Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία πως οι Χούθι έχουν πολυηχητικό πύραυλο

Τι ανέφεραν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.
Open Image Modal
Υποστηρικτές των Χούθι σε διαδήλωση κατά των αμερικανικών πληγμάτων στην Υεμένη και του πολέμου στη Γάζα
via Associated Press

Ο αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι έχουν έναν νέο, πολυηχητικό (hypersonic- ικανό να πιάσει ταχύτητες πενταπλάσιες αυτής του ήχου και άνω) πύραυλο στο οπλοστάσιό τους, ανέφεραν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ την Πέμπτη, εν δυνάμει οξύνοντας την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και κοντινές θαλάσσιες οδούς, όπου λαμβάνουν χώρα επιθέσεις κατά πλοίων στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς στη Γάζα.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti επικαλέστηκε ανώνυμο αξιωματούχο, μα δεν έδωσε στοιχεία. Η Μόσχα γενικότερα ακολουθεί σκληρή αντιδυτική εξωτερική πολιτική εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι Χούθι εδώ και εβδομάδες προβαίνουν σε υπαινιγμούς για «εκπλήξεις» που σχεδιάζουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Μέχρι τώρα έχουν καταρριφθεί όλοι οι πύραυλοι και τα drones που έχουν πλησιάσει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού- υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», που βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», άνοιξε πυρ εναντίον drones ενώ παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο.

Στο μεταξύ, το Ιράν και οι ΗΠΑ έχει αναφερθεί πως είχαν έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν, τις πρώτες εδώ και μήνες, εν μέσω των εντάσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και των επιθέσεων από οργανώσεις- υποχείριά της στην περιοχή.

Το Ιράν, που είναι ο κύριος υποστηρικτής των Χούθι, ισχυρίζεται ότι διαθέτει πολυηχητικούς πυραύλους. Σημειώνεται ότι οι Χούθι έχουν αποκτήσει τα όπλα που χρησιμοποιούν από το Ιράν, και πύραυλοι τέτοιου τύπου θα αποτελούσαν μεγαλύτερη πρόκληση για τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που βρίσκονται στην περιοχή.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Οι πυραυλικές δυνάμεις της οργάνωσης έχουν δοκιμάσει με επιτυχία έναν πύραυλο που είναι ικανός να φτάσει ταχύτητες μέχρι και 8 Μαχ (οκτώ φορές αυτή του ήχου) και λειτουργεί με στερεά καύσιμα» είπε στρατιωτικός αξιωματούχος κοντά στους Χούθι, σύμφωνα με το RIA. Οι Χούθι «σκοπεύουν να αρχίσουν να τον κατασκευάζουν για χρήση κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, καθώς και κατά στόχων στο Ισραήλ».

Τα πολυηχητικά βλήματα θεωρούνται αυξημένης δυσκολίας στην αντιμετώπιση από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας λόγω της ταχύτητας και ευελιξίας τους. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, που πιάνουν και αυτοί ταχύτητας τέτοιας κλίμακας, πετούν σε τροχιές που καθιστούν σχετικά εύκολο τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την αναχαίτισή τους. Όσο πιο πολύπλοκη είναι η πορεία της πτήσης ενός πυραύλου- όπως ενός πολυηχητικού όπλου που αλλάζει κατευθύνσεις ενώ κινείται σε μεγάλη ταχύτητα- τόσο πιο δύσκολη είναι η αναχαίτισή του. Η Κίνα θεωρείται πως αναπτύσσει τέτοια όπλα, όπως και οι ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία λέει πως έχει χρησιμοποιήσει ήδη.

Στην Υεμένη ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, ανώτατος ηγέτης των Χούθι, καυχήθηκε για τις προσπάθειες της οργάνωσης στον τομέα των όπλων στα τέλη του Φεβρουαρίου, λέγοντας πως «έχουμε εκπλήξεις που οι εχθροί μας δεν περιμένουν καθόλου». Μια εβδομάδα πριν, είχε προειδοποιήσει πως «αυτό που έρχεται είναι μεγαλύτερο».

«Ο εχθρός...θα δει το επίπεδο των επιτευγμάτων στρατηγικής σημασίας που βάζουν τη χώρα μας ως προς τις δυνατότητές της μεταξύ λίγων χωρών στον κόσμο» είχε ισχυριστεί.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, το 2014, λεηλάτησαν τις κυβερνητικές αποθήκες οπλισμού, που περιελάμβαναν πυραύλους Scud της σοβιετικής περιόδου και άλλα όπλα. Μετά την είσοδο του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στη σύγκρουση, προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Υεμένης, το 2015, το οπλοστάσιο των Χούθι άρχισε να στοχοποιείται περισσότερο. Η Υεμένη δεν έχει εγχώριες υποδομές κατασκευής πυραύλων, ωστόσο νεότεροι πύραυλοι έφτασαν στα χέρια των ανταρτών. Το Ιράν αρνείται πως εξοπλίζει τους Χούθι, ωστόσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αναχαιτίσει πολλά φορτία όπλων που προορίζονταν για τους αντάρτες στα ύδατα της περιοχής. Επίσης όπλα των Χούθι που έχουν βρεθεί σε πεδία μάχης έχουν συνδεθεί με το Ιράν.

Το Ιράν υποστηρίζει πως έχει και αυτό πολυηχητικά όπλα. Τον Ιούνιο είχε παρουσιάσει τον πύραυλο Fattah (κατακτητής στα Φαρσί), τον οποίο χαρακτήρισε ως πολυηχητικό, ενώ υποστήριξε ότι αναπτύσσεται και ένας άλλος.

Με πληροφορίες από Associated Press