O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι υπάρχει κάθε ένδειξη πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες λίγες ημέρες και προετοιμάζει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την επίθεσή της, αφού ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσοι αυτονομιστές αντάλλαξαν πυρά στην ανατολική Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως υποδαυλίζει εντάσεις και έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή σε υψηλούς τόνους, όπου κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως αγνοεί τους προβληματισμούς ασφαλείας της και απειλεί με απροσδιόριστα «στρατιωτικά- τεχνικά μέτρα». Επίσης η Μόσχα απέλασε τον νούμερο δύο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας.
Το πρωί ανταλλαγές πυρών μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών προκάλεσε ανησυχία, με δυτικούς αξιωματούχους που προειδοποιούσαν εδώ και καιρό πως η Μόσχα θα προσπαθούσε να δημιουργήσει πρόσχημα για μια εισβολή να λένε πως θεωρούν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι σε εξέλιξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ίσως ετοιμάζει πρόσχημα εισβολής στην Ουκρανία, παραπληροφόρηση τα περί απόσυρσης δυνάμεων
«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι επιδίδονται σε επιχείρηση προβοκάτσιας για να έχουν δικαιολογία να μπουν. Κάθε ένδειξη που έχουμε λέει ότι προετοιμάζονται να μπουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο. «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες μερικές ημέρες».
Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αλλάξει τα σχέδιά του την τελευταία στιγμή για να μιλήσει σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν είπε στο συμβούλιο πως η Ρωσία σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια εισβολή τις επόμενες ημέρες.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βίαιο συμβάν που η Ρωσία θα φέρει στην Ουκρανία, ή κάποια εξωφρενική κατηγορία που η Ρωσία θα απευθύνει στην ουκρανική κυβέρνηση» είπε ο Μπλίνκεν. «Θα μπορούσε να είναι μια στημένη υποτιθέμενη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση μέσα στη Ρωσία, στημένη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, στημένο πλήγμα με drone εναντίον αμάχων ή μια ψεύτικη- ή ακόμα και αληθινή- επίθεση με χημικά όπλα. Η Ρωσία μπορεί να περιγράψει αυτό το συμβάν ως εθνοκάθαρση, ή γενοκτονία».
Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες της Δύσης για υστερία. Αυτή την εβδομάδα είπε πως αποσύρει κάποιες από τις δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα (οι οποίες υπερβαίνουν τους 100.000 στρατιώτες). Η Ουάσινγκτον λέει πως η Ρωσία δεν αποσύρεται, μα στην πραγματικότητα στέλνει περισσότερες δυνάμεις.
«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη και αεροσκάφη υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματός τους».
«Ήμουν κι εγώ ο ίδιος στρατιώτης, όχι πολύ καιρό πριν. Ξέρω από πρώτο χέρι πως δεν τα κάνεις αυτά χωρίς λόγο» είπε ο Όστιν, απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού. «Και σίγουρα δεν τα κάνεις αν προετοιμάζεσαι να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι».
Αντικρουόμενες αναφορές
Η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές για βομβαρδισμούς κατά μήκος του μετώπου στο Ντονμπάς. Οι λεπτομέρειες δεν επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα, μα αναφορές και από τις δύο πλευρές υποδεικνύουν ένα περιστατικό πιο σοβαρό από τις συνήθεις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που αναφέρονται συχνά στην περιοχή.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι η Μόσχα «προβληματίζεται σοβαρά» για τις αναφορές περί κλιμάκωσης. Η Ρωσία κατηγορεί εδώ και καιρό το Κίεβο πως σχεδιάζει να προκαλέσει κλιμάκωση ως αφορμή για την κατάληψη περιοχών των αυτονομιστών δια της βίας, κάτι που η Ουκρανία αρνείται. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε, σχολιάζοντας τα λεγόμενα Μπάιντεν, πως τέτοιες δηλώσεις αυξάνουν τις εντάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ουκρανική κρίση: Παιχνίδια πολέμου και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, επισκεπτόμενη το Κίεβο, χαρακτήρισε τις εντάσεις στην πρώτη γραμμή ως «μια εξόφθαλμη προσπάθεια από τη ρωσική κυβέρνηση να δημιουργήσει προσχήματα για εισβολή».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε πως οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει έναν παιδικό σταθμό, σε κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση». Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική αστυνομία έδειχνε μια τρύπα σε έναν τοίχο από τούβλα, σε ένα δωμάτιο γεμάτο μπάζα και παιδικά παιχνίδια.
Οι αυτονομιστές, από πλευράς τους, κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον της περιοχής τους τέσσερις φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Καμία από τις δύο εκδοχές δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί. Φωτογράφος του Reuters στην πόλη Καντίβκα, στο ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές Λουχάνσκ, άκουσε ήχους πυρών πυροβολικού από την κατεύθυνση της γραμμής επαφής, μα δεν μπόρεσε να μάθει λεπτομέρειες.
«Αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε»
Η Ρωσία παρέδωσε επιστολή στον Αμερικανό πρέσβη, όπου κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι έχει αγνοήσει τις απαιτήσεις ασφαλείας της, που περιλαμβάνουν δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Απούσης ετοιμότητας από την αμερικανική πλευρά να συμφωνήσει σε σαφείς, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, περιλαμβανομένης της εφαρμογής στρατιωτικών- τεχνικών μέτρων» αναφέρει το έγγραφο.
Ο Μπλίνκεν είπε πως η Ουάσινγκτον αξιολογούσε την επιστολή και ότι είχε στείλει ήδη επιστολή στον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντας συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κρίση χωρίς σύγκρουση.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η Ρωσία δεν είχε δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να απελάσει τον αναπληρωτή πρέσβη Μπαρτ Γκόρμαν από την αμερικανική πρεσβεία στις ΗΠΑ.
«Η ενέργεια της Ρωσίας...ήταν απρόκλητη και το θεωρούμε αυτό βήμα κλιμάκωσης, και εξετάζουμε την αντίδρασή μας» είπε εκπρόσωπος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνονταν περισσότερες ρωσικές μονάδες να εγκαταλείπουν την περιοχή κοντά στα σύνορα. Ωστόσο η Maxar Technologies, ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ που παρακολουθεί τη συγκέντρωση δυνάμεων, ανέφερε πως δορυφορικές εικόνες έδειχναν πως, ενώ η Ρωσία απέσυρε κάποιους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από περιοχές κοντά στην Ουκρανία, είχαν καταφθάσει άλλοι.
Πάντως στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που έδωσε η Ρωσία στις αμερικανικές προτάσεις για τα ζητήματα ασφαλείας, αναφέρεται πως δεν υφίσταται ούτε σχεδιάζεται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για κλιμάκωση αξιολογούνται ως απόπειρα άσκησης πιέσεων και υποτίμησης των προτάσεων της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».
Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.
Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015.
Η Ρωσία «δεν είναι ενδιαφερόμενο μέρος» στη σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών, διαβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός, ξαναδιαβάζοντας τα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η εφαρμογή αυτού του εγγράφου», τόνισε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ξεκινήσει διάλογο με τους αυτονομιστές, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες. Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για «ωμότητες» στην ανατολική Ουκρανία.
Από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, μιλώντας στην Kommersant, είπε πως οι λόγοι του πανικού στη Δύση περί ρωσικής επιθετικότητας είναι εντελώς φανταστικοί και το ΝΑΤΟ πρέπει να μειώσει την «υστερία» του.
«Οι ασκήσεις τελείωσαν, μπορείτε να ηρεμήσετε. Οι μονάδες επιστρέφουν στις μόνιμες θέσεις τους, όπως ήταν προσχεδιασμένο» επέμεινε στη συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας «μύθο» τη «συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία».
«Αιχμές» από Κίνα
Στο μεταξύ η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».
«Η Κίνα εκτιμά ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική και να στραφούν προς μια πολιτική διευθέτηση, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υποκινήσει εντάσεις ή να τροφοδοτήσει την κρίση», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση, στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου, είναι αντίθετη με την εποχή μας, δηλαδή με τη διαφύλαξη της κοινής ασφάλειας», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης.
«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη μέσω της διεύρυνσης ενός στρατιωτικού μπλοκ. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές του κόσμου», συνέχισε ο Ζανγκ Τζουν. Αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι στον κόσμο υπάρχει «μια χώρα που αρνείται να παραιτηθεί από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, που λέει το ένα και κάνει το άλλο, για να επιτύχει τη στρατιωτική υπεροχή της». Και αυτό, πρόσθεσε, είναι εμφανές κυρίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου δημιουργούνται «μικρές τριμερείς ομάδες».
Με πληροφορίες από Reuters, RT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, AFP