Κρίση στην Ουκρανία: Η Ουκρανία επιδιώκει συνάντηση με τη Ρωσία ενός 48 ωρών

Επίσης, σε Ρωσία και Ουκρανία ταξιδεύει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για αποκλιμάκωση των εντάσεων.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία και άλλα μέλη ενός ευρωπαϊκού οργανισμού ασφαλείας για τις κλιμακούμενες εντάσεις στα σύνορά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμιτρό Κουλέμπα, είπε ότι η Ρωσία είχε αγνοήσει επίσημα αιτήματα για να εξηγηθεί η συγκέντρωση στρατευμάτων. Όπως είπε, το «επόμενο βήμα» ήταν να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για «διαφάνεια» ως προς τα σχέδια της Ρωσίας.

Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά κάποιες δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση, με τις ΗΠΑ να λένε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αρχίσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς «ανά πάσα στιγμή».

Συστάσεις προς ξένους πολίτες να φύγουν από τη χώρα

Πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, και κάποιοι έχουν αποσύρει προσωπικό πρεσβειών από την πρωτεύουσα. Το CBS News μετέδωσε πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από το Κίεβο εντός των επόμενων 48 ωρών, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Ο Κουλέμπα είπε πως η Ουκρανία είχε απαιτήσει την Παρασκευή απαντήσεις από τη Ρωσία για τις προθέσεις της στο πλαίσιο των κανόνων του Εγγράφου της Βιέννης, μιας συμφωνίας για ζητήματα ασφαλείας που υιοθετήθηκε από τα μέλη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), όπου συμμετέχει και η Ρωσία. «Αν η Ρωσία σοβαρολογεί όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει εντάσεις και να βελτιώσει την ασφάλεια για όλους».

Ωστόσο ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, που επέκρινε τον «πανικό» που μπορεί να εξαπλωθεί από τέτοιους ισχυρισμούς, είπε ότι δεν είχε δει αποδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Την Κυριακή μίλησε για περίπου μια ώρα στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε για την στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, και ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει ως προς τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής. Μια συνομιλία μιας ώρας μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Πούτιν την προηγούμενη ημέρα δεν είχε αποδώσει αποτελέσματα.

Ο Όλαφ Σολτς σε Ουκρανία και Ρωσία

 

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

 

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στην Ουκρανία και στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των κλιμακούμενων εντάσεων καθώς Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο πιθανή και η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

Εν όψει των πρώτων του επισκέψεων ως καγκελάριος στο Κίεβο τη Δευτέρα και τη Μόσχα την Τρίτη για συναντήσεις με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ο Σολτς έχει ανανεώσει τις προειδοποιήσεις του στη Ρωσία, καθώς και την υποστήριξή του προς της συνέχιση των διπλωματικών επαφών σε πολλαπλά σχήματα.

«Είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε πως θα αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, από την άποψη ότι στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία πως οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση θα είχε συνέπειες που θα ήταν πολύ σοβαρές για τη Ρωσία και τις προοπτικές της, και ότι είμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας» είπε την Παρασκευή ο Σολτς στη γερμανική άνω βουλή.

«Μα ταυτόχρονα αυτό περιλαμβάνει τη χρήση όλων των ευκαιριών για συνομιλίες και περαιτέρω εξέλιξη» είπε ο Σολτς.

Η Μόσχα θέλει εγγυήσεις από τη Δύση πως το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες να ενταχθούν, και πως η Συμμαχία θα σταματήσει να αναπτύσσει όπλα στην Ουκρανία και θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτές τις απαιτήσεις.

Ο Σολτς έχει πει επανειλημμένα πως η Μόσχα θα πλήρωνε «μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση επίθεσης, μα η άρνηση της κυβέρνησής του να προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία ή να παρουσιάσει ποιες κυρώσεις θα υποστήριζε σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει επικρίσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, καθώς και ερωτήματα ως προς την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου για αντίσταση στη Ρωσία.

Παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών

 

Open Image Modal
Valentyn Ogirenko via Reuters

 

Στο μεταξύ, η Ουκρανία παρέλαβε την Κυριακή ένα φορτίο αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Stinger και πυρομαχικών γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα την Κυριακή έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, η Ουκρανία έχει ενισχύσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της με τη βοήθεια συμμάχων, εξοπλίζοντας τον στρατό της ιδιαιτέρως με αμερικανικά και βρετανικά αντιαρματικά συστήματα και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Με πληροφορίες από BBC, Associated Press, Reuters