Οι Βρετανοί προσέχονται από το πρωί στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές στις οποίες αναμένεται να φανεί το πλήγμα που έχει επιφέρει το «partygate» στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και που πρόκειται να είναι αποφασιστικής σημασίας για τη Βόρεια Ιρλανδία όπου το Σιν Φέιν φαίνεται ότι θα σημειώσει ιστορική νίκη.
Στις εκλογές αυτές θα κριθεί η τύχη χιλιάδων εδρών στα τοπικά συμβούλια της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ουαλίας και θα δώσουν την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να εκφραστούν στις κάλπες για πρώτη φορά έπειτα από τις αποκαλύψεις για τα πάρτι που διοργανώθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των lockdown.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι άσχημο για το Συντηρητικό Κόμμα κάποιοι βουλευτές του ενδέχεται να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον Τζόνσον, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία παρά το γεγονός ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο για τα πάρτι αυτά, ένα πρωτόγνωρο γεγονός για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό.
Εξάλλου πολιτικός σεισμός αναμένεται στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Σιν Φέι, άλλοτε πολιτική βιτρίνα της παραστρατιωτικής οργάνωσης IRA, φαίνεται ότι οδεύει για να γίνει το πρώτο κόμμα της βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης, γεγονός πρωτοφανές στην ταραγμένη ιστορία της βρετανικής επαρχίας.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν τα μεσάνυκτα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Αγγλία και στη συνέχεια μέσα στο σαββατοκύριακο για τις υπόλοιπες επαρχίες.
«Όμηρος»
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να επανακαθορίσει το μέλλον της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σιν Φέιν, υπέρμαχος της επανένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, προηγείται οκτώ μονάδες του προτεσταντικού, ενωτικού DUP.
Εφόσον κερδίσει το Σιν Φέιν, η 45χρονη Μισέλ Ο’Νιλ, σήμερα αντιπρόεδρος μίας κυβέρνησης στην οποία το κόμμα συμμετέχει μαζί με το DUP, θα πετύχει έναν στόχο που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητος: να γίνει πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι ενωτικοί, βαθύτατα προσηλωμένοι στην θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκονταν πάντοτε στην εξουσία από την δημιουργία της βρετανικής επαρχίας το 1921, όταν το υπόλοιπο νησί βγήκε από την κυριαρχία του Λονδίνου.
Όμως τυχόν νίκη του Σιν Φέιν ενδέχεται να προκαλέσει και πολιτική παράλυση.
Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής συζήτησης την Τρίτη στο BBC ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αν η βρετανική κυβέρνηση δεν άρει το ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, το οποίο, σύμφωνα με τους ενωτικούς, πλήττει τους δεσμούς της επαρχίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ο’ Νιλ τον κατηγόρησε ότι «κρατά ομήρους» τους Βορειοϊρλανδούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της, το οποίο στην προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, δεν «έχει εμμονή» με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την επανένωση της επαρχίας με την Ιρλανδία.
Πληθωρισμός
Στην υπόλοιπη Βρετανία οι τοπικές εκλογές θα αποκαλύψουν τη στάση των ψηφοφόρων απέναντι στο Συντηρητικό Κόμμα, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, για τα ανεπαρκή μέτρα που έλαβε για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν από την άνοδο του πληθωρισμού και το «partygate».
Η δημοτικότητα του 57χρονου Τζόνσον έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη Ντάουνινγκ Στριτ έχει καταρρεύσει μετά το σκάνδαλο αυτό εξαιτίας του οποίου του επιβλήθηκε πρόστιμο από τις αρχές και ώθησε πολλούς να ζητήσουν την παραίτησή του.
Οι Εργατικοί ελπίζουν να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες των Συντηρητικών, παρά το γεγονός ότι και ο δικός τους ηγέτης, ο 59χρονος Κιρ Στάρμερ, κατηγορείται ότι επίσης παραβίασε τους κανόνες του lockdown τον Απρίλιο του 2021 στη διάρκεια μετακίνησης με την ομάδα του.
Το Εργατικό Κόμμα ελπίζει να κερδίσει έδρες στο Λονδίνο, κυρίως στα παραδοσιακά προπύργια των Συντηρητικών όπως το Γουέστμινστερ, το Κένσινγκτον, το Τσέλσι και το Γουάντσγουορθ.
Επίσης θέλει να ανακτήσει τα παλιά του προπύργια, τα οποία κέρδισαν οι Συντηρητικοί στις εκλογές του 2019, στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.
Στην Αγγλία θα ανανεωθούν 4.000 έδρες σε 146 συμβούλια σε μεγάλες πόλεις περιλαμβανομένων του Λιντς, του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ αλλά και στις 32 περιοχές του Λονδίνου. Οι εκλογές αφορούν επίσης το σύνολο των 32 συμβουλίων στη Σκοτία και των 22 στην Ουαλία.
Πηγή: AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ