά για την ίδια αλλαγή καθεστώτος που έχει κάνει η Δύση πολλές φορές». 

Ερντογάν: Ξέρουμε τώρα τι είναι η ΕΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιδιώκει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο περιφρονώντας τη «δημοκρατία».

«Ξέρουμε τώρα τι είναι η ΕΕ. (...) Από τη μια πλευρά μιλάτε για εκλογές και για δημοκρατία και μετά, με τη βία και την πανουργία, θα ανατρέψετε μια κυβέρνηση», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC, Reuters)