Σε λίγες ώρες θα γίνει γνωστό αν κυβέρνηση και αγρότες τα βρήκαν και επιτευχθεί μία συμφωνία που θα αποκλιμακώσει την ένταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του το θέμα -καθώς και οι εκπρόσωποι των αγροτών από την αρχή των κινητοποιήσεων ζητούσαν συνάντηση μαζί του- και θα επιχειρήσει να τους πείσει να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.
Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Ήδη έχει διαμηνύσει στους αγρότες ότι δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για την ικανοποίηση πολλών εκ των αιτημάτων που έχουν θέσει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών θα φύγουν και με άδεια χέρια από το Μέγαρο Μαξίμου. Eνα από τα μέτρα που φαίνεται να μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας εξετάζονταν κάποια επιπλέον μέτρα που αναμένεται να τα παρουσιάσει στους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός, όμως, από την όποια καινούρια στήριξη για τον πρωτογενή τομέα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα εστιάσει και στα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν σε μία σειρά από άλλα θέματα που δεν επιβαρύνουν άμεσα τον προϋπολογισμό.
Τέτοια θεωρούνται το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς και αυτό της ήπιας προσαρμογής στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), θέμα για το οποίο έχει εργαστεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις Βρυξέλλες.
Τα αιτήματα των αγροτών
Πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι των αγροτών απέστειλαν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου παραθέτοντας τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων είναι η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, μη εφαρμογή της υφιστάμενης ΚΑΠ και επαναδιαπραγμάτευση νέας, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, μέτρα για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών
Όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και από την κυβέρνηση σημειώνουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρουν:
-τη μείωση της φορολογίας των αγροτών,
-τον Φόρο Εισοδήματος όπου ο εισαγωγικός φόρος ξεκινάει από το 9% και όχι από το 22%, όπως συνέβαινε πριν από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.,
-τη μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%,
-πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που έχει δοθεί σε αποζημιώσεις τα τελευταία χρόνια μετά από φυσικές καταστροφές,
-την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που θα αποδοθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμυρια ευρώ
-την πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο,
-τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ,
-τη μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα,
-για τους μεμονωμένους αγρότες το νέο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Κυβέρνηση: Δεν θα αφήσουμε να κλείσουν δρόμους
«Το πρόβλημα των αγροτών, όπως το πρόβλημα πολλών επαγγελματικών ομάδων, λόγω της πληθωριστικής κρίσης, είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές λύσεις και τις ταχύτερες δυνατές λύσεις. Και καμία από μόνη της, το έχουμε πει πολλές φορές, δεν λύνει αυτό το πρόβλημα, αλλά μειώνει τις συνέπειες. Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα, με μία σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί και με τους αγρότες και με τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ.
Γενικότερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η αισιοδοξία ότι το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα τελειώσει μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των μπλόκων. Σε περίπτωση, όμως, που δεν ικανοποιηθούν οι αγρότες από όσα θα ακούσουν από τον Πρωθυπουργό και κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους επιχειρώντας τις επόμενες ημέρες να κλείσουν δρόμους, η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής. Αντίθετα, δεν θα αφήσει τους αγρότες να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία. Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε και ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι τελικά δεν θα χρειαστεί κάποια κρατική παρέμβαση.
«Η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας και είναι υποχρέωση των Αρχών να τον εφαρμόζουν. Τώρα, δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε συγκεκριμένα.
Από την κυβέρνηση στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα καθίσουν υπουργοί με χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με τα αιτήματα των αγροτών ενώ την επιτροπή των μπλόκων απαρτίζουν 15 εκπρόσωποι τους από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.